Monstrum ukryté v lesích…

Mizející dívky

Autor:
Lisa Regan

Série: Jesie Quinnová 1.

Originální název: Vanishing Girls

Žánr: Kriminální thriller

Počet stran: 384

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Každý v malém, ospalém americkém městečku Denton hledá sedmnáctiletou Isabelle Colemanovou.
Všechno, co zatím našli, je její mobilní telefon. A pak také další dívka, o které ani nevěděli, že ji mají hledat. Tato nebohá, zatím bezejmenná a tajemná dívka je zcela otřesená a naprosto vůbec nereaguje na dění a svět kolem sebe. Všechno, co v tuto chvíli detektiv Josie Quinnová může použít jako vodítko, je jméno: Ramona.
Josie, která je právě v té době suspendována, bere pátrání do svých rukou. Jméno Ramona vede k dalším důkazům, které tyto dvě dívky spojují. Ví, že začíná zoufalý závod s časem, jehož cílem je najít Isabelle živou, a obává se, že mohou existovat také další dívky…
Stopy opravdu Josie Quinnovou vedou k další dívce. Její případ však úřady označily za smyšlený a odložily ho. Josie se přesto domnívá, že by ona dívka mohla být také obětí. Ale koho vlastně? A proč se zdá, že nikdo kromě ní o vyřešení případu nestojí?
Aby Josie chytila monstrum, které unáší mladá děvčata, musí se postavit nejen lhostejnosti okolí, ale i svým vlastním nočním můrám a následovat svůj instinkt na ta nejtemnější místa. Dokáže to včas, navíc v situaci, kdy není radno důvěřovat vlastně nikomu?

"Jak je možné, že kdykoli dojde ve městě k nějaké katastrofě, vy jste přímo v jejím centru?"

Pro člověka, který žije svou prací, jsou nepředstavitelné i dovolené. Od té doby, co jsem se stala policistkou, jsem si připadala výjimečná a nepostradatelná. Jenže mě suspendovali. Bohužel se nevyplácí porušovat pravidla, ani když si myslíte, že děláte to nejlepší.

Aktuálně se v našem městě stali dva případy, které vyžadují maximální péči. Hodí se každá ruka, ale já musím stát stále mimo službu. Co když se však dá dělat ještě víc, než dělají moji kolegové. Ztrácí se zde dívky a zdá se, že to nikoho pořádně nezajímá. Zkusím tedy alespoň na něco přijít sama. Jenže stále je tu i má minulost, která se za mnou plíží jako temný stín…

"Každý klip trvá jen několik vteřin, někdy jde jen o záblesk nebo obrázek. Nic trvalého. Problém je v tom, že když ty jednotlivé sekce spojím, nedávají smysl."

Kniha, ze které mrazí a nedokážete ji odložit. To je příběh Mizející dívky, který nedávno vyšel v nakladatelství Cosmopolis. Autorka Lisa Regan nám zde popisuje dechberoucí příběh, který je prvním dílem z její série o detektivce Jesie Quinnové. Jedná se o odpočinkový thriller, který vás však dokáže upoutat natolik, že na něj budete neustále myslet. Nedá vám spát totiž nejen samotný příběh, ale především si zde natolik oblíbíte nezastavitelnou hlavní hrdinku, že budete toužit vědět, jak to celé dopadne. A i právě kvůli Jesie je skvělá zpráva, že v zahraničí z této série vyšlo už osm dalších dílů a brzy k nim přibude další.

Děj je vyprávěn třetí osobou, což je pro detektivní thriller snad ten nejlepší způsob vypravování. Nechybí mu totiž napětí a my se hned od začátku díky čtivému stylu psaní autorky do knihy lehce vžijeme. Postavy zde máme hodně rozdílné a každý se zde může najít svého oblíbence. Jen je vcelku složité přijít na to, komu můžete věřit a komu ne. Řeší se zde hodně problémy, které si v sobě každý nese z minulosti. Jesie je svá a nedá se v podstatě nikým zastavit. Řeší tu nejen policejní případ, ale hodně také svůj osobní život a partnerské vztahy. Navíc zde máme možnost poznat její dokonalou babičku, která v mnohých případech dokáže čtenáře nejen rozesmát, ale také dojmout.

Autorka si s ničím nebere servítky. Dokáže vás překvapit svou krutostí a dokonalými popisy, které jsou mnohdy natolik reálně popsané a násilné, že čtenářům se slabšími žaludky může být u čtení špatně. Děj je strhující a jak už jsem mnohokrát psala i neskutečně čtivý. Jedná se vážně o nadějný začátek kriminální série, od které jen tak neodejdete. Máme tu překvapivé momenty, živé popisy a postavy, jejich životy vás zaujmou. Navíc tu autorka připravila i dojemný závěr, v němž vás jeho poslední kapitola dostane.

Obálka knížky se nakladatelům moc povedla. Originální přebal na mě tak trochu působí nudně, ale zde jsou skvěle zvolené barvy a díky tomu, že je i vydaná na podzim, tak čtenáře musí zaujmout i právě spadaným listím, které na obálce máme.

Co se týká mého názoru, tak rozhodně oplývá pozitivy. Osobně jsem tedy od knihy neměla ani nijak velká očekávání, takže pro mě byla příjemným překvapení. Navíc mě zaujala natolik, že ve mně vyvolala větší touhu číst, kterou v posledních týdnech nemůžu nikde najít. Nejvíc mě zde bavila hlavní hrdinka, která mi tak trochu připomínala neohroženou Eriku Fosterovou od Roberta Bryndzy, jejíž vyšetřování mě vždy bavilo. A konec, který zde autorka přichystala… paráda! Teď už jen aby brzy vyšel další díl.

Mizející dívky doporučuji čtenářům Roberta Bryndzy, kteří hledají stejně odvážnou vyšetřovatelku, jakou je Erika Fosterová a ještě mrazivější, ale stejně čtivé případy.

A teď už hodnocení!

    85%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)



Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.
 

 

Komentáře

Oblíbené články...