Pohlednice plné tajemství…

Pohlednice bez podpisu

Autor:
Imogen Clark

Série: Pohlednice 1.

Originální název: Postcards from a Stranger

Žánr: Román pro ženy

Počet stran: 432

Vydavatelství: Beta

Oficiální název: Když Cara narazí na skrýš starých pohlednic v podkroví, jejich obsah náhle zpochybní všechny její dosavadní jistoty. Příběh, který se před ní při četbě textů na pohlednicích vynořuje, je matoucí a znepokojující; zdá se, že její život byl založen na lži. Ale kdo jí může říct pravdu? Otec se stále více propadá do temnot Alzheimerovy choroby a bratr se zdráhá jakkoli pomoci. Má Cara vůbec šanci najít odpovědi na své otázky? Rozpolcená mezi loajalitou k vlastní rodině a obavami z toho, co by se mohlo vynořit z útrob minulosti, pátrá po dávno ztracených příbuzných, kteří by jí mohli pomoci rodinné tajemství rozluštit. Obraz, který se před ní začíná objevovat, ale není takový, jaký očekávala, protože lži, jak se brzy ukáže, mají tendenci se hromadit.

"Jaké tajemství ukrývají staré pohlednice od neznámého adresáta?"

Nikdy by mě nenapadlo, že se v podkroví může ukrývat takové tajemství. Když jsme byli s bratrem malí, otec nám zakazoval se jen přiblížit ke dveřím. Teď však jeho mysl postupně bortí vše, čím dřív býval. Alzheimerova choroba mi ho postupně bere a bratr mi s ním odmítá mimo finanční podpory jakkoli pomoc…

Jako by život už tak nebyl dost složitý, ale vše nabere úplně jiný směr poté, co objevím v podkroví krabici pnou pohlednic bez podpisu. Všechny obsahují stejný text a já se jen nevěřícně snažím pochopit, zda jsou vážně od člověka, kterého myslím. Potřebuji zjistit pravdu. Jenže jak, když jediný, kdo by mohl znát odpověď, už na všechno zapomenul?

"Neustále se utápím v temných představách a zoufale hledám stéblo, jehož se chytit."

Román pro ženy se zajímavým námětem, který dokáže okamžitě zaujmout. Tak se dá jednoduše popsat Pohlednice bez podpisu od Imogen Clark. Tato kniha si získala v zahraničí srdce mnohých čtenářů. Je také potřeba zmínit, že se jedná o první díl z dilogie, což je informace, která nikde není nijak zvlášť zmiňovaná. Ovšem vysvětluje to vcelku otevřený a uspěchaný konec. Druhá kniha se tedy jmenuje Vánoční pohlednice a tam se snad více dozvíme o Caře a jejím vztahu s rodinou.

Dějem nás z větší části provází Cara. Místo ní tu však také máme retrospektivu vyprávěnou er-formou, ve které se ocitáme u otce Cary, Michaela a Annie. Díky nim poznáváme blíže minulost a máme možnost odhalit pravdu ještě dříve než Cara. Což je zde však trochu na škodu. Příběh je totiž až moc předvídatelný, a především moc dlouhý. Máme zde však zajímavé postavy, jejichž životy dokážou mnohé čtenáře zaujmout.

Námět dobrý, ale to zpracování zde jaksi pokulhává. Ano, bohužel to musím napsat, ale autorka si na knize mohla dát mnohem více záležet. Je to čtivé, ale příliš zdlouhavé. Nenajdeme zde pomalu žádný překvapivý moment. Vše odhadneme daleko dříve, než se to stane. To, že se jedná o román pro ženy, přeci neznamená, že si čtenářky nezaslouží žádné překvapení?! Autorka vážně měla příběh nějak zkrátit a pohrát si s ním, aby čtenáře dokázal překvapit. A jak jsem psala na začátku. Máme tu uspěchaný závěr. To by ale mohl vynahradit druhý díl…

Obálka ke knize sedí. Je výstižná, ale na mě osobně trochu moc přeplněná. Kdyby se zde zachoval původní přebal, kniha by působila mnohem jemněji a příjemněji.

Už jste asi z recenze pochopili, že je pro mě kniha spíše zklamáním. Kniha mě zaujala svou anotací a námětem, ale bohužel mě autorka neskutečně zklamala tím zpracováním a předvídatelností. Nejsem sice fanoušek románů pro ženy. Tato kniha ovšem slibovala mnohem víc. Jenže bohužel nic z toho nesplnila. Co se tohoto žánru týká, tak jsem hodně náročný čtenář a s jistotou vsázím především na romány Jojo Moyes nebo Taylor Jenkins Reid. Věřím však, že kdyby si příběh přečetla mamka nebo jiné ženy z okolí, kniha by je zaujala mnohem více než mě. U mě tedy bohužel neobstála, ale věřím, že se najdou čtenářky, které upoutá celý příběh.

Knihu bych doporučila především čtenářkám, které hledají román na delší dobu a chtějí něco pomalého, jako takové ideální večerní čtení ke krbu a horkému čaji.

A teď už hodnocení!

    65%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi svůj názor napíšete do komentáře. :)


Za tuto knihu bych chtěla velmi poděkovat knihkupectví Dobrovský - Beta,
v jejichž prodejnách si knihu Pohlednice bez podpisu můžete pořídit i vy.

 

Komentáře

  1. Tahle kniha mě velmi lákala svou anotací, ale když jsem si přečetla tvou recenzi jsem vlastně ráda, že jsem se ke knize nedostala :-) Děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...