Démoni minulosti…

Truly

Autor:
Ava Reed

Série: In Love (Truly Madly Deeply) 1.

Originální název: Truly

Žánr: New Adult román

Počet stran: 320

Vydavatelství: Red

Oficiální anotace: Andie přijíždí do Seattlu. Pochází z venkovské farmy, nemá byt, konto prázdné a za sebou těžké časy. S nejlepší přítelkyní June si chtějí splnit sen a začít společně studovat na univerzitě, aby mohly založit firmu.
Po chaotickém začátku sežene konečně podnájem a najde si práci v populárním tanečním klubu za barem. Tam se začne odvíjet příběh osudové přitažlivosti – Cooper, nemluvný, magický mladý muž pro ni zůstává záhadou. Pomáhá jí, kde může, ale zároveň je odtažitý a drží si odstup. Andie chce vědět, co se za tím skrývá a kdo je Cooper doopravdy.
Křehké pouto, které mezi nimi vzniká, je podrobováno zkouškám, protože šrámy, které na obou život zanechal, jim sbližování právě neulehčují. Ke sblížení je potřeba se ponořit do vlastní minulosti a otevřít své třinácté komnaty. O to krásnější a cennější je to, co přijde potom. Není snadné udělat krok do dospělosti. Ale láska hory přenáší.

"Jsou dny, kdy musíme udělat i věci, které bolí.
Například mluvit o svých stínech."

Začít od začátku. Jen já a má nejlepší kamarádka. Konečně začínáme studovat školu, na kterou jsme od malička vždy chtěly jít. Já hodlám jít ve šlépějích své milované maminky a tatínka. Začátky však bývají krušné. Ale říká se, že postupem času se vše zlepší. No, musím v to doufat.

Veškeré výdaje musím platit z vlastní kapsy. Jsem sice na své vysněné vysoké, ale bez stipendia, a i bez volného místa na koleji. Stal se ze mě tedy prakticky bezdomovec. Ovšem to nějak půjde. Musí! Jsem odhodlaná překonat všechny nástrahy, které si pro mě Seattle přichystal. A to i Coopera. Mého nového kolegu, o kterém si nejsem jistá, jestli bych ho raději uškrtila, nebo políbila…

"Život je sled bláznivých okamžiků."

První díl nové německé série plné romantických vztahů z vysoké. Tak přesně tohle slibuje kniha Truly, která je prvním dílem z trilogie In Love inspirované písní Truly Madly Deeply od Savage Garden. Na první pohled to tedy vypadá, jako milá a odpočinková romance, která je vhodná pro všechny fanoušky Mony Kasten, Biancy Iosivony a Laury Kneidl. Přesně to slibuje i anotace a zadní strana knihy. Pokud však knihy zmíněných autorek zbožňujete, tak v tomto případě budete s největší pravděpodobností zklamáni. Příběh je totiž zbytečně uspěchaný, přeplácaný a zároveň dost plytký.

Ve vypravování děje se nám zde střídá hlavní dvojice, kterou je tu Andie a Cooper. Každý z nich si v sobě nese démony ze své minulosti, a to dost ovlivňuje jejich jednání. Na tom by nebylo vůbec nic špatného, kdyby to vše autorka nějak snesitelně zpracovala. Ta se zde však rozhodla zveličovat maličkosti, vážná témata přejít na pár stranách, a to celé přebít naprostými zbytečnostmi. Chování hlavních postav lze jednoduše popsat jako dětinské a urážlivé. Tam, kde by za sebe měly postavy převzít zodpovědnost, akorát svalí vinu na druhé. V podstatě celou dobu tu autorka ženy popisuje jako ty bezchybné a mužům vše dává za vinu. A to celé dělá absolutně bezdůvodně a nesmyslně.

Knize se musí nechat, že má v sobě spoustu pěkných citátů a myšlenek, které stojí za označení. Jenže to je tak veškeré pozitivum celého příběhu a krom pár světlých a vtipných momentů zde není absolutně nic. Text je dost krkolomný a tím pádem se i špatně čte. Vývoj vztahů tu autorka naprosto zazdila zbytečnosti a neustálím stěžováním si hlavní hrdinky, což je postupem času dost vyčerpávající. Navíc zde dvakrát bez jakéhokoli rozumného důvodu popisuje jednu scénu, kterou akorát z ženského úhlu pohledu přepsala do mužského. Děj jednoduše postrádá lehkost, čtivost, milou romanci a alespoň z části jakékoli vyspělé chování postav.

Obálka je jednoduše tím nejlepším z celé knihy. Je lehce abstraktní, má krásně sladěné barvy a nutí tu správnou skupinu čtenářů, aby si ji přečetli. V tomto ohledu tedy nejde knize nic vytknout a je skvělé, že se nakladatelství rozhodlo ponechat originální název i přebal.

Můj dojem z této knihy je pro vás nejspíš dost očividný… Na tuto knihu jsem se nesmírně těšila a jednoduše jsou doufala, že je autorka takovou novou Monou Kasten, k jejímž románům se budu ráda vracet. Tak se však nestalo. To, že je knížka předvídatelná až hanba, mi překvapivě nevadilo. Co mi však drásalo nervy, je chování hlavních postav. Andie si prošla v minulosti dost velkou ztrátou, ale ať se k tomu snažím přistoupit z jakéhokoli úhlu pohledu, jednoduše tím nejde omluvit její pubertální chová, které z ní dělá mnohem mladší než v příběhu ztvárňuje. A její nejlepší kamarádka?! Rádoby badass holka, která si nenechá nic líbit, je alergická na chlapy, a proto po jednom bezdůvodně vylévá koktejly, plive jídlo a celé to autorka bera jako flirtování????? Asi nedokážu, a hlavně nechci ani víc popisovat svou frustraci a zklamání z této knihy. A jak už jste asi pochopili, tak do dalšího dílu této série se pouštět určitě nehodlám…

I když jsem z této knihy nepopsatelně zklamaná, tak věřím, že si dokáže najít své čtenáře. Jen od příběhu nesmíte očekávat novou Monu Kasten a vyspělé charaktery.

A teď už hodnocení!

    42 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když se o váš názor na knihu podělíte v komentářích. :)



Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Truly také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...