Pokud chceš přežít, nesmíš otevřít oči…

Malorie

Autor:
Josh Malerman

Série: Bird Box 2.

Originální název: Malorie

Žánr: Postapokalyptický thriller, mysteriózní, horor

Počet stran: 314

Vydavatelství: Fobos

Oficiální anotace: Malorie zde se svými dvěma dětmi, Tomem a Olympií, stráví klidné dva roky. I zde se však odehraje tragédie, když dovnitř vniknou tvorové stejně jako do domu v ulici Shillingham.
Malorie musí se svými dvěma dětmi opět uprchnout do děsivého nového světa. Jak přečká nástrahy výchovy dvou svéhlavých dětí ve světě, kde jsou nezbytné nekonečné zákazy a omezení? Dokáže je ochránit před tvory i zlými lidmi? A když jednoho dne zaklepe na její dveře cizí muž a přinese jí zprávy, o jakých se jí ani nesnilo, odváží se vydat do neznáma znovu?
Tentokrát hraje Malorie hlavní roli. Se svými dětmi stane tváří v tvář nebezpečí a musí se utkat se svými nejhoršími obavami – těmi ve svém nitru i těmi v okolním světě.

"Člověk byl tím tvorem, kterého se ona a její spolubydlící měli bát nejvíc."

Poklidné dva roky ve Slepecké škole Jane Tuckerové byly pro mě zázrakem, který jsme potřebovali. Věřila jsem, že tu jsme s dětmi v bezpečí. Jenže jsme nebyli. Šílenství a chaos pronikl za zdi budovy, kde ovládl i slepé. Monstra byla rázem všude…

S dětmi se nám však podařilo utéct. Už je tomu deset let od tamní tragédie. Vychovávat v této době dva dospívající může být někdy náročnější. Ovšem oproti pravidlům, kterými se musíme řídit, abychom přežili, to nic není. Pak se však něco stane. Přijde to jako rána z čistého nebe a já začnu po mnoha letech opět doufat. Copak však může v tomto světě existovat ještě takový zázrak?

"Ohrozila životy svých dětí. Z toho se nemůže vymluvit. Nemůže předstírat, že to tak není."

Kniha, která své čtenáře donutí popustit naplno uzdu své fantazie. Tak přesně to je Malorie od Joshe Malermana, která je druhým dílem Bird Boxu. Právě první díl se dočkal svého vlastního filmu na Netflixu v hlavní roli se Sandrou Bullock. Ovšem filmové zpracování ani zdaleka nemá na autorovy podmanivé popisy, kterými nás provádí v knihách. Tím, že tu nemáme žádné popisy vzhledu přírody, ale autor vše vyobrazuje pomocí ostatních smyslů, jako je sluch, čich a hmat, tak děj dostává úplně jiný rozměr. Získáváme tu tedy jakousi volnost ve vlastních představách, ale autor nás stále vede tím správným směrem, kterým se máme ubírat.

Příběh je opět vyprávěn třetí osobou a ocitáme se převážně u Malorie. Do popředí se však i tentokrát dostávají její děti, s jejichž charakteristikou si autor krásně pohrál. Je tu vidět hezky ten kontrast dvou generací, strach Malorie a touha po hledání nových zážitků u jejích dětí. Navíc tu máme velkou dávku překvapivých scén. Nechybí tu ani nové postavy a celé to tvoří úžasný celek, do kterého se dá i díky tomu, že už základy světa známe, skvěle vžít.

Díky tajuplnému vypravování a světu plném záhad, nás kniha jen tak nepustí. Jen stěží se dá odložit a kvůli její krátké délce se dá hravě přečíst za jeden víkend. Máme tu možnost se o celém světě dozvědět mnohem víc. Zároveň si tu však autor pro sebe nechává určité záhady, díky nimž působí příběh ještě více mystičtěji. Naštěstí lze tedy o knize napsat, že to není žádné nesmyslné pokračování, jehož úkolem byl jen vydělat peníze. Pokračovat v Bird Boxu se jednoduše vyplatilo, jelikož autor neusnul na vavřínech a příběh Malorie tak rozvinul úžasným směrem, kterému nechybí velká dávka originality.

Obálka je převzatá z originálu, což bylo skvělé rozhodnutí. Přebal je na první pohled hodně jednoduchý a temný, ovšem zároveň na něm nechybí velká dávka detailů, které nás opět uvedou do celého světa...

Josh Malerman mě svým psaním uchvátil už v Bird Boxu, do kterého jsem se pustila i přesto, že jsem tehdy byla zarytý odpůrce hororů. Autor mě však zlákal svým příběhem a podařilo se mu mě okouzlit i jeho druhou knihou Inspekce. Ovšem Malorie pro mě osobně byla tím nejočekávanějším kouskem, ze kterého jsem se bála, že budu nejvíce zklamaná. Nic takového se ale nestalo a já bych nejraději už týden pěla ódu na tohoto autora. Malorie pro mě v mnoha ohledech byla ještě lepší něž autorovi předchozí knihy. Děj zde totiž vůbec nestagnoval, neustále se zde něco dělo a autor nezapomínal stále rozvíjet celý svět. Já jsem tedy z této knihy nadšená a pokud máte rádi dobrodružné horory/thrillery, tak byste autorovy knihy rozhodně neměli minout.

Malorie doporučuji všem fanouškům dystopických světů a mrazivých příběhů, které uchvátil už první díl Bird Box.

A teď už hodnocení!

    97 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji už četli, co na příběh říkáte? Jakou knihu máte od Joshe Malermana nejraději?


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete knihu Malorie také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...