Dobro a zlo v boji o trůn…

Dračí oči

Autor:
Stephen King

Originální název: The Eyes of the Dragon

Žánr: Fantasy

Počet stran: 302

Vydavatelství: Beta

Oficiální anotace: Bylo nebylo, byl jednou jeden zlý čaroděj... ...a dračí srdce a princové... ďábelský mág a temná věž... starobylý hrad a strašné tajemství. Stephen King vás tímto dílem, plným magického zla, odvahy a šlechetnosti, uchvátí do ledového sevření a odvede do nejděsivějšího a nejnesnesitelnějšího království špatnosti... a ponechá na vás, co je pravda a co fantazie... neříkejte, že nejste zvědaví!


Žil byl jeden král, který měl dva syny. Jeho žena byla dobrou matkou, která vždy vedla prvorozeného Petra ke slušnému a dobrosrdečnému chování. Po narození druhého syna Tomáše však náhle zemřela. Synové tak vyrůstali bez matky a s otcem, který musel vládnout. Po králově boku však vždy byl ještě jeho čaroděj. Ten však nikdy nehleděl na dobro království, ale především na jeho vlastní prospěch…


Dračí oči od Stephena Kinga se právě dočkali již svého třetího vydání. Jedná se o fantasy příběh o válce dobra se zlem, který slibuje napínavý a dechberoucí děj. A právě tady bych se zastavila… Když totiž čtenář očekává něco takového, asi málokdy se spokojí s plytkým příběh s triviálním vypravováním, kterému chybí vše, co by dobré fantasy mělo mít. Což je bohužel přesně případ této knížky.

Děj je vyprávěn er-formou a vypravěč často komunikuje se čtenáři. Na čemž by vlastně nebylo vůbec nic špatného. Jenže už od začátku zde autor omílá jednu věc stále dokola, a tak to dělá se vším, co je podle něj důležité. Čtenář zde tak nemá absolutně žádnou možnost v rozvíjení vlastní fantazie, protože autor mu vše vysvětlí tak jednoduše, jako by popisoval příběh pětiletému dítěti. Kniha tedy tím pádem působí krapet pohádkově, ale do příběhu se tak špatně vžívá, že s ním lze jen stěží soucítit.

Krom dětských popisů tu ani autor nezvládl charaktery postav. Celé to působí moc černobíle, jelikož už od samého začátku víme, kdo je ten zlí a kdo ten špatný. Nemáme tu absolutně žádné překvapení a příběh je tak očividný až hrůza. Máme tu tedy 300 stran o ničem, co bychom už dávno neznali. Svět je bez nápadu, postavy jsou ploché a bohužel kniha není ani nijak extra čtivá…

Obálka je rozhodně tím nejlepším z celé knihy. Navíc se jedná o poměrně malý formát a kniha je v paperbacku, takže rozměry je to taková ideální kniha na cesty, která je navíc i dost fotogenická. Jen škoda, že ten příběh uvnitř je tak obyčejný.

K mému názoru na tuto knihu tady asi není potřeba nic co dodávat. Jedná se o mé první a jak to tak vypadá, i poslední střetnutí s Kingem. Nějak jsem nedokázala pochopit, jak tohle může být kniha od celosvětově uznávaného autora. Může to být však jen volbou knihy a třeba jsou jeho horory mnohem lepší než fantasy… No, třeba se o tom někdy v budoucnu sama přesvědčím.

Pokud jste stejně jako já doposud nepolíbeni autorovou tvorbou, doporučila bych vám sáhnout asi raději po některé jeho jiné knize. Pokud však jste jeho fanoušci anebo máte rádi jednoduché až pohádkové fantasy pro dospělé, Dračí oči by se vám mohli líbit…

A teď už hodnocení!

    35 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Kdybyste měli vybrat knihu od Kinga, kterou by si měl každý přečíst, co by to bylo?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za tuto knihu bych chtěla velmi poděkovat knihkupectví Dobrovský - Beta,
v jejichž prodejnách si knihu Dračí oči můžete pořídit i vy.

Komentáře

Oblíbené články...