Buď odvážná… a bojuj!

Prudký vzlet

Autor:
Bianca Iosivoni

Série: Hailee & Chase 2.

Originální název: Flying High

Žánr: NA román

Počet stran: 358

Vydavatelství: Red

Oficiální anotace: V předešlé knize této řady Hailee, ta klidnější z dvojčat, která se doposud schovávala před světem ve svém pokoji mezi knížkami, vyrazila na dobrodružnou cestu napříč Amerikou. Postavila se mnohým výzvám, splnila si tajné sny a zamilovala se do šarmantního mladíka jménem Chase.
Pokračování příběhu ale odhalí, že Hailee měla tajemství, o kterém on neměl ani tušení. Že láska ani naděje nebyly součástí jejího plánu. Už od prvního okamžiku věděla, že o něj přijde, protože na konci léta se její temný osud naplní. Přesto si Chase s každým úsměvem, dotykem a společným zážitkem získává její srdce a stojí při ní i poté, když je její tajemství odhaleno a Hailee se musí poprat se životem.
Mají ale šanci? Nebo si musí přiznat, že ani láska někdy nestačí?

"To, co sis naplánovala udělat, tě stálo hodně odvahy – ale mnohem odvážnější bylo jedno z toho neudělat."

Byla jsi prázdnou schránkou, která po ztrátě svého dvojčete ztratila smysl života. Myslel jsem si, že tě znám. Jenže tvé temné tajemství a plán, kterého ses držela zuby nehty, mi vyrazil dech. Láska někdy nestačí, ale přátelé a rodina už jsou pořádným důvodem, proč v životě bojovat dál. Ale ten největší důvod jsi ty sama…

"Někdo mi nedávno radil, abych pro změnu udělala něco pro sebe. Kvůli sobě. Ne kvůli rodině, ani kvůli němu."

Příběh, který bolí, ale zároveň uzdravuje. Tak to je dilogie Hailee & Chase, od německé autorky Biancy Iosivoni. Tato série přináší českým čtenářům až nečekaně dojemný a vážný příběh. Není to totiž tak úplně odpočinkové, jako jsou například knihy Mony Kasten. V této dvojdílné sérii máme spoustu heavy témat a jedním z těch nejzávažnějších je sebevražda. Z toho důvodu je hodně na zvážení, zda do knížky jít. Ovšem pokud si tento dojemný příběh chcete přečíst, tak za sebe vám ho nemůžu jinak než doporučit.

Dějem nás stejně jako v prvním díle provází Hailee a Chase. Tedy ústřední dvojice, kteří se donedávna neznali, ale pojí je ztráta jejich blízkého přítele. Každý z nich má v sobě spoustu chyb, které si však uvědomuje, postupně na nich pracuje a vyvíjí se. Navíc je to celé založené na psychickém zdraví, což je něco, co si vyžaduje čas. A právě to se podařilo autorce věrohodně zpracovat. Netlačí na pilu, všechny problémy nezmizí jak mávnutím kouzelného proutku, psychické zdraví si zkrátka vyžaduje čas a je normální najít si odbornou pomoc.

Autorčiny popisy jsou poměrně jednoduché, ale přesto si vás dokážou podmanit natolik, že vám děj utíká před očima neuvěřitelnou rychlostí. Kniha je poměrně pomalá a nedějí se tu žádné velké zvraty. Příběh je však nádherně zpracovaný právě po své emoční a psychické stránce. I přestože se toho zde tedy tolik neděje, má v sobě kniha vše, co by takovýto román o ztrátě a hledání smyslu života měl mít. Nejedná se totiž pouze o depresivní příběh. Máme tu také spoustu naděje, odhodlání a najdou se tu i scény, které nám vykouzlí úsměv na tváři.

Obálka je opět nádherná a nejde jí nic vytknout. Líbí se mi, že má na sobě opět její abstraktní vzor, který mi připomíná mramor. Zas zde dominuje zlatá barva a fialovou na tomto druhém díle vystřídala modrá. Obě knihy k sobě tedy krásně ladí…

Co se týká mého názoru, tak já jsem neskutečně spokojená. Pokud mé recenze čtete delší dobu, tak víte, že mám hodně ráda knihy, které kladou důraz na psychiku. Což se taky stalo a já jsem ráda, jak si se vším autorka dala na čas. V podobných románech totiž většinou autorky budují více vztahy než lidskou psychiku a já jsem ráda, že v tomto případě Bianca onu romantickou linku dávala trochu do pozadí. I přesto to však bylo stále romantické a poměrně sladké. To však k příběhu patří, takže to rozhodně neberu jako mínus. Ze závěru jsem tedy až nečekaně spokojená. Navíc je tu tolik rozmanitých vedlejších postav, že se nabízí, aby autorka napsala volné pokračování s jinou ústřední dvojící. Tak třeba se někdy dočkáme.

I přestože se nejedná úplně o odpočinkový román, knížka by rozhodně neměla uniknout čtenářům vyhledávající romantické příběhy. Věc, kterou tu však ještě musím vyzdvihnout je „trigger warning“. Sice je až na konci příběhu (já bych ho osobně dala na začátek), ale je tam! Pokud tedy do knížky chcete jít, zvažte, zda vám příběh spíše neublíží…

A teď už hodnocení!

    88 %

Znáte tuto knihu? Pokud jste ji už četli, jak se vám celá série líbí?
Budu moc ráda, když mi vaše názory napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Prudký vzlet také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...