Tajemství, které změnilo svět…

Druhá šance

Autor:
Adam Pýcha

Žánr: Sci-fi román, česká literatura

Počet stran: 360

Vydavatelství: Fobos

Oficiální anotace: Nekonečné putování za nadějí a jedním velkým tajemstvím.
Všichni chtěli začít znovu, až nezůstal vůbec nikdo. Muž se svou malou dcerou hledají odpovědi a doufají, že jednoho dne konečně zapadne slunce. Ze své minulosti si pamatují málo, ale pomalu nacházejí další díly skládačky. Vydejte se s nimi na cestu za hranice své fantazie, protože čas a prostor změnily svůj význam.
Román Druhá šance vás zavede jak do naší minulosti, tak vzdálené budoucnosti. Je příběhem o nezkrotné touze po lepším životě i jiskřičce naděje, kterou má v sobě každý z nás.

"Měla jsem být loutkou. Světlem, které je následováno a poté vyhasne."

Minulost a budoucnost propletené napříč časem. Svět jako takový už neexistuje. Vše se změnilo. Lidé se změnili. Druhá šance zničila obyčejný život, a přitom z počátku znamenala naději. Jenže hamižnost a touha po dokonalosti udělala ze světa jen prázdnou skořápku, kde každý bojuje sám za sebe.

Je tu však stále bezejmenný muž se svou dcerkou, kteří už bezpočet dní putují po světě. Jejich vzpomínky na minulost postupně mizí, ale naděje na lepší život v nich zůstává dál…

"Je dobré se bát. To znamená, že jsi naživu a můžeš jít dál."

Kniha, ke které se z počátku jen stěží hledají slova. Ovšem poté, co do příběhu pořádně proniknete, tak nadšení a obdiv nejde skrýt… Tak přesně tím je Druhá šance. První kniha Adama Pýchy, kterého můžeme znát díky jeho práci pro Knihy Dobrovský. Tento román, který v sobě ukrývá spoustu tajemství, krásnou hru se slovy a prvky sci-fi, vychází již 7. června 2021. A pokud jste fanoušky náročnější literatury, která si pohraje s vaší myslí, tak doporučuji pokračovat ve čtení tohoto článku.

Máme zde poměrně dlouhé kapitoly, ve kterých nás vypravěč zavede k více postavám. Jelikož děj často skáče v čase, a i mezi různými postavami, může být v celku oříšek, se v knize zorientovat. O příběhu totiž z počátku nic nevíme, a právě v tom se však ukrývá určité kouzlo. Čteme totiž něco, co ze začátku nedává moc smysl. Jenže čím více času s knihou strávíme, tím blíže odkrýváme detaily, které v závěru vytváří fantastický celek.

O knize se poměrně těžko mluví. Ukrývá v sobě spoustu maličkostí, které zaslouží vyzdvihnout. Zároveň to však nejde. Pokud totiž do Druhé šance chcete jít, je nejlepší o ději nic nevědět. Ta překvapení, která nám zde autor postupně poodkrývá a překvapuje nás s nimi, jsou skvělá. Nejenže tu objevíme nádherné myšlenky a květné popisy, ale také dobrou charakteristiku postav, zvraty a akci. Kniha má v sobě takřka vše, co by dobrý sci-fi román, který chce čtenáře zaujmout, ale zároveň mu něco předat, měl mít. Sice z počátku vůbec nevíte, co čtete. Jedná se však o příběh, který si váš čas zaslouží, jelikož vše pak začne dávat takový smysl, jako málokterý román, o němž už od počátku víte, jak skončí.

Obálka knihy… Tak tohle je láska na první pohled! Při pohledu na ni musí zaplesat snad srdce každého čtenáře, který vyhledává děj s dystopickým nádechem. Nějak netuším, co tu víc napsat, aniž bych opakovala, jak je skvělá. Baví mě ta jednoduchost, barvy a k příběhu zkrátka sedí dokonale!

Co se týká mého názoru, tak já si příběh neskutečně užila. Přeci jen když jdete do knihy někoho, koho trochu znáte i osobně, bojíte se, co vám příběh přinese. Já však věřila, že mě kniha bude bavit, jelikož už jsem párkrát sáhla po sci-fi knihách právě na doporučení od Adama Pýchy a vždy jsem byla spokojená. Tohle však bylo úplně jiné, než jsem si myslela. Prvních 200 stran jsem v příběhu plavala a neustále jsem čekala na ten moment, kdy se vše propojí. A v okamžiku, kdy se tak stalo, nešlo knihu až do konce odložit. Donutilo mě to absolutně ignorovat svět okolo mě a donutilo mě to se soustředit jen na děj. Bavil mě tamní svět, postavy a konec mi vehnal slzy do očí. Za mě to byl tedy nečekaně skvělý čtenářský zážitek, který si budu ještě hodně dlouho pamatovat.

Druhou šanci doporučuji všem fanouškům náročnějších románů, kteří nejenže uvítají jakousi podivnost, která vás po celou dobu čtení provází, ale také nepohrdnou sci-fi žánrem, akcí a zvraty.

A teď už hodnocení!

    87 %

Znáte tuto knihu? Chystáte se na ni? Co si o příběhu na první pohled myslíte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Druhá šance již předobjednat.

Komentáře

Oblíbené články...