Kapitánka dívčí posádky, kterou nic nezastaví…

Ohnivý příboj

Autor:
Natalie C. Parker

Série: Seafire 2.

Originální název: Steel Tide

Žánr: YA dystopie, dobrodružné

Počet stran: 368

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Druhý díl námořní trilogie Seafire je pokračováním příběhu kapitánky Kaledonie. Dosud velela posádce složené z dívek a žen a byla odhodlaná zničit mocnou flotilu surového diktátora Arica Athaira. Jenže potom přišla o svou posádku a málem i o život… Z moře ji zachránila skupina bývalých Střel, kteří si teď říkají Noži. Uprchlíci z Aricových spárů žijí jako tuláci a jsou připraveni zmizet hned, jakmile se objeví nejmenší nebezpečí. Pečují o Kaledonii, dokud se nezotaví, ale nesdílejí její cíl. Ona na rozdíl od nich ví, co chce: musí najít loď Mors Navis a své milované sestry. Musí pokračovat v boji s Aricovou flotilou, aby osvobodila moře z jeho područí. Bude třeba napnout veškeré síly, aby přesvědčila Nože, že boj je jejich jediná možnost. Je to cesta k životu bez Aricovy nadvlády a první krok ke svobodě…

"Bylo těsně po východu slunce a celý svět se podobal skice v mléčné šedi stínové modři."

Střely mě a mou posádku poslaly ke dnu. Mé sestry zmizely a já téměř nepřežila. Dostala jsem se však blízko k pevnině, kde mě nalezli a zachránili. Překvapivě se mými zachránci stala parta zběhů, kteří utekli od Střel. Říkají si Dýky a pečují o mě, jako kdybych byla jednou z nich. Zachránili mi sice život, ale copak si automaticky zaslouží mou důvěru?

"Vítězství není nikdy procházka růžovým sadem."

Pokračování pirátské dystopie o odvážné kapitánce dívčí posádky je zde! Po více než roce čekání bude 18. srpna 2021 konečně vycházet a my tak v rukou budeme moct držet druhý díl trilogie Seafire. Natalie C. Parker nám v Ocelovém příboji nabízí příběh, který se tentokrát více odehrává na pevnině. Ovšem opět se ocitneme i na lodích a na nekonečných hladinách moří…

Děj máme vyprávěn er-formou a po celou dobu se ocitáme u kapitánky Kaledonie. U ní můžeme sledovat menší progres ve vývoji jejího charakteru. Stále však zůstává jednou z těch neohrožených dívek, které známe z většiny YA knih. Dále tu máme již známé postavy, ale především také úplné nováčky, kteří skvěle oživí celý příběh. V postavách se tentokrát mnohem lépe orientuje. Autorka tu nezapomínala na menší berličky, které nám připomenou, kdo je kdo, takže i v delší pauze mezi díly nemáme problém se v ději vyznat.

První díl, Ohnivý květ, působil s ohledem na svět chvílemi lehce překombinovaně. Tady si už však vše sedlo a mi si tak můžeme naplno užít dobrodružství, které si pro nás autorka připravila. Opět z děje vyzařuje určitý feminismus. Autorka naštěstí však opravila svou chybu z minula, po které všichni muži působili jako největší zlo světa. Zasadila do děje mnohem více mužských postav, rozvíjí se tu nečekané přátelství, spojenectví a je vidět, že se můžeme v závěru série na co těšit. Nechybí tu akce, dobře zpracované bojové scény a ani romantika.

Obálky celé série jsou dokonalé! Já jsem velký fanoušek lidí na obálkách, a to zvlášť pokud jsou vyobrazeni tak, jak je popisuje autorka, což se tady povedlo. Originální přebaly jsou za mě skvělé, takže jsem moc ráda, že si #BOOKLAB odkoupil knihy i s obálkami.

A jaký je můj názor? Nestíhám skrývat překvapení! Z celého vývoje jsem nadšená. Konečně jsem se dočkala toho, co jsem očekávala od prvního dílu. Bylo to čtivé, akční, queer a hlavně se v celém příběhu konečně dalo bez problémů orientovat. Ohnivý květ mě zklamal, ale Ocelový příboj byl naopak překvapivě skvělý! Teď už jen, aby brzy vyšel závěr, než to celé zapomenu… :))

Seafire doporučuji dívkám, které hledají dobrodružné příběhy z dystopické budoucnosti, odehrávající se na vlnách nezkrocených moří.

A teď už hodnocení!

    70 %

Znáte tuto sérii? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Ocelový příboj budete moct brzy pořídit i vy.

Komentáře

Oblíbené články...