Nenávist skryta za slovy Boha…

Za dveřmi tma

Autor:
Anna Bailey

Originální název: Tall Bones

Žánr: Psychologické drama, thriller

Počet stran: 344

Vydavatelství: Metafora, Grada

Oficiální anotace: Když se sedmnáctiletá Emma na lesní párty loučí se svou nejlepší kamarádkou Abigail, je stejně jako většina dívek v jejím věku přesvědčená, že opravdový život mají teprve před sebou. Jenže onoho večera se toho přihodí hodně… a druhý den není Abi k nalezení...
Na fasádě malého města uprostřed lesů a hor amerického Středozápadu způsobí Abino nevysvětlitelné zmizení trhliny a skrz ně se postupně valí na světlo léta potlačovaná zášť, dobře skryté prohřešky a maskované předsudky. Především v Abině rodině vyvstanou otázky, které si žádají odpovědi: co tu noc dělal její starší bratr Noah, kterého Abi podrazila; co všechno ví citlivý Jude, nejmladší ze sourozenců, plný jizev na těle i na duši; co si nepřipouští jejich matka Dolly a co všechno má v hlavě otec Samuel, podléhající pastorovi, jenž si svým svatouškovským moralizováním podmanil celé město. A potom je tu Rat, přivandrovalec, jehož nezařaditelnost některé z místních znervózňuje a jiné fascinuje.
Městečko Whistling Ridge, na pohled ospale nehybné, připomíná soudek střelného prachu, který jen čeká na jiskru. Zmizení Abi vyhodí dosavadní skutečnost do povětří a v pomalu usedajícím zvířeném prachu se pomalu odkrývá pravda o tom, co se tehdy v noci u skal zvaných Holé kosti skutečně odehrálo…

"Je zvláštní, k čemu se upínáme v nejtemnějších okamžicích života."

Kolotoč zrady, pohrdání, nenávisti a přetvářek. Tak přesně to vyvolalo zmizení mladé dívky v malém americkém městečku, kde byla víra vždy středobodem jejich životů. Jenže pod slupkou i těch nejvěrohodnějších občanů se ukrývá faleš a činy, které nemají slitování. Co se tedy stalo oné osudné noci? Kdo všechno má se zmizením Abigail něco společného?

"Není to záchrana, nýbrž pomoc. To je rozdíl."

Psychologické drama s thrillerovou zápletkou, která vás až do svého závěru nepustí. Tak přesně to je debut Za dveřmi tma od Anny Bailey, která ve středu vyšla u nakladatelství Metafora. Děj má v sobě ukryté velké množství vážných témat, kvůli kterým je příběh mnohem náročnější, než se může na první pohled zdát. Naštěstí však i přes veškerou vážnost zůstává stále čtivý a dokáže si své čtenáře podmanit. Zároveň je však potřeba zmínit, že by si kniha zasloužila mít na svém začátku Trigger Warning…

Příběh je vyprávěn er-formou a máme tu časté střídání postav, u kterých se vyskytujeme. To z počátku může působit dost matečně, protože se u nové postavy ocitáme co dvě strany, a v okamžiku, kdy se začne něco dít, zas ztrácíme přehled u koho jsme. Také se tu střídá přítomnost s minulostí. Ta je však naštěstí dobře označena a děj tak nemate své čtenáře ještě více. Co se pak týká charakteristiky postav, tak s tou si autorka poradila dobře. Dokáže na nás přenést veškerou atmosféru a postavy nejsou černobílé, takže působí věrohodně.

Jak už jsem psala na začátku, kniha je mnohem náročnější, než se zdá. Má v sobě navíc spoustu citlivých témat, která dokážou vyvolat rozbroje ve společnosti. Máme tu takřka náboženské fanatiky, kteří ve jménu božím doslova násilně bojují proti všemu novému. Objevuje se tu tedy ve velkém množství homofobie, ale také tu například máme domácí násilí a různé druhy závislostí. Ději nechybí ani akce, napětí a zvraty. Rozhodně však nelze považovat za odpočinkový thriller. Tako kniha vás dokáže doslova rozebrat na kousíčky a jen stěží poskládat zas dohromady.

Obálka odpovídá ději. Děj je hodně spjat s náboženstvím, takže kostel na přebal patří a jeho otočení vzhůru nohama vše vystihuje. Navíc i samotné barevné ladění působí dost ponuře, takže ve vás dokáže navodit tu správnou atmosféru.

Tak jo, teď je na řadě můj názor… Nebudu lhát, od knihy jsem očekávala něco úplně jiného. Doufala jsem v něco jednoduchého, takže jsem nepočítala s tím, že mě děj tak zničí. Dost jsem s ním bojovala. Jen stěží si vybavím knihu, u které by mi bylo tak zle. Vždy, když jsem ji otevřela, se na stránkách objevil někdo, z jehož činů se mi zvedal žaludek. Kniha ve mně vyvolávala nechuť ke společnosti a celkově to, co se zde dělo, jsem si brala moc osobně. A jelikož jsem čtenář, kterého jen tak něco nerozhází, je potřeba zdůraznit, že tady by nějaký ten Trigger Warning měl být. Na jednu stranu je příběh skvělý, jelikož zdůrazňuje jakousi sobeckost a neschopnost části společnosti soudit bez zaujetí vlastní činy. Ovšem pak tu však máme i spoustu chaotických částí, v nichž se špatně orientuje a které by si rozhodně zasloužily doladit. Navíc tu máme i poměrně odbytý samotný závěr.

I přes veškeré nedostatky vám knihu doporučuji. Mějte však na paměti její náročnost a vážná témata, která dokážou ublížit.

A teď už hodnocení!

    72 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi váš názor napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Metafora za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...