Místo, kde se střetává svět lidí a víl…

Nejtemnější část lesa

Autor:
Holly Black

Originální název: The Darkest Part of the Forest

Žánr: YA fantasy

Počet stran: 311

Vydavatelství: King Cool

Oficiální anotace: V lese leží na zemi skleněná rakev a v ní spí chlapec. Na hlavě má rohy a jeho uši jsou špičaté jako nůž... Hazel žije se svým bratrem Benem ve městě Fairford, kde vedle sebe žijí lidé a kouzelná stvoření přezdívaná Lesní lid. Sjíždějí se sem turisté, aby na vlastní oči spatřili divy pohádkové říše, zejména pak rohatého chlapce. Jenže návštěvníci nevidí nebezpečí, které se zde skrývá.
Hazel a Ben si od pradávna vyprávějí smyšlené příběhy o chlapci ve skleněné rakvi. V jejich vyprávěních je on princem a oni chrabrými rytíři. Namlouvají si, že princ je jiný než ostatní Lesní lidé, kteří uzavírají s lidmi kruté dohody a číhají na turisty ve stínech stromů. Hazel ví, že není možné, že by se rohatý chlapec probudil. Jenže přesně to se jednoho dne stane…
Celý svět se obrací vzhůru nohama a Hazel musí přijmout roli rytíře, na kterého si kdysi hrála. Je vtažena do víru nové lásky, musí se vyrovnat se zradou a rozhodnout se, na čí straně stojí. Dokáže v této roli obstát?

"Milujeme, a pak najednou už ne. Naše láska neodeznívá postupně. Praskne jako větev, když ji vystavíš příliš velkému tlaku."

Už od dětství navštěvovala Hazel se svým bratrem Benem místo, o kterém kolovaly legendy už několik desetiletí. V lese, kolem městečka Fairfold se na malém plácku jednoho dne znenadání objevila skleněná rakev, v níž spal vílí chlapec. A ona rakev s chlapcem tam byla dodnes. Hazel s Benem za ním odmalička chodili. Snili o tom, že se jednoho dne probudí. Oba ho milovali a toužili, aby jim dal své srdce. Jenže to všechno byly pouhé sny v jejich fantazii. Ovšem jen do okamžiku, kdy se vílí chlapec probudil…

"Každý, kdo nabídne své srdce na stříbrném podnose, dostane, co si zaslouží."

Pohádkový příběh, ve kterém je úzce spjatý náš svět moderních technologií s pradávným světem víl. Tak přesně tak by se dal popsat příběh Nejtemnější část lesa od Holly Black. Právě ten se nedávno dočkal nejen nové obálky, ale především i nového překladu. A že vám je jméno autorky povědomé? Není se čemu divit. Holly Black je totiž autorkou série Krutý princ, která si získala u čtenářů v Čechách i v zahraničí velkou oblibu. A teď v rukou můžeme držet její vílí standalone, které díky paperbacku a malému formátu skvěle sedí ke knihám Krutého prince.

Jak už můžeme být u autorky zvyklí, děj je vyprávěn er-formou. Ocitáme se tak u všech důležitých postav a prožíváme tak vše z první ruky. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně útlé standalone, tak se autorka skvěle věnuje vývoji příběhu, ovšem na úkor postav. Máme tu velké množství charakterů, které bohužel nemají moc hloubku. Navíc jich je tu tolik, že se v nich dá lehce ztratit a špatně se v nich orientuje. Je vidět, že autorka je zvyklá pracovat s velkým množstvím postav, ale kdyby jich v tomto případě ubrala, udělala by jen dobře.

Holly si po celou dobu drží v příběhu krásnou pohádkovou atmosféru, která je tím nejkouzelnějším na celé knize. I tak tu však objevujeme nějaké ty boje a násilí, které z knihy dělají více YA než aby to byl příběh pro malé čtenáře na dobrou noc. Nalezneme tu dobře popsaný vílí lid a věrohodně propojené naše světy. I když se to zpočátku zdá poměrně přeplácané, začne to fungovat. Nenajdeme tu však žádné překvapivé fantasy, ale docela předvídatelný děj. Ten je však natolik čtivý a milý, že nás dokáže uchvátit.

Obálka se v tomto případě nesmírně povedla. Když to porovnáme s prvním českým přebalem, který k příběhu seděl asi tak, že ho viděl jen z rychlíku, tak tato nová obálka nádherně vypovídá o celé atmosféře. Mě se dokonce líbí ještě o krapet více než ta originální. Je však potřeba zmínit, že je jí tato druhá obálka hodně inspirovaná.

Co se týká mého názoru, tak za mě je to takový průměr. Já a autorčiny víly si totiž moc nerozumíme. Osobně nejsem ani zas tak velký fanoušek Krutého prince, ale i tam mě baví objevovat autorčinu odvahu posouvat víly jiným směrem, než jak je můžeme znát doposud. Proto mě to propojení našeho a vílího světa, podaného ve stylu jednoduché pohádky pro dospívající, dost zaujalo. Jen to bohužel není můj šálek kávy, který bych vychvalovala do nebes.

Nejtemnější část lesa doporučuji všem čtenářům YA příběhů, kteří hledají pohádkové fantasy, v němž se náš svět prolíná se světem víl.

A teď už hodnocení!

    63 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Jakou knihu máte od Holly nejraději? U mě zatím vítězí Nejchladnější dívka ve městě chladu, která se již také brzy dočká svého druhého vydání! :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Nejtemnější část lesa také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...