Závěr bitvy o Sedmiříší je tu!

Síla smrti

Autor:
Cinda Williams Chima

Série: Sedmiříší v troskách 4.

Originální název: Deathcaster

Žánr: YA fantasy, dobrodružné

Počet stran: 528

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: SEDMIŘÍŠÍ zachvátil chaos, o nadvládu se tam bijí tři znepřátelené ARMÁDY. Mladá královna z rodu Šedých vlčic bojuje o svůj TRŮN. Pomáhá ji podivuhodná směsice NEZAPADAJÍCÍCH, které spojuje jeden cíl: porazit nemilosrdnou CÍSAŘOVNU z východu.
Tajemství jsou vyzrazena, dávné zrady odhaleny a přátelství i pokrevní pouta jsou podrobena zkoušce. Poslední díl série Sedmiříší v troskách pádí k dechberoucímu závěru.

"Jennina řeč, po dračím způsobu přerývaná, byla jako poezie – úsporná, a přece plná obrazů."

Bitva o Sedmiříší se blíží ke svému konci. Není však nic rozhodnuto. Císařovna Celestine chce ovládnout celou říši. Ovšem dokud jsme tu my, nedovolíme ji nás uvrhnout v zatracení. Jsme nesourodou skupinou, kterou spojuje touha po nové a svobodné zemi. Léčitel, princezna, pirát a dívka s magickým znamením. To je jen část z nás. Bojujeme abychom zvítězili a od něj nás dokáže zastavit jen sama smrt…

"Proč se všechny zlé, děsivé věci musejí pořád opakovat, zatímco ty dobré člověka potkají jen jednou?"

Závěr napínavé tetralogie Sedmiříší v troskách je zde, a s ním i napínavá bitva na život a na smrt, která nás až do svého závěrů nepustí. Tak přesně to je kniha Síla smrti, v níž si autorka přichystala vyvrcholení své série plné draků, magických znamení a tajného proroctví. Střetáváme se zde s našimi známými postavami, jejichž osudy nás dříve tolik zasáhly. Konečně se tu veškeré dílky spojují a nabízí nám tak náhled na ucelený příběh ve světě, který budeme chtít znovu navštívit.

Jak už můžeme být zvyklí, opět máme celý děj vyprávěný er-formou a znovu se nevyskytujeme pouze u jedné postavy. Autorka díl od dílu přidává nové charaktery, rozvíjí celý svět, a tentokrát tu nalézáme spojení veškerých dílů. Opět tu tedy velkou roli zastává například Jenna a Ash, jejichž cesty se po konci Síly ohně rozdělili a my tak s vypětím vyčkávali, kam se jejich příběh posune. Máme tu také i Šedou vlčici, kterou jsme poznali v Síle stínů. A nechybí ani nezapomenutelný pirát, který se proplétal dějem od samého začátku, ale pořádného představení se dočkal až v Síle bouře. Nacházíme zde tedy široké spektrum protagonistů, kde si každý najde svého oblíbence. A právě to je na této sérii to dokonalé!

Nechybí tu napětí, akce, tajné intriky, ale ani láska, která tu však nemá takovou dominanci, jako tomu u většiny Young Adult fantasy bývá. I díky tomu je série vhodná pro všechny čtenáře nehledě na pohlaví. Semiříší v troskách navíc po celou dobu neztrácí na kvalitě. Stále se tedy jedná o příběh, který i přes své mouchy dokáže čtenáře upoutat a nepřipadáte si díl od dílu, že jste jak na horské dráze. Zůstává tu tedy čtivost a napětí, které nám autorka nabídla už v prvním dílu. Máme tu tedy milý závěr, který i přes svou závěrečnou uspěchanost, své čtenáře potěší.

Obálky této série jsou nádherné od samého začátku a je skvělé, že zůstaly zachované z originálu. Pokaždé nám nabízí náhled na hlavní postavu dané dílu a celkově k sobě krásně ladí. A stejně tak se nezapomnělo ani na mapy, které známe již z předchozích dílů a pomáhají nám v orientaci po celém Sedmiříší.

Síla smrti je za mě jedna z nejočekávanějších knih, kterých jsem se od minulého léta nemohla dočkat. Původně navíc měla vyjít až tento srpen, takže jsem z jejího dřívějšího výtisku o to více nadšená. Sice za mě stále o trochu více vede Síla bouře, ale rozhodně se nedá napsat, že bych z příběhu byla zklamaná. Trochu jsem tedy z počátku bojovala s pamětí, abych si vše z předchozích dílů dokázala vybavit Autorka nám sem však naštěstí dává pomocné berličky, kterých se můžeme chytit, pokud máme mezi třetím a závěrečným dílem delší pauzu. Užívala jsem si každou stránku a jsem neskutečně ráda, že si autorka po celou dobu těch čtyřech dílů dokázala držet kvalitu příběhu a nezabíhala zbytečně ke kýčům, jako to dělají ostatní autoři YA fantasy sérií.

Celé Sedmiříší v troskách doporučuji jak klukům, tak i holkám, které rádi objevují nové světy a hledají poutavé fantasy dobrodružství s draky, piráty a tajemným proroctvím.

A teď už hodnocení!

    78 %

Znáte tuto sérii? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Který díl máte nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Síla smrti můžete pořídit i vy.

Komentáře

Oblíbené články...