Když máte před sebou poslední den života…

Oba na konci zemřou


Autor: Adam Silvera

Originální název: They Both Die at the End

Žánr: YA, román

Počet stran: 352

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Když Mateovi zazvoní těsně po půlnoci telefon a dozví se, že tento den bude jeho poslední, najednou neví, co dělat. Rufusovi zazvoní telefon se stejnou zprávou, právě když se pere s novým klukem své expřítelkyně. Rufus už ztratil celou svou rodinu, a tak ví, jak to s telefonáty chodí. Ale ani tak to není snazší. Kluci se neznají, ale rozsudek smrti je svede dohromady. A tak se společně vydávají na své poslední dobrodružství…

„Člověk by se neměl bát smrti, ale toho, že nikdy ani nezačne žít.“
– Marcus Aurelius, římský císař

Představte si, že žijete ve světě, ve kterém existuje Hodina smrti. Společnost, která vám zavolá pouze jednou za život. A to v den vaší smrti. Dává vám tak možnost prožít svůj poslední den naplno a moct se rozloučit s těmi nejbližšími…

Je 5. září, 22 minut po půlnoci a mně právě volá Hodina smrti. Jmenuji se Mateo Torrez, je mi 18 let, a právě jsem se dozvěděl, že dnes zemřu. Sedím sám doma. Otec leží v kómatu v nemocnici, matka zemřela při mém narození a má jediná a nejlepší kamarádka je matka samoživitelka. Tu rušit nemůžu. Navíc mám strach vylézt z domu. Nechci však svůj poslední den trávit sám. Přihlásím se tedy do aplikace Poslední přítel, kde poznám Rufuse. Kluka, kterého dnes stejně jako mě čeká smrt a který se rozhodne strávit svůj poslední den se mnou.

"Bez ohledu na to, jakou cestu si zvolíme, oba na konci zemřeme."

Kniha, která vás donutí uvědomit si křehkost života a položit si otázku: „Žiji svůj život naplno nebo ho jen přežívám?“ To je přesně příběh Oba na konci zemřou, který se ve vás po dočtení ještě na dlouhou dobu usadí a vy nad ním budete přemýšlet neustále dokola…

Adam Silvera (zdroj)
Příběh je vyprávěn více lidmi. Hlavní slovo má především Mateo a Rufus, ale některé krátké kapitoly jsou vyprávěné er-formou. I když se to nezdá, děj v sobě ukrývá velkou řádku postav a každý z nich má v příběhu důležitou roli. Některým také zavolala Hodina smrti, někteří hlavní postavy znají a někteří zas na pár minut vstoupili Rufusovi s Mateem do jejich posledního dne života. A právě všechny tyto postavy popisuje vypravěč. Dá se v tom krásně vyznat, jelikož každá kapitola začíná jménem osoby, u které se zrovna vyskytneme, a tak nic nepůsobí chaoticky. Jen je potřeba si zapamatovat jména. A co se týká Rufuse s Mateem, tak ti jsou naprosto rozdílní, proto si v nich každý najde svého oblíbence.

V knize se ukrývá pouze jeden den, což se zdá vzhledem k počtu stran celkem málo. Ovšem v příběhu se toho ukrývá tolik, že vám nedá možnost se nudit a zároveň nepůsobí vůbec přeplácaně. Autor píše dokonale čtivě a děj tak chtě nechtě utíká neuvěřitelně rychle. Obzvlášť pokud vám hlavní postavy přirostou k srdci, pak příběhu natolik podlehnete, že budete najednou na konci. Ale čím víc se k tomu konci budete blížit, tím víc si budete přát, aby byla kniha delší a delší. Jelikož název této knihy vás bude strašit po celou dobu čtení. A i když se zdá hlavní zápletka od poloviny knihy jasná, autor v této knize skvěle ukázal, jak své čtenáře dokáže překvapit.

Obálka knihy je nádherná. Jsem moc ráda, že CooBoo ponechalo originální přebal. Ten se totiž k příběhu skvěle hodí, jen mi tam trochu chybí Rufusovo kolo, ale to se dá přežít. Jinak vyobrazení Matea s Rufusem, jejichž společný stín tvoří smrtku, je dokonalé. Nahání vám to mráz po zádech a maximálně to vypovídá o ději…

A jak se mi kniha líbila? Matea s Rufesem jsem si okamžitě oblíbila a myšlenka, že nejen jeden, ale oba na konci zemřou mi drtila srdce na kousíčky už od začátku příběhu. A na konci? Jestli jsem u Všech malých zázraků plavala v slzách, tak tady jsem se doslova topila. Ať koukám do své knihovny, jak chci, dojemnější a krásnější YA román tam nenajdu. Styl psaní Adama Silvery mi okamžitě sedl. I přesto, že je to obyčejné YA, tak mě donutil příběh přemýšlet. Sice jsem se bála, do jaké deprese po dočtení zapadnu, ale vůbec ne. Kniha mě bavila, dojímala a – teď si tak říkám, jestli to není sebetrýznění – ráda si někdy příběh přečtu znovu.

Pokud hledáte dojemnou a originální knihu o přátelství a lásce, u které si popláčete, tak Oba na konci zemřou jsou tou nejlepší volbou. Za mě vám příběh moc doporučuji.

A teď už hodnocení!

    100%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbil příběh? Máte rádi dojemné romány? Který je váš nejoblíbenější?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Achjo a mě tak mrzí, že mě kniha zatím nějak moc nebere :/ jsem na straně 100 a nějak k tomu nepociťuji žádné emoce. Nevím jestli je to tím, že to čtu už týden (kvůli práci)... no snad mě to ještě chytne.
    Každopádně tvá recenze je skvělá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba tě to ještě chytne, nevzdávej to. ;) A děkuju za pochvalu recenze. <3

      Vymazat
  2. Jáj, dokud jsem teď u tebe neviděla jak vypadá autor, tak mě kniha nelákala...:-D :-D Né, jako jo, jednou bych si ji ráda přečetla, ale není to taková ta úplná nutnost nahned...:-)
    Krásná recenze (jako vždy!)a přeju ti krásné Vánoce. :-)

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tvůj komentář mě málem rozplakal smíchy :D Ale že jo?! Taky mě překvapilo, jak vypadá... XD :)) A děkuji za pochvalu recenze. :) Tobě také přeji krásné Vánoce!

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...