Učebnice pro mladé lovce stínů...

Kodex lovců stínů



Autor: Cassandra Clare, Joshua Lewis

Originální název: The Shadowhunter's Codex

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 280

Vydavatelství: #BOOKLAB

Oficiální anotace: Kodex lovců stínů je nejlepším přítelem každého mladého lovce stínů, a to již od 13. století, kdy byl publikován poprvé. Nekonečná válka s démony může být velice stresující, a tak není divu, že člověk sem tam pozapomene jemné nuance démoních jazyků nebo tipy na co nejefektivnější zneškodnění raumů. S Kodexem vás ale podobné patálie trápit nebudou.


Kodex lovců stínů… No, popravdě to zní trochu nudně. Vypadá to jako obyčejná příručka. Kniha neslibuje žádný pořádný příběh, ale pouze velkou dávku informací o démonech, podsvěťanech, zbraních, runách a historii. Nenechte se však zmást. Kodex je totiž nečekaně vtipný a záživný ažaž. Dokonce natolik, že je dost pravděpodobné, že vás při čtení nekontrolovatelně přepadne výbuch smíchu, který nepůjde zastavit.

Krom všemožných informací, které jsou důležité pro každého nového lovce stínů, jsou v knize poznámky od třech postav, které známe ze série Nástroje smrti. Kvůli tomu je určitě lepší mít tuto sérii nejdřív přečtenou a až pak se pustit do Kodexu. Kniha totiž působí, jako kdyby už byla čtená a omylem se dostala do knihkupectví. Před námi totiž kniha patřila Clare, které ji následně ukradl Simon a tomu ji zas vzal Jace, aby ji Clary vrátil. A jak tak můžeme z jejich poznámek pochopit, to kolečko půjčování a navracování nebylo jen jedno. Cassandře Clare se právě díky tomu jejich pošťuchování povedlo napsat knihu plnou informací natolik vtipně, že se u ní nelze nudit a zajisté ji ocení každý fanoušek série Nástroje smrti. Pro ty je tento Kodex jak navrácení v čase do doby, kdy tuto sérii četl.

Nejen, že se u knihy zasmějete a také se něco dozvíte, ale také se budete rozplývat nad dokonalými ilustraci, které provází celou knihu. Je to snad ta nejkrásněji graficky zpracovaná kniha, jakou jsem kdy viděla. Jak se na konci dozvídáme, veškeré ilustrace nemá na svědomí pouze jeden člověk. Na Kodexu se podílelo velké množství grafiků, kteří veškeré své černobílé ilustrace tak neskutečně propracovali, že z nich jde jen stěží spustit zrak. To je také důvod, proč knihu nemáte za moment přečtenou, ale nějaký ten čas s ní strávíte.

Stejně jako vnitřek, tak i obálka knihy je nádherná. Před pár lety jsem záviděla Slovákům jejich Kodex, ale nyní… Omlouvám se, ale mi zkrátka máme hezčí! Ten Raziel s nástroji smrti a s vcelku vraždícím pohledem, zkrátka nemá chybu. Ten přebal je vážně dokonalý, a navíc krásně ladí se sérií Temné lsti, která pojednává také o lovcích stínů.

To, jak moc jsem z Kodexu lovce stínů nadšená, se ani nedá popsat slovy. I když to bylo hodně dlouhé čekání, než se českých čtenářů a milovníků lovců stínů zželelo některé nakladatelství, vyplatilo se. Když jsem Kodex četla v hlavě jsem ho začala porovnávat s doplňkovými díly od J. K. Rowling k Harry Potterovi. A i když mě teď možná mnozí z vás ukamenují, tak Cassandra Clare je v tom daleko lepší a i když má pouze Kodex, a ne celou sbírku z Bradavické knihovny jako Rowlingová, tak v té jedné knize od Cassandry se toho dozvídáme daleko víc než ve třech od Rowlingové. Kodex mi jen dokázal, že je Cassandra mou nejoblíbenější autorkou právoplatně a že její knihy asi nikdy nepřestanu nikomu doporučovat. Celá kniha byla za mě dokonalá, a to nejen textem, ale i ilustracemi. Opravdu jsem nečekala, že mě pouhý Kodex natolik zaujme a že se u něho budu z plných plic smát, ale stalo se a já jsem za to ráda.

Knížku doporučuji každému fanouškovi lovců stínů. Pro ty je tato kniha nutnost. Takže pokud jste těmi fanoušky právě vy, pořiďte si ji. Ovšem pokud ne, ale některý z vašich přátel mezi takové fanoušky patří, tak tady pro něj máte skvělý tip na dokonalý vánoční dárek!


A teď už hodnocení!

    100%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Která série o lovcích stínů je vaše nejoblíbenější? Nástroje smrti, Pekelné stroje nebo Temné lsti?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)




Komentáře

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...