Co všechno jste schopni udělat pro vodu?

Sucho


Autor: Neal Shusterman, Jarrod Shusterman

Originální název: Dry

Žánr: YA, dystopie

Počet stran: 384

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: VŠICHNI SI BUDOU PAMATOVAT, KDE BYLI, KDYŽ VYSCHLY VODOVODY. Sucho – nebo Bezvodí, jak tomu všichni říkají – už trvá nějakou dobu. Život se proměnil v nekonečný seznam zákazů: nezalévejte zahrady, nebuďte dlouho ve sprše, nepodléhejte panice. Jenže teď už žádná voda nezbývá.
Alyssina poklidná ulice na předměstí se najednou propadne do válečné zóny plné zoufalství a násilí. Když se její rodiče nevrátí domů, musí dát dohromady skupinu osob, které by se za normálních okolností asi nepotkaly, a zahájit pátrání po vodě. Každý z nich bude muset učinit neskutečná rozhodnutí, aby přežil.


"Jsem zvyklá, že se život mění lusknutím prstu, ale Bezvodí udělalo riziko z každého okamžiku."

Lidé považují vodu za samozřejmost. Sice jsme varováni nad jejím nedostatkem, kvůli kterému je s ní potřeba šetřit, jenže ne každý se tím řídí. Nikoho však nenapadlo, že je možné, aby jednoho dne otočili kohoutkem a nedočkali se ani kapky. A právě to se teď stalo.

Jediná možnost, kde se dá sehnat voda, jsou supermarkety. Jenže i tam je voda pouze v omezeném množství a platí zde ono nepsané pravidlo: „Kdo dřív přijde, ten má.“ Nikdo nechce zemřít na dehydrataci. Kvůli jedné lahvi vody jsou lidé schopni stát se vrahy. Jsme teprve na začátku celé krize a už teď to vypadá jak před koncem světa. Co bude následovat?

"Horko teď kolem mě pulzuje. Anebo je to jen tep mého srdce, ale působí to jako neochabující víření v živé peci. Bůh ohně, kterého je třeba krmit."

Děj se skvělým námětem na dystopii, který je hodně blízký a aktuální pro čtenáře. Neal Shusterman tentokrát ve spolupráci se svým synem Jarrodem zde poodkrývají příběh, který by se v podobném scénáři mohl stát realitou. Téma globálního oteplování a následného nedostatku vodu je pro dnešní dobu bohužel stále vážnější předmět k diskuzi. Je zkrátka potřeba s vodou šetřit a autoři nám touto knihou posílají jasný vzkaz.

Neal a Jarrod Shusterman (zdroj)
V knize máme časté střídání vypravěčů. Ze začátku nám celý příběh vypráví dospívající Alyssa a později se k ní přidávají další postavy, které nám tak poskytují širší náhled na celou situaci a kniha je tak díky nim čtivější. Máme tu také několik kapitol pojmenovaných Momentka. Jejich vypravování je od ostatních odlišeno nejen fontem písma, ale také způsobem vyprávění, které je zde v er-formě. V těchto kapitolách nás autoři zavádí do okamžiků, které víceméně později ovlivní životy hlavních hrdinů. Momentky tedy působí jako takové ukazatele, na co se čtenář může těšit, a navíc děj mile odlehčí.

Příběh tu nalézáme stejně poutavý, čtivý a zajímavý, jako tomu obvykle bývá u Nealových knih. Na stylu vyprávění nejde poznat, že knihu napsal Neal společně se svým synem. Oba mají totožný styl vypravování, takže pokud se knihy například obáváte z důvodu, že to nebude stejné jako předchozí knihy Neala, není potřeba mít strach. Kniha je standalone, což je skvělé! Jenže bohužel její konec je obrovským mínusem celého příběhu. Působí to bohužel tak, že autoři už nevěděli, jak mají pokračovat, a z toho důvodu napsali to první, co je napadlo. Ovšem tento příběh si na svém konci zasloužil mnohem větší snahu od obou autorů.

V nakladatelství Yoli se opět skvěle rozhodli a stejně jako u série Smrtka, tak i zde zachovali originální obálku. Ta svou skvělou grafikou dokonale vystihuje děj. Barvy jsou jednoduché a přitom výrazné. Nejlepší je ovšem ta kapka vody, jejíž dolní část se mění v plamen ohně.

Můj názor na knihu je krapet smíšený. Četla se skvěle, byla napsaná stylem, který vás od prvního momentu upoutá, a samotné téma mi je hodně blízké. Jenže jsem se tu krom postavy Jacqui nedokázala do nikoho pořádně vžít, a to mi krapet kazilo prožitek z příběhu. No a pak je tu samozřejmě ještě ten konec… Po tomto se dost bojím závěrečného dílu Smrtky, jelikož jestli to Neal odbyl stejně jako tady, tak se do příběhu snad ani raději nechci pouštět. Sucho se mi tedy na jednu stranu ohromně líbilo, ale bohužel mě i zklamalo. Přečtení ale rozhodně nelituji a jsem ráda, že jsem mohla poznat zas jiný Nealův příběh, který tentokrát navíc napsal se svým synem.

Knihu doporučuji všem, co hledají poutavou YA dystopii, jejíž scénář působí chvílemi až děsivě reálně, a ukazuje nám panickou reakci lidí a jejich zběsilé jednání v nečekaných situacích.

A teď už hodnocení!

    71%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Co říkáte na spolupráci Neala se svým synem? Kterou Nealovu knihu máte nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Tyhle dystopické příběhy jsou vždycky děsivé, když si člověk uvědomí, jak moc reálně se může něco takového stát.
    Škoda, že není závěr "dotáhnutý". Věřím, že to hodně pokazí celkový dojem z knihy. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...