Dvě cesty se dělily v háji a já…

Všechny hvězdy na nebi


Autor: Kit Frick

Originální název: See All the Stars

Žánr: YA, román, thriller

Počet stran: 296

Vydavatelství: King Cool

Oficiální anotace: Tenkrát – Bex, Jenni, Ellory a Ret jsou čtyři nerozlučné kamarádky z Pinebrookské střední. Všechny se otáčejí kolem elektrizující a svéhlavé Ret. Každá má své vlastní místo v jejich soukromé sluneční soustavě. Pak ale na party přijde nečekané setkání. Ellory potká Matthiase a jejich čtveřice se začne pomalu, ale jistě rozpadat, aby se v závěru musela potýkat s řadou tajemství, zrad i šokujících událostí, jež mají všechno navždy změnit.
Teď – Ellory musí sama čelit čtvrtému ročníku – bez přítele i kamarádek. Po dvouměsíčním přerušení školy a létě stráveném daleko od domova se vrací zpátky a musí najít způsob, jak přežít v totálním osamění, vystavená posměškům mnohých spolužáků, až do maturity. Najde Ellory sílu, aby čelila svým vlastním lžím a minulosti, jež ji pronásleduje na každém kroku? Strhující sonda do současného světa amerických středoškoláků a duše mladé dívky, s níž si osud pohraje víc, než si kdy dokázala představit. Jak Ellory obstojí?

"Myslíš, že víš, jaké to je, když jsi postava v příběhu, jehož autorem je někdo jiný."

Vždycky jsme byly jen my čtyři. Já, Bex, Jenni a Ret, která byla naším Sluncem. Točily jsme se kolem ní jak planety sluneční soustavy. Byly jsme nerozlučné. Všude jsme chodily spolu. Od prvního ročníku na střední jsme byly těmi nejlepšími kamarádkami. Jenže pak přišly prázdniny před třeťákem. Odehrála se jedna párty a já se na ní stala Měsícem, které zapomnělo na Slunce. Potkala jsem Matthiase, a to byl začátek konce…

Teď mám před sebou poslední ročním střední. Po několika měsících jsem se konečně vrátila domů. Netěším se na návrat do školy, ale musím pokračovat ve svém životě. Vše se změnilo. Teď už nejsem obklopená kamarádkami a přítelem. Jsem na všechno sama. Jak mám ale ustát tu neustále se připomínající minulost?

"Cibule, nekonečné množství vrstev. Člověk ví, že nakonec ho budou pálit oči a po tvářích se mu budou kutálet slzy. Ale zatne zuby a sloupává jednu vrstvu za druhou."

Zajímavý a čtivý YA román s thrillerovými prvky. Tak to je novinka Všechny hvězdy na nebi. Moc knih takového žánru u nás nevychází, ovšem pár takových příběhů už zde bylo a každý v sobě nese kus originality. Děj se dá krapet přirovnat ke knize Jeden z nás lže, Zrcadlo, zrcadlo či k populárnímu seriálu Pretty Little Liars. Ani jednomu z těchto zmíněných příběhů se však nevyrovná po stránce propracovanosti a zápletky…

Kit Frick (zdroj)
Knihou nás provází hlavní hrdinka Ellory a její vyprávění se odehrává ve dvou časových linkách. Najdeme zde kapitoly Teď a Tenkrát, které se zde střídají a poskytují nám tak náhled na celou situaci s větším rozsahem. Ellory se za pouhý rok neuvěřitelně změnila a my se celou dobu snažíme přijít na to, co k její změně vedlo. Co se týká jejího chování a jejích kamarádek, tak jejich poblázněné a namyšlené jednání někdy nemá mezí. Ellory je zde na ránu asi častěji, než by bylo zdravé a dokáže vás zde vytočit nejen ona, ale bohužel i její kamarádky.

Teď přichází na řadu bohužel kritika… Knize chyběla více propracovaná zápletka. Najdeme tu zvraty, které snad víc klišé být nemůžou. Příběh poztrácel jakýkoli poutavý děj a hloubku. To jediné, co nás udrží u čtení je prakticky to, že nevíme, co se tehdy vlastně stalo. Jenže polovina z toho se dá lehce uhodnout. Autorka se snažila vygradovat alespoň posledních 70 stran, ale ani to se jí moc nepovedlo. To nejlepší z celé knihy je pouhých posledních 20 stránek. Tady najdeme zvrat, který vám vyrazí dech a kvůli němuž se vyplatí do knihy pustit, pokud vás zaujal svou anotací.

Když se podíváte na obálku a porovnáte ji s jinými verzemi, tak lze zaručeně říct, že ta česká patří mezi nejvydařenější. Je nápaditá a skvěle se hodí k celému příběhu. Co se týká přebalu, tak tady rozhodně nejde knize nic vytknout. Navíc má kniha i krásný hřbet, který hezky ozdobí vaši knihovnu.

Už vám je asi jasné, že v tomto případě můj názor nebude obsahovat moc pozitiv. Nápad na knihu byl skvělý, finální zvrat dokonalý, ale ve zbytku děje se prostě a jednoduše nic nedělo. Příběh se četl skvěle a já ho zvládla přečíst za sobotu. Je to taková ta nenáročná jednohubka, od které však stejně očekáváte něco propracovanějšího. Jsem tedy zklamaná, ale mohlo to být horší. Bez toho finálního zvratu bych nejspíš hodnotila, jako naprostou ztrátu času, což jsem naštěstí nemusela. Autorka píše dobře, ale více detailů a akce by ději vůbec neuškodilo.

Pokud jste ještě žádný YA thriller nečetli, kniha pro vás může být milým a odpočinkovým příběhem. Takže jestli hledáte něco nenáročného z prostředí střední školy a nechcete, aby se to neslo celé na romantické rovině, doporučuji se po knížce podívat.

A teď už hodnocení!

    57%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Všechny hvězdy na nebi také pořídit.

Komentáře

  1. Nejsi první, kdo kritizuje u knihy propracovanější zápletka, ale někdo směle oponoval, že je to YA kniha a tak co čekala :D

    S tímto názorem samozřejmě nesouhlasím. Jistě, YA kniha je jednodušší, ale neznamená to, že se tam nemá co dít, ještě navíc, když to má být thriller :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím přesně, kdo tu knihu obhajoval, ale souhlasím s tebou, že i YA zápletka by měla být propracovaná. Zvlášť když se to porovná s jinými YA thrillery (jako jsou ty výše zmiňované), tak je jasné, že takovouto knihu jde zpracovat mnohem lépe. :)

      Vymazat
  2. Na tuhle knížku se asi nechystám, ale moc ráda jsem si přečetla tvou recenzi.
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...