Magie propletená vzorci…

Holubice a had


Autor: Shelby Mahurin

Série: Holubice a had 1.

Originální název: Serpent and Dove

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 464

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Louise le Blancová před lety uprchla od všeho, co znala, a skryla se v ulicích Cesarine. Odvrhla svou magii a začala přežívat jen díky tomu, co se jí podařilo ukrást. Čarodějnice jako Lou tady lidi loví. Bojí se jich. A upalují je. Reid Diggory zaslíbil svou duši církvi jakožto chasseur a celý život žil podle jediného přikázání: nenecháš čarodějnici naživu. Jeho cesta se s Louinou nikdy neměla zkřížit, ale zákeřný úskok je donutí k nemožnému spojení: svátosti manželství. Válka mezi čarodějnicemi a církví je prastará a Louini nejnebezpečnější nepřátelé přináší osud horší než oheň. Dívka nedovede potlačit své stále se prohlubující city ani změnit podstatu svého bytí – musí se tedy rozhodnout. A láska, ta z nás všech dělá hlupáky.

"Nic nevzbuzuje větší podezření než duch, který vám šlápne na nohu."

Utekla jsem. Musela jsem zmizet z místa, které mělo být mým domovem. Jenže nebylo a teď se musím skrývat. Přivítali mě tak mezi sebe ulice Cesarine. Královského města, ve kterém se ze mě musela stát zlodějka, abych přežila. Na svůj život si ale nestěžuji.

Smířila jsem se i s tím, že se zde nevyhnu ani tomu, abych narážela na chasseury. Lovce čarodějnic povolané Bohem, aby zničili peklo na zemi. Taková blbost! Vše se však ještě zvrtne, když se ukázalo, že si musím vzít jejich kapitána, abych přežila. Ach, ta zvrácenost osudu… Mimochodem zmínila jsem se už, že jsem čarodějka?

"Čarodějnice a lovec čarodějnic spojeni v posvátném svazku manželském. Tenhle příběh mohl skončit jen jediným způsobem. Hranicí a sirkou."

Od samého začátku tu máme pošťuchování, nadávky, sarkasmus, hádky, ironii a zkrátka vše, co knize dodává na čtivosti a co čtenáře pohltí. To vše najdete v druhém Humbook tipu, kterým se stal magický příběh Holubice a hada. Tato kniha je prvním dílem ze stejnojmenné trilogie a zavede nás do světa kouzel, za která i čarodějnice musí platit určitou cenu. Nic není zadarmo, a to přesně nám autorka svou magií, kterou vyobrazuje ve vzorcích, popisuje.

Shelby Mahurin (zdroj)
Děj této čtivé YA krásky je extra návykový a jen tak od něj nejde odejít. Ve vypravování se zde střídají hlavní hrdinové a těmi jsou Reid s Lou. Lovec čarodějnic a čarodějnice, kteří by si měli jít po krku a nenávidět se, což se zde přesně děje. Jen jsou spolu nuceni žít jako manželé, a to z příběhu dělá poutavou jízdu plnou vtipných scén. Lou je postava, kterou si díky její svéráznosti, touze po životě, a ne zrovna kultivovanému chování zamilujete. Mluví sprostě, odmítá poslouchat svého manžela a dělá vše, co ji napadne, bez pomyšlení na to, jaký problém z toho může mít. Její spontánní povaha hodně kontrastuje s Reidovou uzavřeností. On je její pravý opak a oba se v knize tak skvěle doplňují, že mezi sebou vytvářejí momenty, které ožívají v mysli každého čtenáře. Okolo hlavních postav je navíc opředena síť plná tajemství, takže důvodů, proč knihu jen tak při čtení neodložit, je více než dost.

I přestože se jedná o fantasy, tak se většina příběhu zaobírá vývojem vztahu mezi Reidem a Lou. Pokud zbožňujete milostné linky hate-to-love, tak tuto knihu rozhodně potřebujete. O Holubici a hadovi se dá říct, že to jsou takové Kroniky prachu. Ovšem tady máme na rozdíl od Kronik přidanou magii a válku mezi stoupenci Boha a čarodějnicemi. To dodává knize takovou středověkou atmosféru. Navíc tu najdeme i francouzská slovíčka, která zas ději připisuje jistý šarm a půvab. Závěr knihy je hodně vygradovaný. Máme tu jeden nečekaný zvrat za druhým a konečně zde poodhalujeme pořádný kus oné slibované magie. Úplný konec knihy je ovšem svými zvraty možná až lehce přehnaný, takže by zde nevadilo, kdyby autorka trochu ubrala a něco si našetřila na pokračování. Stále je však tato kniha neskutečně zajímavá a čtenáři YA fantasy ji potřebují!

Obálka… Tak ta vzbudila po zveřejnění vydavatelstvím dost velký rozruch. Co je na ní podle vše špatně? Obrázek není vycentrovaný na středu. Font písma není jako na originálu. Holubice na přebalu kvůli barvě zanikla. Jsou tam dva stíny, které tam nemají co dělat… No, zkrátka to není přesná kopie originální obálky, a tak se to všichni rozhodli zkritizovat takovým způsobem, že jsem sama měla chuť přestat sledovat tak polovinu Instagramu… Ehm, na tuhle aféru jsem nějak neměla energii, jelikož mi připadá naprosto zbytečná. Vždyť je ta obálka krásná a sedí k příběhu! Jako vážně, porovnejte to s některými fantasy vydávanými dříve, nebo například se starými přebaly Shannarových kronik...

Co se týká mého názoru na knihu, tak jsem z ní jednoznačně nadšená. Bylo to fantasy, ve kterém se hodně řešila romantika, zároveň tu nechybělo napětí a autorka zde tak dokonale popsala magii, že mi okamžitě připomněla, jak jsem dříve čarodějné knihy zbožňovala. Hlavní postava Lou mi byla sympatická od samého začátku. Reida jsem tedy moc nemusela, ale tak tomu bylo pouze na začátku. Bavilo mě zde spoustu myšlenek, takže jsem lepíkovala chvílemi jak šílená. Děj mě nutil se neustále usmívat, a tak mě uchvátil, že na něj budu ještě dlouho vzpomínat. Už aby vyšel další díl!

Holubici a hada doporučuji všem čtenářům, kteří zbožňují romantickou linku hate-to-love, hledají postavy, jež nebudou mít problém si zamilovat a mají rádi magii.

A teď už hodnocení!

    94%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Super recenzia! Na knihu sa chystám, len sa trochu bojím, že ten hype mi dal očakávania, ktoré kniha nesplní.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...