Záříš jako hvězda v tomhle světě plném šílenství…

Dívka, již jsi tu zanechal


Autor: Jojo Moyes

Oficiální název: The Girl You Left Behind

Žánr: Román pro ženy, světová literatura

Počet stran: 432

Vydavatelství: Ikar

Oficiální anotace: Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv – rodinu, svou pověst i život –, jen aby mohla znovu spatřit svého muže...
O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...

"Myslím, že můžeme porušit pravidla pro něco, co milujeme."

Nikdy jsem netoužila po tom se vdát. Když jsem se odstěhovala ze svého rodného městečka na severu Francie do Paříže, byla jsem šťastná, že jsem se osamostatnila. Jenže pak jsem poznala Édouarda. Neustále jsme na sebe naráželi v krámku, kde jsem pracovala. Byl to začínající umělec, malíř, a já se stala jeho múzou.

Nyní žiji opět v mém rodném městě. Můj manžel tu se mnou však není. Bojuje za svobodu. A já bojuji o přežití. Naše město totiž obsadili Němci. Potravin je nedostatek, bojíme se, abychom neumrzli a Němci nám diktují, co máme dělat. Dokonce po mě se sestrou chtějí, abychom jim každý večer v naší bývalé restauraci bohatě navařili z jejich surovin. Pro nás z jejich jídla samozřejmě nic není. Jsou to kruté časy. Já se ale nehodlám vzdát. Má láska k Édouardovi mě drží na nohou. Zbyl tu po něm jen jeho obraz. Portrét, pro který jsem se stala předlohou. Zachycuje dívku, kterou jsem bývala, a právě ona přitáhne pohled Kommandanta…

"Často si říkám, že když si někdo může vydělávat na živobytí tím, co dělá nejraději, musí to být obrovský dar."

Nejčtivěji napsaný román od Jojo Moyes, který se čtenářům může dostat do rukou. Tím je právě Dívka, již jsi tu zanechal. Příběh, který nás zavede k těžkým osudům dvou žen, jejichž životy jsou vzdálené devadesát let, ale pojí je láska k jednomu obrazu. Nikdy se nepotkali, nemají společné známé, ale spojuje je jejich síla, oddanost a láska. Právě to najdeme v jednom z nejslavnějších románů světově známé britské autorky Jojo Moyes, kterou proslavil především román Než jsem tě poznala.

Jojo Moyes (zdroj)
Děj zde máme vyprávěn ve dvou časových linkách. Tou první nás provází přímo Sophie. Mladá žena, která žije v roce 1916 a jejíchž rodné město obsadili Němci. Její linka je hodně dojemná a díky těžkému osudu, ale zároveň síle žít, vám její příběh snadno přiroste k srdci. Druhá linka se odehrává v roce 2006 a je vyprávěna er-formou. Ta nás zavede k více postavám, ovšem tou nejhlavnější je zde Liv. Ani její život není vůbec jednoduchý. Utrpěla těžkou ztrátu a z ničeho nic musí bojovat o to nejcennější, co jí zbylo. Veškeré charaktery, které zde najdeme, jsou skvěle vykreslené, autorka jim dokázala vdechnou podobu a celý příběh si tak jde krásně představit.

V knize nechybí absolutně nic! Máme tu perfektně vykreslení děj. Neustále se zde něco děje, takže tu nenajdeme žádné nudné pasáže. Navíc i přestože se jedná o román pro ženy, tak nás autorka dokáže překvapit, což je u tohoto žánru často dost neobvyklé. Jenže Jojo Moyes to zkrátka umí. Kniha je čtivá, krásně dojemná, působí reálně a rozhodně jde říct, že se jedná o to nejlepší, co si můžeme od Jojo přečíst. Je zde skvělé, že neudělala to, co většina autorek, a nepropletla současnost s 2. světovou válkou. Nebála se zapojit do děje právě 1. světovou válku a skvěle zde tak popsala lidskou nevědomost, co se historie týká, a jak si každý myslí, 1. a 2. světová jsou v podstatě ty samé války jen je od sebe dělí pár desítek let. Příběh nás tedy nejen dokáže uchvátit autorčiným stylem psaní, ale také nám může předat něco málo z historie.

Obálka v tomto hardbacku je opět perfektní. Jsem ráda, že si zde Ikar drží u všech autorčiných knih totožný styl, který se pro mě osobně stal součástí autorčiných knih. Obálka je tedy opět krásně jednoduchá. Drží si svou přírodní a černou barvu, kterou v tomto případě obohacuje červená.

Teď přišel na řadu můj názor a jestli myslíte, že zde přijdu s nějakým negativem, tak to jste se spletly. Já obyčejně nejsem čtenář, který by podobné knihy vyhledával. Ano, mám ráda YA a NA romány, ale romány pro ženy v naší rodině přenechávám většinou mamce. Jenže Jojo mě uchvátila už svou knížkou Než jsem tě poznala, ve které dokázala tak reálně popsat pocit člověka odkázaného na 24hodinovou pomoc, že jsem jejím knihám podlehla. Mou největší srdcovou záležitostí sice stále zůstává Zakázané ovoce, ale Dívka, již jsi tu zanechal je rozhodně tím nejlepším, co může autorka čtenářům nabídnout. Já jsem tedy z této knihy až nečekaně nadšená a můžu vám ji jen doporučit.

Pokud jste od autorky ještě nic nečetli a jste fanoušky románů pro ženy, tak to rozhodně napravte! A jestli Jojo už znáte, ale příběh Dívku, již jsi tu zanechal stále míjíte, tak je nejvyšší čas to napravit.

A teď už hodnocení!

    100%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte? Kterou knihu od Jojo máte nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Spisovatelku Jojo Moyesovou mám velmi ráda. Knížky Než jsem tě poznala a Život po tobě jsem přečetla jedním dechem. Děkuji za krásnou recenzi a nový tip co si pořídit za další knížku od této spisovatelky. :-) Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že se bude líbit. Tento příběh v sobě nese neskutečné kouzlo... <3

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...