Nikde, město, kde je možné vše…

Kaziměsti

Autor: Martin Bečan

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 256

Vydavatelství: Fragment

Oficiální anotace: Čtveřice přátel naskočí jednoho dne do přijíždějící tramvaje číslo 0 a ta je zaveze do Nikam. Zjišťují, že město, ve kterém žijí a studují, má druhou tvář. Sněží v něm papír, tramvajové koleje tvoří horské dráhy, krysy se mění ve stíny a jsou v něm domy, ulice a celé čtvrti, o kterých většina lidí nemá tušení. Zlákáni plejádou divů a zázraků se rozhodnou sem přestěhovat. Jenže město je nakaženo nemocí...

"Nemůžeš zachránit všechny okolo. Lidi musí žít svoje životy sami."

Myslíte si, že znáte své město. Znáte jeho pravidla a věříte, že vás nic nepřekvapí. Jenže pak najednou jdete se svými třemi nejlepšími přáteli po městě, které tak dobře znáte a narazíte na dveře, které tam nikdy nebyly. Objevíte ulici, o níž jste doposavad neslyšeli. A pak nastoupíte do tramvaje číslo 0, která vás odveze do Nikam.

Takhle jsme poprvé navštívili tajemné město uprostřed Olomouce, do kterého jsme se nedlouho poté přestěhovali. S radostí jsme objevovali krásy a rozmanitosti Podivna. Pak však přišel šok. Ono tajné město umírá. Postihla ho nemoc, která se šíří stejně zákeřně jako rakovina. Navíc se nezačalo měnit jen město. I my jsme jiní. Z nás čtyř se stali lidé, kteří se snaží utéct před realitou, ale ona nás postupně užírá…

"Každá osada, každé město i každá civilizace jednou dospěje do bodu, kdy přestane růst a začne stravovat sebe sama zevnitř."

Česká kniha Kaziměsti není na trhu žádnou novinkou. Vyšla na podzim roku 2017, kdy se stala i prvním HumbookStartem. A Martin Bečan zde nasadil laťku tak vysoko, že ho ani pozdější knihy vydané v rámci HumbookStartu (Dračí město, Město duší) nepřekonaly. Objevujeme zde svět, který se nedá přirovnat k žádné knize. Děj se odehrává v Olomouci, jenže ne v úplně obyčejné Olomouci. Uvnitř té, kterou nám zde autor vyobrazil, se totiž ukrývá další město, které popírá jakoukoli realitu. Sněží zde papír, lidé získávají nadpřirozenou moc a jejich pravá podstata vyvěrá napovrch tak, že je proměňuje v jejich pravé já. Takto to zní až bláznivě, ovšem když příběhu dáte čas, naprosto mu propadnete.

Martin Bečan (zdroj)
Děj je vyprávěn jedním z hlavních hrdinů a to Lazarem. Díky jeho obyčejnému ale zároveň poutavému vypravování, prožíváte příběh jakoby na vlastní kůži. Dost často si tu asi budete opakovat, že tohle není normální. Budete si říkat, jak něco tak podivuhodného, dokáže někdo napsat?! Celé Kaziměsti připomíná mysl zdrogovaného člověka. Je to zvláštní, ale svým způsobem uchvacující. Skvělému nápadu, který zde autor zpracovával navíc dodávají hloubku krásně vykreslené charaktery a jejich postupný vývoj. Každá postava má úplně jinou povahu, to dodává příběhu rozmanitost a každý si tu tak může najít svého oblíbence.

Na to, že má kniha pouhých 250 stran, tak sem Martin vložil vše, aby si čtenář knihu dokázal užít. To je něco, co se autorovy málokdy podaří. V tomto případě se navíc jedná o autorovu prvotinu, takže je to ještě o to cennější. Jedno větší mínus na této knize by se však našlo. Autor rád používá přezdívky, což to není vůbec na škodu. Jenže pak čtete část, kde se sejde parta lidí a vy máte ze začátku pocit, že je zde minimálně 15 osob. Pak však zjistíte, že pár jmen jsou pouhé přezdívky, které patří ke jménům toho či onoho a celé vás to dokáže na pár chvil dost dezorientovat… Když to teď zas vezmu z opačné strany, tak úplně to nejlepší jsou v příběhu myšlenky, jakési ponaučení a také autorovy slovní obraty. Na konci zde navíc z toho drogového opojení poleví ona šedá mlha, vše začne zapadat na správná místa a závěr knihy je zkrátka dokonalý!

Už jen samotná obálka poukazuje na to, že příběh, který zde objevíme, v sobě bude nést jakousi temnotu. Přebal knihy je krásně graficky zpracovaný a skvěle se hodí k příběhu. Máme tu pěkně zvolené barvy, a i ten font písma hezky kontrastuje s jakousi uhlazeností obálky.

A co na tuto knihu říkám já? Když jsem ji začala číst, tak jsem ji hned po první kapitole musela na den odložit. Jenže mé mysli to nedalo a už první noc se mi o příběhu zdálo. Ta kniha se mi svou podivností neskutečně zaryla pod kůži, až mě to samotnou překvapilo. Bylo to originální, i přes onu fantasy stránku to na mě působilo zvláštním způsobem reálně, až jsem si chvílemi připadala jak Alenka v říši divů. Jenže vám tu něco prozradím. Alenku totiž zrovna moc nemusím, ale Kaziměsti jsem si zamilovala. Je to sice kniha, která rozhodně nesedne každému, ale pokud hledáte něco, co vybočuje z řad, tak se do tohoto příběhu rozhodně pusťte! Já už se teď nemůžu dočkat, co autor vymyslí příště. A už bychom nemuseli ani zas tak dlouho čekat. Novou knihu snad autor plánuje už na únor 2021!

Pokud hledáte originální, neotřelý a fascinujícím způsobem podivuhodný příběh, tak se po Kaziměsti určitě podívejte.

A teď už hodnocení!

    81%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Jaký z HumbookStartů je podle vás zatím ten nejlepší?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

Oblíbené články...