Mayské symboly doprovázející tajemné vraždy na blatech…

Vražda na blatech


Autor: Catherine Shepherd

Originální název: Mooresschwärze

Žánr: Krimi thriller

Počet stran: 312

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Julia Schwarzová o smrti něco ví. Pracuje totiž jako forenzní specialistka na pitevně. Spolupráce s kriminální policií a objasňování násilných úmrtí jsou u ní na denním pořádku. Ráda své případy zkoumá přímo na místě činu. Když ji kriminální komisař Florian Kessler přizve k nálezu mrtvého těla mladé dívky na blatech, nezaváhá ani chvilku. Nakonec jsou poznatky z místa činu to jediné, z čeho můžou při vyšetřování vycházet. Během přepravy na pitevnu je totiž tělo dívky ukradeno. Rozběhne se pátrání, které ale místo ztracené mrtvoly odhalí další oběť. Julii vrtá hlavou podezření, že by mohlo jít o sériového vraha, přestože provedení obou vražd je rozdílné. Jediným spojením mezi případy se zdají být podivné symboly, které mají obě mrtvé vytetované na břiše. Bohužel je nalezena další mrtvá dívka a pro vyšetřovatele začíná boj s časem. Pokud nemá být obětí mnohem víc, musí pochopit, proč a jak si pachatel dívky vybírá a jaký význam pro něj mají vytetované symboly.

"Proč jenom žije na této planetě tolik netvorů?"

Smrt. Téma, které většinu lidí děsí. Já s ní zažila první střetnutí ve svých 16 letech. Nikdy si neodpustím, co se tehdy stalo. Kdyby to však nebylo tak, nejspíše bych se nestala forenzní specialistkou na patologii. Ráda blíže spolupracuji s policií. Moct nahlédnout na místo činu je něco až zvráceně uchvacujícího. Cítím se díky tomu, užitečná a moci dopomoc k zatčení vraha mi dodává pocit zadostiučinění.

Teď přede mnou stojí nový případ. Byla jsem obhlédnout místo nálezu těla a už jsem se chystala na pitvu. Jenže cestou do márnice bylo tělo záhadně odcizeno. Později nalézáme další tělo mladé dívky. Vypadá to na stejný modus operandy. Že bychom tu měli sériového vraha? Pokud ano, musíme ho chytit dříve, než mu do rukou padne další oběť.

"Kolik dívek ještě zemře, než najdou jejich vraha?"

Německý thriller, který vás zavede do Kolína nad Rýnem a z jehož případu vás bude mrazit. To je kniha Vražda na blatech, která nedávno vyšla u nakladatelství Cosmopolis. Tento napínavý příběh nás zavede nejen k policejním vyšetřovatelům, ale především na patologii. Kniha je pojatá jinak, než na co můžou být čtenáři tohoto žánru zvyklí, a to jen dobře. Příběh je tak svým způsobem originální a rozhodně dokáže upoutat. Zajímavostí také je, že je do děje zakomponovaná mayská kultura, která z tohoto kousku dělá ještě zajímavější čtení.

Catherine Shepherd (zdroj)
Kniha je vyprávěna třetí osobou a příběh nás tak zavede k více postavám. Pomalu vždy se zde děje něco zajímavého a není zde prostor pro nudu. V hlavní roli tu máme forenzní patoložku a policejního detektiva, kteří chvílemi až nápadně připomínají doktorku Brennanovou a Bootha ze seriálu Sběratelé kostí. Nedá se však říct, že by se jednalo o vyloženou kopii těchto postav, ovšem fanoušci tohoto seriálu by díky tomu mohli tuto knihu ocenit. Naše hlavní patoložka je hodně svá a po většinu času působí uzavřeně a chladně. Je však až nečekaně jednoduché si k ní najít cestu a chápat tak její chování. Najdeme tu také krátké kapitoly, které nás zavedou přímo k obětem, a dokonce i k vrahovy.

Objevuje se tu spoustu scén, které jsou tak do detailů popsané, že se vám při čtení může udělat zle. Kniha tedy rozhodně není nic pro slabé žaludky. Z počátku může být obtížnější se do děje začíst. Styl vypravování této knihy může působit krapet krkolomně a od začátku vás zasáhne svou temnotou. Když si však najdete ke knize cestu. Rozhodně vás pohltí a vy jen s vypětím budete přemýšlet nad tím kdo je vrah. Závěr je zde napínaví a když vraha můžeme uhodnout, stále nás příběh dokáže překvapit. Autorka si však u této knihy mohla odpustit epilog, který z kriminálního thrilleru dělá na závěr teen románek.

Obálka této knihy šla rozhodně udělat lépe. Kdyby zde bylo třeba pár mayských symbolů a místo červené byla k té tmavé použita modrá a zelená barva, přebal by se více hodil k ději. Mně osobně se třeba ke knize vůbec nehodí ta výrazná červená. Ovšem rozhodně se zde povedlo to černošedé pozadí a metalický stříbrný nápis.

A co na knihu říkám já? Ze začátku jsem měla obrovský problém se do příběhu začíst a nečekaně jsem se do něj nutila. Rozhodně ale musím přiznat, že mě zaujal onen námět s hlavní postavou patoložkou a nálezy obětí, které spojoval podobný modus operandy. A když se tu pak objevila Mayská kultura, nedokázala jsem se už od knihy odtrhnout. Sedly mi zde hlavní postavy, bavilo mě být vždy pár krůčků před vyšetřovateli, a nakonec se dá říct, že se u knihy krásně odpočívalo. Určitě bych za sebe uvítala i další knihy od autorky, takže doufám, že toto není poslední kniha, která u nás bude od Catherine Shepherd vydaná.

Vraždu na blatech doporučuji všem čtenářům, jenž hledají thriller, který je zavede do prostředí patologie a poví jim něco nového o mayské kultuře.

A teď už hodnocení!

    78%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi své názory napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Mám tuhle knížku doma připravenou na kupičce ke čtení a k následné recenzi. Mám ráda knihy kde jsou sériové vraždy a rituální podtexty takže jsem na ni zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...