Tvůj boj je můj boj…

Rudé svitky magie

Autor: Cassandra Clare, Wesley Chu

Série: Nejstarší kletby 1.

Originální název: The Red Scrolls of Magic

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 390

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Magnus Bane si nepřál nic jiného než dovolenou — luxusní výlet po Evropě po boku lovce stínů Aleca Lightwooda, který se navzdory vší nepřízni osudu nakonec stal jeho přítelem. Jakmile se však ubytují v Paříži, navštíví hrdinu dávná přítelkyně s informací o kultu zvaném Karmínová ruka, který uctívá démona a usiluje o vyvolání chaosu. Vše nasvědčuje tomu, že tento kult založil Magnus sám. Před spoustou let. Jen jako vtip.
Nyní musí Magnus a Alec hledat po celé Evropě, aby vystopovali Karmínovou ruku a jejich nepolapitelného nového vůdce, dřív než kult způsobí další škody. Jako by nestačilo, že jejich romantická dovolená byla odsunutá, démoni nyní pronásledují každý jejich krok a je těžké poznat přítele od nepřítele. Jejich hledání začíná být čím dál zoufalejší, a tak Magnus a Alec si musí navzájem důvěřovat více než kdy jindy - i když to znamená odhalit tajemství, která oba mají.

"Změnit potřebuje svět,
a my budeme ti, kdo ho změní."

Naplánovat perfektní dovolenou po Evropě může být oříšek. Když však žijete stovky let, už máte přeci jen nějakou tu představu, co je zde potřeba zažít. Jenže teď to naplánovat tak, aby to vše zaujalo vašeho nového přítele, který doteď trávil všechen svůj čas lovením démonů v ulicích Brooklynu.

Naší první zastávkou je Paříž, město lásky. Alek je skvělý společník a zatím to vypadá na perfektní romantickou dovolenou. Jenže to bych nesměl být Magnus Bane. Čaroděj, kterého znají snad všude a lepí se na něj problémy, o nichž netuší, že s ním mají něco společného. Ano, to jsem já. A právě teď jsem se dozvěděl, že jsem prý hlavou kultu Karmínová ruka, který uctívá démony, vraždí podsvěťany a vytváří v Evropě chaos…

"Kult byl vtip. Život byl vtip, a fakt, že jeho život nikdy neskončí, byl toho vtipu špatnou pointou."

Nostalgický návrat do začátku příběhů o lovcích stínů, který nás zavede blíže ke dvěma aktérům, kteří v YA literatuře tvoří průlomový pár. Cassandra Clare stvořila v Nástrojích smrti nejen uchvacující svět, ale také se jí povedl velký krok. Jaký? Naprosto obyčejně zde totiž ukazuje, že láska stejného pohlaví je úplně normální, a i když v doslovu Rudých svitků magie prozrazuje, jak je těžké LGBTQ+ knihu protlačit na knižní trh mladistvých, stálo to za to. Magnus Bane a Alek Lightwood tvoří nezapomenutelný pár plný protikladů. Autorka tu však ukazuje, že pro vztah stojí za to bojovat, a to i s předsudky a odsuzování druhých.

Cassandra Clare a představitelé Magnuse a Aleka
v seriálu Shadowhunters (zdroj)
Jak už můžeme být u Cassandry zvyklí, příběh je vyprávěn er-formou. Ocitáme se zde tedy jak u Magnuse, tak i u Aleka. Magnus neustále vyčnívá svou extravagantností a Malekovi tu autorka zprostředkovala i dost soubojů, takže i on se zde mohl naplno projevit. Nejenže tu máme v těchto hlavních rolích naše staré známé postavy, ale autorka si zde pro nás připravila mnohá překvapení v podobě svých dalších postav. Z toho důvodu se obávám, že tato kniha nezaujme úplně nové čtenáře. Je potřeba, abyste znali alespoň celé Nástroje smrti. Pokaždé když se zde totiž objeví nějaký starý známí, je to nezapomenutelná nostalgie. Zároveň tu však také máme nové postavy, a především tu můžeme poznat Římský institut. O tom pražském je zde bohužel jen zmínka. Ale co mi víme, třeba v dalších dílech této série autorka zavítá i do Prahy.

Není se čemu divit, že po úspěšné sérii Nástroje smrti si Alek s Magnusem zasloužili vlastní knihu. Pamatujete si na 4. díl Nástrojů? V Městě padlých andělů si tento pár bere po Velké válce dovolenou, a právě na tu nás tento příběh zavede. Zároveň se zde rozjíždí úplně nová série Nejstarší kletby. Ta v sobě nese i velkou tématiku čínské kultury, za kterou můžeme nejspíše vděčit spoluautorovi Wesleymu Chuovi. Tento příběh v sobě ukrývá i na Cassandru Clare až příliš mnoho romantiky. Ovšem jedná se zde o romantické dobrodružné fantasy, které je takovou oslavou lásky, do které se nedopatřením připletli démoni. Ta romantická linka je zde tedy zcela pochopitelná a tvoří z celého děje neskutečně milý kousek. Najdeme tu navíc nejen perfektní bojové scény, ale překvapující závěr, po kterém budeme hned potřebovat další díl!

Obálka knihy skvěle sedí k ostatní Cassandřiným příběhům, které u #BOOKLABu vyšly. Původně mě sice mrzelo, že na knihu nebyl použit nový přebal, pod kterým knihy teď nově vychází v originále, ale tento přebal se k příběhu víc hodí. Jen mi zde tedy osobně chybí Magnus…

A co na tuto knihu říkám já? Rudé svitky magie pro mě byly jednou z nejočekávanějších knih roku 2020, takže jsem od děje měla obrovská očekávání. Ano, nebylo to dokonalé a pár kýčů by se zde našlo. Ovšem jako pro milovníka celého Cassandřina universa, a i Magnuse s Alekem, to bylo dokonalé! Miluji ten příběh! Miluji zde tu romantickou sladkou a roztomilou linku! Miluji ty postavy! Miluji ty bojové scény! Veškeré knihy od Cassie jsou pro mě láskou na celý život, takže mi nezbývá nic jiného, než vám příběh doporučit!

Rudé svitky magie doporučuji každému fanouškovi lovců stínů, který chce příběh Aleka s Magnusem poznat blíže a zároveň se s autorkou rozjet na novou dobrodružnou pouť.

A teď už hodnocení!

    91%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Jakou sérii od Cassandry Clare máte nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Rudé svitky magie můžete pořídit i vy.

Komentáře

  1. Od autorky jsem ještě nic nečetla, ale už opravdu dlouho se na to chystám. :) Že všech stran slýchám samou chválu.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se na to těším, snad brzy :-)

    OdpovědětVymazat
  3. miluji svět lovců stínů! Ale než se k této knize dostnu, čeká mě ještě hodně knih z tohoto světa. Tys četla všechny česky vydané? :-) Jinak skvělá recenze :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...