Tam, kde se střetává život a smrt…

Síla ohně

Autor: Cinda Williams Chima

Série: Sedmiříší v troskách

Originální název: Flamecaster

Žánr: YA, fantasy, dobrodružné

Počet stran: 423

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Tento napínavý fantasy příběh se odehrává v Sedmiříší známém z autorčiny předchozí knižní série, avšak o generaci později. Je prostoupený temnou magií, nebezpečenstvími, z nichž tuhne krev v žilách, a dvěma nezapomenutelnými postavami, které se pohybují na tenoučké hraně mezi životem a smrtí.
Hlavními hrdiny jsou Adrian sul'Han, zvaný Ash, školený léčitel obdařený magickými schopnostmi a syn královny Fellsu a Nejvyššího kouzelníka, jenž hoří touhou pomstít smrt svého otce, a Jenna Blandelowová, dívka s podivným znamením, kterou její tajemní rodiče opustili brzy po narození. Jejich cesty se setkají v Ardenu. Spojuje je nenávist k bezcitnému králi. Podaří se jim krále odstranit a zabránit tak válce? A dojde jejich láska naplnění?

"Naděje se nedá spoutat žádnými pravidly, ani trpkou zkušeností. Je to požehnání i prokletí."

Minulost, která vás provází. Nenechá vás spát. Neustále nad ní musíte přemýšlet. Chcete jí zapomenout a vrátit čas, aby se to nikdy nestalo. To ovšem nejde. A tak žijete dál. Děláte to, co po vás chtěl otec chvíli předtím, než zemřel. Jenže ta touha, kterou jste pocítili těsně po jeho vraždě, je stále s vámi. Touha po tom pomstít jeho smrt a také smrt sestry, kterou zabili ještě dříve. Ardenský král za to zaplatí vlastním životem, ale aby se to povedlo, musím být ještě trpělivý.

Čtyři roky jsem se vytrvale učil. Zlepšil jsem svou magii a skvěle se vyznám v léčivých bylinách. A to samé platí i pro jedy. Právě nastali ony volné měsíce, kdy není škola, což pro mě znamená čas, který trávím alespoň malou utišující pomstou adarlanskému vojsku. Stávám se někým jiným. Splynu s davem. Jenže tento rok to nevyšlo. Musel jsem změnit narychlo plány. Ale má to výhodu. Vypadá to, že se konečně přiblížím ke svému vysněnému cíli. Té pravé pomstě Ardenu…

"Riskovat svůj život proto, že někoho milujeme, je ta nejhorší, ale zároveň i ta nejlepší věc na světě. A láska za to riziko stojí."

Příběh pro čtenáře kolem 14-16 let, který nás zavede do polorozpadlého Sedmiříší. Tuto zemi můžeme znát již z autorčiny předchozí série Seven Realms, kde by měl být celý svět mnohem podrobněji vyobrazen. Tato předchozí série však v Čechách nevyšla, takže pokud vyloženě nevyhledáváte fantasy v originále, asi málokdo se k ní u nás dostal. I když však většina onen svět nezná, dá se v příběhu dobře orientovat a alespoň nám tak poskytuje jakési příjemné tajemno nad celým dějem. Kniha by se asi nejvíce dala představit, jako kombinace Skleněného trůnu, Naslouchače, Zaklínače a ještě jedné YA série, kterou vám tu však nemůžu jmenovat, abych vám neprozradila závěrečné překvapení, které si zde pro nás autorka připravila.

Cinda Williams Chima (zdroj)
Děj je vyprávěn třetí osobou a najdeme zde více hlavních postav. Ať už nám zde přiroste k srdci ranhojič s myšlenkami na pomstu, který se rozhodl opustit svou rodinu. Dívka, která nese na krku tajné znamení a je nucena se skrývat. Nebo exotická bojovnice s velkým tajemstvím. Vždy nás příběh dokáže představit. Postavy jsou tu navíc sympatické a pokud máte rádi, když můžete odhalovat tajemství hlavních postav, tak vás tento příběh bude bavit. Najdeme si zde oblíbence, charaktery, o nichž si nebudeme jistí, na které straně stojí, a pak také ty vyložené padouchy, proti kterým budeme stát od samého začátku.

Toto milé, dobrodružné fantasy čtení si starší čtenáři oblíbí především, pokud hledají nadpřirozený příběh, u kterého si odpočinou. Autorka se hodně vyžívá v dlouhých a podrobných popisech prostředí. Pokud tedy máte rádi, když se do děje můžete díky obsáhlým popisům skvěle vžít, tak si autorčino vyprávění rozhodně užijete. Kniha je krásně čtivá. Najdeme tu akci, romantiku, intriky, prostředí královského dvoru, vzporu utlačovaných, a různé druhy prastaré magie. Objevuje se zde sice i pár kýčů, ale přesto v sobě ukrývá kniha kus originality.

Co se týká obálky, tak ta zajisté zaujme fantasy čtenáře například Skleněného trůnu. Na první pohled ji totiž dost připomíná, ale nebojte se, v této sérii žádné víly nenajdete… Přebal se jinak k příběhu hodí a já mám takovéto obálky na fantasy ráda, takže jsem spokojená, že zde byly převzaty z originálu. Jediné, co mě na vzhledu knihy mrzí je, že tu nemáme barevnou ořízku, kterou už následující díly série mají. Ovšem uvnitř najdeme krásnou mapu, takže se ta ořízka dá prominout.

Můj názor na příběh je překvapivě až nečekaně pozitivní. Bála jsem se, že už ten příběh moc nebude pro mě, ale neskutečně jsem si ho užila. Zaujali mě zde postavy, které sice měli své mouchy, ale své chyby si dokázali uvědomit. Těším se, jak bude tato tetralogie pokračovat, a charaktery se snad budou vyvíjet. Bavila mě zde navíc myšlenka vlků, kteří jsou jakousi předzvěstí budoucnosti, takže jsem zvědavá, jak se to celé vyvine. Vypadá to, že v budoucnu se zde v hlavní roli projeví i jakýsi piráti, že už děj nebude působit přeplácaně. Zatím to zní však zajímavě a já se vám tu snad co nejdříve ozvu s recenzí na další díl.

Sílu ohně doporučuji mladším čtenářům, kteří hledají dobrodružné YA fantasy, které v sobě ukrývá spoustu tajemství.

A teď už hodnocení!

    73%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte?
Budu moc ráda, když mi na ní napíšete svůj názor do komentářů. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Síla ohně můžete pořídit i vy.

Komentáře

  1. O knize slyším poprvé a zaujala mě. Děkuji za tip. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Budeš se pouštět i do třetího dílu? Když jsem dostala první díl, říkala jsem si, že se do knihy pustím. Ale nyní už ne, je spousta jiných knih a sérií, které mám rozečtené :-(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...