Hledání lásky v zimních ulicích Paříže…

Polibek v Paříži


Autor: Catherine Rider

Série: Zimní romance 2.

Originální název: Kiss Me in Paris

Žánr: YA, román

Počet stran: 216

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Serena si všechno tak krásně vysnila: Paříž, město lásky, těsně před Vánoci, umělci, sníh a kavárničky – prostě čistá romantika! A vyrazí tam se sestrou! Jenže ta raději zůstane se svým přítelem. Prostě děs. Jean-Luc se nedávno rozešel s přítelkyní a musí dodělat fotografický projekt do školy. A tak není nadšený vyhlídkou, že se bude muset starat o americkou turistku, kterou mu dohodil jeho kamarád. Ale v určitém okamžiku při dlouhém putování Paříží si Serena a Jean-Luc uvědomí, že protiklady se přitahují.

"Dřív jsem na lásku koukala jako na nějaké puzzle. Přišlo mi, že na to, aby k sobě dva kousíčky pasovaly, si musí být dostatečně podobné. Teprve vedle tebe mi došlo, že jsme si podobní až moc. Když nás pak spojíš dohromady, vznikne ti úplně stejný tvar, akorát větší. Jenže když k sobě dáš dva hodně odlišné kousky, najednou vytvoříš něco naprosto nového."

Tak a jsem v Paříži. Mou přípravu na "Výpravu za romantikou" mám u sebe. Teď jen najít sestru a můžeme vyrazit. Původní plán sice zahrnoval do této výpravy po Paříži i mamku, jenže ta nemůže. Půjdu tedy pouze já a sestra po stopách našich rodičů, kteří zde měli před 25ti lety líbánky. Chci navštívit vše, co tehdy oni. Na každém místě vyfotit fotografii a udělat mamce album. Jenže okolnosti se zkomplikují.

Sestra nemůže a z Paříže právě odjíždí se svým novým přítelem. Navíc ani nemůžu zůstat u ní. Pošle mě bydlet ke svému kamarádovi, Jean-Luckovi. Ale co už. Ona nemůže, ale já svůj den a půl v Paříži nehodlám promarnit. Půjdu na "Výpravu za romantikou" sama. No, sama vlastně ne. Rozhodne se ke mně totiž přidat Jean-Luc, který se svým fotoaparátem plánuje dělat nějaký projekt do školy. Tak snad mě nebude po cestě zdržovat…

"…nikdy nepochopím, jak je možné, že tě vidím každý den,
a přesto mi přijde, že mi chybíš."

Milá, jednoduchá a odpočinková romantika s lehkou vánoční atmosférou, která nám dělá průvodce po Paříži. To je kniha Polibek v Paříži od dvojice autorů (Stephanie Elliot a Jamese Noble) vystupujících pod pseudonymem Catherine Rider. Právě od nich se nám minulý rok dostal do rukou i příběh Polibek v New Yorku, který je prvním dílem z autorčiny volné série Zimní romance. Tentokrát se však děj odehrává snad v tom nejromantičtějším městě na světě, ovšem s hlavní hrdinkou, která moc romantice neholduje…

(zdroj)
Právě ona, hlavní hrdinka Serena, nám příběh vypráví. Ovšem není to jenom ona. V knize se po kapitolách střídá její vyprávění s Jean-Lucem. Oba se povahově velmi liší a tak nám každý dává úplně jinou možnost poznávat Paříž. Serena je hodně organizovaná. Má rada vše do detailů naplánované a plně se tím řídí. Kdežto Jean-Luc je tělem i duší umělec, který vše sleduje očima fotografa. Díky jejich rozdílným charakterům si knihu oblíbí okamžitě pomalu každý čtenář, který si v každém najde to své.

Když pominu epilog tak se celá kniha odehrává pouze v jeden den. Proto je i nejlepší si na ni jeden ten volný den najít a přečíst ji najednou. Příběh je opravdu hodně oddechový a čte se v podstatě sám. Navíc má pouhých 220 stran, takže pokud si na knihu najdete polovinu dne volnou, není nejmenší problém ji najednou přečíst. Hlavně je natolik chytlavá, že se od ní nebude moct odtrhnout. I přesto, že je příběh vánoční, zas tak vánočně nepůsobí. Hlavní hrdinka totiž není až tak vyrovnaná, jak možná z počátku působí, a i když si to neuvědomuje, Paříž jí svým způsobem může pomoct. Autoři nám zde navíc připravili menší překvapení pro ty, kteří četli Polibek v New Yorku, v podobě hlavních postav právě z předešlé knihy.

Obálka knihy je nádherná. Opět skvěle vystihuje romantiku, vánoční atmosféru a dané město, ve kterém příběh se odehrává. Hlavně skvěle ladí i k předchozímu Polibku, se kterým je nádhernou ozdobou knihovny.

A teď už zbývá můj názor. Jak už asi víte, nejsem moc fanda vánočních příběhů. Zatím jediná vánoční kniha, kterou mám opravdu ráda je Mrazivý oheň (fantasy) a Probuzení Simona Spiera (to vlastně moc vánoční není, ale já ho jako vánoční příběh beru). Jiné knihy u mě zatím neměly moc velký úspěch a většinou pohořely. Stejně jako Polibek v New Yorku, který sice byl vtipný, ale zároveň až moc přehnaný a vánočně kýčovitý. Ovšem Polibek v Paříži mi sedl. Ano, opravdu je to tak. Volejte sláva! Tento vánoční příběh právě až tak vánoční není. Působil na mě jako obyčejný, zajímavý a odpočinkový YA román, který se akorát odehrával pár dnů před Vánoci. A navíc se odehrával v Paříži. Ve městě lásky a umění, které toužím už hodně dlouho navštívit. Takže já jsem byla nadmíru spokojená. :) Navíc teď tak trochu i doufám, že příští rok před Vánoci vydá CooBoo od Catherine Rider i Polibek v Londýně, v dalším mém oblíbeném městě… :))

A teď už hodnocení!

    76%

Polibek v Paříži doporučuji každé romantické duši milující Paříž, která zatoužila po troše té vánoční atmosféře. Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? A četli jste Polibek v New Yorku? Jak se vám líbil ten?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Mne sa strašne páčia tie obálky! :D Ale na druhej strane nie som veľmi romantický typ a bojím sa, že by som celú knihu prefrflala aké je to sladké a nerealistické.... Lenže to vyzerá aj na fajn oddychovku.... Takže teraz mám dilemu. "Prečítať alebo neprečítať?" Tvoja recenzia ma dosť nalákala, takže pravdepodobne sa do nej pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, sladké je to hodně a romantické díky té Paříži ještě více, takže se tvému dilema vůbec nedivím... Pokud se do knihy nakonec rozhodneš jít, přeji hezké čtení! :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...