Užívej si každý den, Clarková!

Sama sebou


Autor: Jojo Moyes

Série: Než jsem tě poznala 3.

Oficiální název: Still Me

Žánr: Román pro ženy, světová literatura

Počet stran: 456

Vydavatelství: Ikar

Oficiální anotace: Louisa Clarková z bestsellerů Než jsem tě poznala a Život po tobě se vrací v novém románu Jojo Moyesové! A hodně toho ví…
Tak například ví, jak daleko je z jejího nového domova v New Yorku do Londýna, kde žije její přítel Sam. Ví také, že její nový zaměstnavatel je dobrý člověk a že před ním jeho manželka skrývá tajemství. Co ovšem Louisa ještě netuší, je to, že nová práce v novém městě jí rozhodně nezaručí idylický život, ve který tolik doufala, a že bude její vztah se Samem z obou stran podroben zkoušce ohněm. A neví také, že lidé, s nimiž se ve své nové životní etapě setká, ji možná postrčí dost nečekaným směrem…

"William John Traynor už několikrát vyhodil můj život ze zajetých kolejích – a ne nějakým jemným postrčením, ale pořádným žďuchnutím. Když mi Camilla Traynorová přeposlala jeho dopisy, bezděčně se tím postarala o to, že se mu to povedlo zas."

A je to tady. Rozhodla jsem se. Letím do Ameriky! Tedy přesněji řečeno do New Yorku. Můj kamarád Nathan mi sehnal práci v rodině, u které už nějaký ten čas dělá fyzioterapeuta. Jeho zaměstnavatel hledal asistentku pro svou ženu, a jelikož byl Nathan tak hodný a zmínil se o mě, jsem tu. Opět budu pracovat u velmi bohatých lidí a já jen doufám, že tu na mě ve skříni nečeká podobně děsivý bubák, jako tomu bylo u Traynorových.

Práce tedy vypadá nadějně, ale v osobním životě mě čeká nelehká zkouška. A to nejen mě, ale i Sama. Po vcelku krátké době, kterou spolu jsme, nás čeká vztah na dálku. Většina lidí to neustojí, ale věřím, že mi ano. Snad…

"Víte, co je na žárlivosti nejhorší? Že nikomu nesluší. A vy si to rozumem taky dobře uvědomujete. Přece nejste žádná žárlivka! Takové ženské jsou hrozné! A navíc úplně k ničemu!"

Oddechový román, u kterého se zasmějete, a i si popláčete. To je příběh Sama sebou, třetí pokračování nezapomenutelné knihy Než jsem tě poznala od Jojo Moyes. Autorka zde opět nezklamala! Z celého příběhu opět dýchá přítomnost Willa, který už navždy bude ovlivňovat hlavní hrdinku Lou, o níž je tato kniha. Tentokrát se autorka snažila Lou někam posunout a zaobírat se hlavně její osobou a jejími potřebami…

Jojo Moyes (zdroj)
Lou se vždy o někoho starala, ale tentokrát se musí starat především sama o sebe. Dostane se do situací, ve kterých by se nikdo z nás nechtěl ocitnout a díky nímž působí příběh i reálně, a ne pouze jako smyšlená fikce. Vyprávění hlavní hrdinky je v některých částech obohaceno dopisy či e-maily a krásně to celý děj oživí, díky němuž pak příběh plyne ještě rychleji. Lou je postava, která snad žádného čtenáře nemůže nikdy omrzet. Stále je stejně ztřeštěná, vtipná, oddaná, milující a čistá duše, která by neublížila ani mouše. Zkrátka je to takový charakter, který vás pobaví a chytne za srdce v jeden okamžik a vy si budete přát, aby její příběh nikdy neskončil. Krom ní se však v knize střetáváme s dalšími oblíbenými postavami z předchozích dílů, a i s novými, kteří děj mile oživí a zpestří.

Při čtení vás pohltí nostalgie a s láskou vzpomínáte na první díl, Willa a vše, co se tehdy stalo. Je jasné, že už žádná kniha od Jojo Moyes z této série ten první díl nepřekoná, ale jako milé čtení na zimní večery je tento příběh ideální. Navíc je za mě i o drobek lepší než Život po tobě. Příběh Sama sebou se čte nádherně a až s nesmírnou rychlostí utíkají stránky pod rukama. Kvůli Americe je příběh navíc ještě zajímavější a dočkáme se zde pár překvapujících zvratů, které nás ne vždy mile překvapí.

Obálka knížky je opět skvělá. Krom toho, že vypovídá o příběhu i perfektně ladí k předešlým dílům série. Ovšem nejen k nim, ale i k ostatním knihám od Jojo Moyes. Skvěle se tak dohromady vyjímají v knihovně a je radost na ně pohledět.

A teď už je na řadě můj názor. Musím napsat, že jsem si nemohla vybrat lepší knihu na začátek nového roku. Příběh Sama sebou byl za mě perfektní a od začátku do konce ohromně bavil. U této knih lze debatovat o tom, zda mělo být vůbec toto pokračování napsané. Za mě popravdě nemuselo, ale jsem ráda, že bylo. A to nejen tato kniha, ale i Život po tobě. Lou mě totiž asi nikdy nepřestane bavit a mít v příběhu tak duchapřítomnou, milou a vtipnou hlavní hrdinku s neotřelým módním vkusem mě vždy nesmírně potěší. Takže to napíšu jednoduše. Když autorka vydá další pokračování, tak si s radostí přečtu i to. A přitom jsem po přečtení druhého dílu psala, že už žádné pokračování nechci. Jenže Jojo Moyes se mi hold dostala pod kůži…

Knihu doporučuji každému, kdo si v předchozích dvou knihách oblíbil Louisu Clarkovou a zajímá ho, jak její život pokračuje dál. Pokud vás to totiž opravdu zajímá, zaručuji vám, že vás tento příběh pohltí.

A teď už hodnocení!

    93%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Jak se vám líbily předchozí díly a který jste si oblíbili nejvíc?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Nie je to práve žáner, ktorý prferujem, al veľmi sa mi páči, ako do detailu zachádzaš s recenziami, mám takéto recenzie veľmi rada, dávam odber a teším sa na ďalšie recenzie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já romány pro ženy také moc nemusím, ale Jojo Moyes je jedna z autorek, která mě i přesto nesmírně baví. :)) A děkuji za tvá milá slova! Doufám, že další recenze budou žánrově více pro tebe. ;)

      Vymazat
  2. Tvou recenzi jsem jen prošla, protože se sama chystám na čtení dvojky a trojky a nechci se toho mnoho dozvědět dopředu (vlastně jsem ani nečetla anotaci trojky). Těším se ale zárovň se bojím. Bude mi v ději chybět Will :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, že si nechceš prozradit děj... Will tu chybí, ale i tak jsou obě pokračování milou ukázkou toho, jak po jeho životě pokračuje Lou. :) Ať se ti knihy líbí! <3

      Vymazat
  3. Popravdě jsem ještě žadnou z knih nečetla, i když jsem se na první díl chystala a po tvé recenzi to musím v budoucnu napravit ❤️ Navíc se mi moc libí, že pro nevelkého zasvěcence jako jsem já tvoje recenze bez spoileru a naláká. Super článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvých slov si neuvěřitelně vážím a děkuji za ně! <3 Nějaký ten spoiler zde přeci jen je, ale příběh Než jsem tě poznala je tak popularizovaný, že se nějakou tu drobnost dozvěděl každý, i když ho nečetl... Doufám, že se ti budou knihy líbit, až se do nich pustíš. :)

      Vymazat
  4. V tejto sérii som sa zastavila v polke príbehu Čo bolo potom a skončila som. Nedokáže viac naplniť moje očakávania, pretože to všetko s Willom malo pre mňa čaro. Škoda.

    Jaji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu... Mě, jakožto vozíčkáře, příběh nečekaně zajímá i přesto, že tam Will není. Nejvíc mi přijde zajímavé sledovat, jak se život Lou vyvíjí a Will ho stále i bez jeho přítomnosti dokáže ovlivnit...

      Vymazat
  5. Tuhle recenzi si nechám až po přečtení druhého dílu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jojo asi nikdy nezklame. Já jsem četla jen Než jsem tě poznala a upřímně se mi moc do pokračování nechce.

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje řeč! Jojo je v románech pro ženy sázka na jistotu. :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...