Kontrast dvou světů, které se střetnou…

Pouštní dívka


Autor: Jonathan Lethem

Originální název: The Feral Detective

Žánr: Mysteriózní román, detektivka

Počet stran: 389

Vydavatelství: Leda

Oficiální anotace: Phoebe Sieglerová poprvé narazí na Charlese Heista v ošuntělém přívěsu v poušti poblíž Los Angeles. Phoebe se snaží najít pohřešovanou dceru své kamarádky a doslechla se, že Heist je mimořádně úspěšný při hledání nezvěstných lidí. Prostořekou, otevřenou Phoebe přitahuje ten málomluvný, neproniknutelný člověk, třebaže očividně nehraje s otevřenými kartami, ale napřed na něj musí vyzrát, aby se vůbec pustil do pátrání…
Nesouměrný pár putuje rozsáhlým kalifornským vnitrozemím, prochází enklávami tuláků a hippies, kteří mají odpor ke konvenčně spořádanému životu. Ukáže se, že tihle lidé na okraji společnosti jsou rozděleni do soupeřících kmenů, že hledanou dívku drží právě v centru konfliktů – a že Heista váže k těm podivným lidem neuzavřená minulost. Všem třem pak hrozí smrtelné nebezpečí...

"Mám v sobě takovou páčku, kterou se spouští slovní průjem jediného dítěte bláznivých terapeutů a která se spíná jen za určitých okolností. Teď se zrovna sepnula, jako by se poušť stala jedním z těch pokojů, ze kterých hádka mých rodičů odčerpala veškerý kyslík a já jsem se ji snažila silou dětské vůle odehnat."

Když jsem se rozhodla najít dceru své kamarádky, netušila jsem, kam mě mé pátrání zavede. Najít Arabellu sama, se ukázalo jako nemožný úkol. Nakonec jsem se musela na někoho obrátit. Tím nejspolehlivějším se ukázal být Charles Heist. Tichý podivín žijící v oprýskaném karavanu na pláži společně se třemi psy a na první pohled zanedbanou dívkou. Z počátku to však vůbec nevypadalo, že bude schopný mi pomoct… Ale stalo se.

Našli jsme cestu, na které můžeme společně fungovat. Jenže čím déle pátráme ve vnitrozemí, tím více mám pocit, že jsem se ocitla na jiné planetě. Rituály mi nikdy nepřipadali tak kruté a zvrácené. Ovšem má nová společnost sčítající se z tuláků a hippies, kteří v sobě drží odpor novodobému bytí lidské rasy, mě zavede tam, kde jsem se nikdy nechtěla ocitnout. Jak ale zjišťuji, to prozatím není to nejhorší, co se během následujících dnů stane…

"„Lidé, kteří mluví o apokalypse, nejsou vždycky bez viny,“ namítla jsem. „Někteří se ji snaží přivolat.“"

Neuchopitelně jiné, že chvílemi nevíte, co si s příběhem počít. To je mysteriózní román Pouštní dívka s detektivní zápletkou, na který bude chvílemi vaše mysl krátká. Děj je hodně odpočinkový a od ostatních příběhů se nemůže více lišit. Nedá se přirovnat k žádné knize. Autor zde sepsal naprosto originální dílo, které však rozhodně svou mysteriózní stránkou nesedne každému.

Jonathan Lethem (zdroj)
Příběh je vyprávěn hlavní hrdinkou Pheobe, která je už na první pohled hodně zajímavá postava. Když se plně začteme do textu, můžeme z příběhu skvěle vyčíst její složitou minulost, které zde však autor nedává takový důraz, ale ten hlavní děj to hodně ovlivňuje. Krom Pheobe je tu mnoho dalších charakterů, které se od sebe už nemůžou více lišit. Například málomluvný Charles mnohé čtenáře zajisté zaujme. A to nemluvě o skupině tuláků, jejichž životní styl sloučený s přírodou a různými rituály, bude pro mnohé více než zarážející.

Text ve zlatém kruhu na obálce slibuje knihu od jednoho z nejvtipnějších amerických autorů. Ovšem já se ptám, kde je ten vtip? Kniha je chvílemi tak kontroverzní a jiná, že pro smích tu jen málokdy najdete nějaké místo. Děj je skvěle nápaditý, ale mnohdy působí dost o ničem. Bohužel zde chyběla i nějaká dramatičnost, které se zde sice autor snažil dosáhnout, ale nepůsobilo to vůbec věrohodně. Když tu knihu budu ale soudit úplně jinak než ostatní romány, tak se dá říct, že svým způsobem byl příběh geniální. Jen je nejdůležitější nejít si k němu tu správnou cestu.

Obálka je nádherně zpracovaná. Celý příběh perfektně vystihuje a ty ilustrace snad nemůžou být přesnější. Jsem ráda, že se nakladatelství odvážilo pro úplně novou a svou obálku. A ani v tomto případě nevadí, že úplně pozměnili název, který by v doslovném překladu mohl být "zdivočelý detektiv". Pouštní dívka je v tomto případě rozhodně lepší!

Doteď jsem v rukou nedržela knihu, která by se mi hodnotila hůř. Svým způsobem je to totiž vážně perfektní a dokonalé, ale… Máme tu tolik věcí, které tu nejsou pořádně vysvětleny a děj na mě navíc působil tak divně, že mi to zkrátka nesedlo. Na Pouštní dívku musíte mít tu správnou náladu a energii, která mi teď bohužel chyběla. U tohoto příběhu nesmírně záleží na samotném čtenáři, zda mu děj sedne či nikoli. Já jsem očekávala hold úplně něco jiného, a hlavně jsem doufala, že se u knihy zasměju. Jenže to se nestalo. Navíc na mě někdy autor až tak zapůsobil, že mi spíše z příběhu bylo špatně, a to jsem zvyklá na hodně velké krváky… Pokud hledáte originální román z dnešní doby ovšem s postavami, které jako by vypadly z dávné minulosti, kdy lidé dokázali bez problémů souznít s přírodou a prováděli všemožné rituály, určitě se po knize podívejte.

A teď už hodnocení!

    70%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc rád, když mi do napíšete do komentáře. :)


Za tuto knihu bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství Leda,
na jejichž internetových stránkách si Pouštní dívka můžete pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...