Válka mezi novým řádem a starou gardou…

Nimbus


Autor: Neal Shusterman

Série: Smrtka 2.

Originální název: Thunderhead

 Žánr: YA, dystopie

Počet stran: 440

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Rowan se rozhodl, že na vlastní pěst napraví cech smrtek a podrobí jej zkoušce ohněm – a to doslova. Po zimním konkláve zmizel v ústraní a od té doby podniká útoky na zkažené smrtky — nejen ve StředoMerice, ale na celém kontinentu. Stal se z něj lidový hrdina – smrtka Lucifer – který v černé róbě odevzdává zkorumpované smrtky plamenům. Citra, z níž se pod dohledem smrtky Curieové stala mladší smrtka, zkaženost vidí a chce ji změnit zevnitř, ale na každém kroku nachází překážky, a dokonce se ocitá v ohrožení života. Rozkol mezi „starou gardou“ a „novým řádem“ se vyostřuje a vzájemné soupeření přechází od slov k činům. Nad tím vším bdí vševědoucí Nimbus – jediný, kdo má moc řešit závažné problémy dokonalého světa. Ale vloží se do toho, nebo bude jen přihlížet, jak se dokonalost mění v úpadek?

"Tento svět je květina, kterou držím v dlani.
Raději bych ukončil vlastní existenci, než ji rozdrtil."
– Nimbus

Podařilo se. Stala jsem se ctihodnou smrtkou. Nadešel čas zapomenout na Citru Terranovovou a být Anastazií. Smrtkou v tyrkysové róbě, která si určila vlastní pravidla kosení. Jenže v tom je ten problém. Až na pár výjimek se mnou ostatní smrtky nesouhlasí. Třeba nový řád, jejichž praktiky bývají těmi nejbrutálnějšími.

Stará garda jejich násilné kosení nijak nepodporuje, ale nic s nimi nezmůžou. Dokonce ani vrchní sekáč Xenokratés s nimi nic neudělá. Ovšem objevila se tu nová smrtka. Říká si Lucifer a nosí róbu zakázané černé. Stejně jako jeho jmenovec, tak i on chce být poslem světla. Hodlá pokosit všechny brutální smrtky a nastolit této části bytí řád. Do chodu ctihodných smrtek totiž nemůže zasáhnout bezchybný Nimbus, a tak nezbývá nic jiného než doufat, že s tím něco zmůže sám Rowan…

"Náš svět ztratil nejenom muka, ale i fantasii.
Stal se místem, kde zázraky a magie nemají žádné tajemno."

Nimbus je druhým dílem bestsellerové trilogie Smrtka od Neala Shustermana. Od tohoto autora u nás již vyšla kniha Bez šance, která se však bohužel nedočkala tak skvělého ohlasu, jako právě Smrtka. Tento rok by však měla od Neala vyjít další kniha, kterou napsal společně se svým synem, takže to vypadá, že se můžeme těšit na další příběh plný dokonalých popisů. Nimbus oproti prvnímu dílu nepostrádá žádnou akci. Smrtka byla převážně o výcviku, ovšem Nimbus je od začátku do konce napěchovaný neuvěřitelnými zvraty, díky nimž knihu přečtete během chvíle.

Neal Shusterman (zdroj)
Děj je vyprávěn v er-formě a zavede nás ke všem důležitým postavám. Klasické vypravovaní navíc skvěle oživují moudra a poznatky Nimbusu, které autor vložil mezi jednotlivé kapitoly. Co se týká postav, tak tu samozřejmě nalézáme staré známé. Těmi hlavními postavami je tu opět Citra, Rowan a smrtky, které hrály důležité role v prvním dílu. Máme tu však i nové postavy, které děj skvěle oživí. Jedna postava je tu třeba natolik zajímavá, že kolikrát zastíní i ty hlavní a vy budete chtít pokračovat především v jejím příběhu.

Jak už jsem psala, tak první díl byl především o výcviku, který tady však pomalu nenalezneme. Děj je tentokrát už více o kosení, a především o rozdílech mezi starou gardou a novým řádem. Máme tu tedy spoustu intrik, překvapivých momentů, a hlavně neuvěřitelné množství akce. Autor vše perfektně promyslel. Zápletka dává smysl a jsou tu neuvěřitelně živé momenty. Tou třešničkou nakonec je rozhodně konec. Ten vám totiž naprosto vezme vítr z plachet a vy se po dočtení budete jen němě dívat do prázdna.

Obálka je perfektní. Vše, co na ní je, dává smysl a hodí se k ději. Plameny jsou pro tento díl rozhodně neodpustitelné a pak ty smrtky v černé a tyrkysové róbě, které vyobrazují Lucifera a Anastazii. Obálka je zkrátka dokonalá a perfektně pasuje k předchozímu dílu.

Tak a teď je na řadě můj názor… Já jsem z téhle knížky nadšená! Po prvním dílu jsem nechápala, proč je tato série takovým bestsellerem. Vůbec mě totiž nebavila a nějak jsem nepociťovala ten "wow" efekt, který měla Smrtka snad na každého. Ovšem Nimbus?! Tohle bylo tak dokonalé! Ta akce, zvraty a konec, po kterém nevíte, jestli máte autora proklínat nebo vychvalovat do nebes… Nimbus byl zkrátka perfektní a pokud se řadíte ke čtenářům, kteří z prvního dílu nebyli tak nadšení, tak to s touto sérií rozhodně nevzdávejte. Pokud jste se totiž u Smrtky nudili, tak Nimbus vám k tomu nedá příležitost! A já už se teď nemůžu dočkat posledního dílu, u kterého vážně doufám, že mě nezklame.

Knihu doporučuji každému, kdo hledá poutavou a originální dystopii, která není založená na romantice, ale na vyspělých technologií a lidském rozumu.

A teď už hodnocení!

    94%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji už četli, jak se vám v porovnání s prvním dílem líbila?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Já jsem asi jediná kdo nečetl smrtku a musím to rychle napravit. Krásná recenze jako vždycky :)


    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, tahle série je prostě boží a těším se na závěrečný díl :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...