Někdy nastane konec světa, jindy se rozhostí ráj…

Co padá z nebe


Autor: Selja Ahava

Originální název: Taivaalta tippuvat asiat

Žánr: Román, evropská literatura

Počet stran: 280

Vydavatelství: Beta

Oficiální anotace: Kniha o neočekávaných a nepravděpodobných změnách v životě, které se ale docela dobře mohou stát.
Za slunečného letního dne spadne z nebe blok ledu a zabije ženu na verandě u domu. Osmiletá Saara a její otec se stěhují za tetou, která vyhrála v loterii. Zanedlouho vyhraje teta jackpot podruhé, ale také upadne do hlubokého třítýdenního kómatu. Skotský rybář byl pětkrát zasažen bleskem…
Román získal v roce 2016 Cenu Evropské unie za literaturu a byl nominován na Cenu Finlandia a Cenu pochodně (Torch-bearer Prize).


"Všude klid, sluníčko svítí a moře je rozkošně modré. Ale zapomínáte, mon ami, že zlo vždy žije mezi námi."

Byla jednou jedna holčička a ta milovala svou maminku, která jí vždy před spaním četla pohádky. Málokdy však četla to, co bylo v knihách napsané. Ráda si totiž pohádky poupravovala a nikdy nečetla jejich konce. Ty podle ní všechny končí stejně nudně. Ale její konec nebyl vůbec nudný. Její smrt popírala jakoukoli realitu. Myslíte si, že nebe je stálé a nedokáže nás ničím překvapit? Pokud ano, tak se ještě budete divit, kolik věcí z něj na vás může spadnout…

"Čas se zastavil. Nedokázala jsem myslet dozadu ani dopředu. Někdo obkroužil naše myšlenky tlustou bílou čarou, myšlenky se zastavily a my se na nich zasekli."

Selja Ahava (zdroj)
Pravá severská literatura opředena mnohými záhadami. Přesně to je román Co padá z nebe od finské autorky Selji Ahave. Příběh se chvílemi odehrává až na hranici reality a lehce by se dal přirovnat k magickému realismu. Jedná se o knihu, která vás nutí plně se soustředit na děj a v mnohých případech vás donutí zamyslet se nad otázkou života a smrti.

Příběh je vyprávěn ve více stylech a autorka ho rozdělila na čtyři části. Druhou část zpočátku vypráví vypravěč v er-formě, který nám vysvětlí danou situaci a zbytek této části je pak vyprávěn v dopisech. Ostatní části už nám jsou podané ich-formou, a to dvěma vypravěčkami, které vám tu však nebudu prozrazovat. Každá postava zde je naprostým originálem a jejich příběhy posuzují hranici reality.

Kniha je hodně rozmanitá. Mnozí čtenáři si v ní dokážou najít alespoň jednu část, která je naplno pohltí. Ovšem je dost možné, že vám autorčin styl nesedne. Je příběh divný, kouzelný, nenormální? Jak si má čtenář vše vysvětlit? To je otázka, na kterou si u této knihy musí každý zodpovědět sám. Jisté ale je, že vám po dočtení ještě nějakou chvíli zůstane v hlavě…

Obálka se k celému příběhu skvěle hodí. Sama totiž působí tak trochu magicky a jednotlivými detaily vystihuje situace, o kterých kniha vypráví. K celé knize se navíc skvěle hodí i ten menší formát, který je dokonce drobnější než knihy od YOLi.

A co na knihu říkám já? Popravdě jsem od ní očekávala něco úplně jiného. Ale vůbec nejsem zklamaná. Spíše naopak mě autorka moc mile překvapila. Úplně nejvíce mi zde sedla 1. a 4. část příběhu, kterým bych klidně dala plný počet hvězdiček. Ale bohužel mi moc nesedl střed knihy. Ten na mě byl chvílemi až moc překombinovaný a momenty zas ohromně nudný. Líbilo se mi však, jak autorka střídala ty styly vyprávění a také mě zde upoutaly ty nádherné myšlenky, které zde byly. Celkově kniha sice není můj šálek kávy, ale jsem ohromně ráda, že jsem se do příběhu pustila.

Co padá z nebe doporučuji všem, kteří se rádi nad příběhem zamyslí, mají rádi děj, ve kterém není vše hned jasné a chtějí prozkoumávat severské tajemno.

A teď už hodnocení!

    71%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky za poskytnutí této knihy k recenzi patří nakladatelství Beta,
u nichž si Co padá z nebe můžete také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...