Tři modří koně žijící ve stínu Berlínské zdi…

Svědectví modrých koní


Autor: Sophie Hardach

Originální název: Confession with Blue Horses

Žánr: Román, historie, světová literatura

Počet stran: 320

Vydavatelství: Beta

Oficiální anotace: Dětství, které Tobi a Ella prožili ve východním Berlíně je zahalené tajemstvím. Teď jsou oba dospělí a žijí v Londýně, ale v jejich minulosti zůstává řada nezodpovězených otázek.
Pamatují si na odvážný pokus o emigraci, který skončil tragédií. Ale kam zmizeli jejich rodiče a co se stalo s jejich malým bratrem Heikem?
V současném Německu pracuje Aaron pro archiv, prochází si staré dokumenty a dozvídá se o tragédiích tisíců rodin. Jeden případ ho ale chytí za srdce natolik, že se pokusí jeho tajemství rozluštit.
Když se Tobi a Ella vracejí do Berlína pátrat po své minulosti, jejich osudy se střetnou a bílá místa v minulosti jsou konečně odhalena.

"Regine a Jochen Valentinovi. Dva lidé z velmi odlišných rodin, kteří spojili své životní příběhy a zanechali za sebou tři poznámky pod čarou."

Celý náš příběh začal, když byla Evropa rozdělena na východ a západ. Já prožila své dětství ve Východním Berlíně, kousek od zdi. Nevnímala jsem, co za hrůzy se tehdy dělo. Nevnímala jsem vážnost celé situace. Nepochytila jsem plány svých rodičů. Jenže to se změnilo v okamžiku, kdy jsme s rodiči a mými mladšími bratry utíkali na západ…

Teď už jsem dospělá. Žiji v Londýně, a i když nemám žádný dům ani byt a bydlím na lodi, nemůžu si na nic stěžovat. Ovšem stále je tu minulost, ke které mě pojí spoustu nezodpovězených otázek. A ta nejdůležitější zní: Kam zmizel můj malý bráška Heiko?

"Byla jednou jedna žena, a ta žila… někde… se svými třemi dětmi… ale sebral je černokněžník… a přišla babička, černokněžníka zabila a všechny tři osvobodila. A pak žili… šťastně až do smrti. Ve svém bytě v Berlíně. S vanou."

Co všechno se vlastně v minulosti stalo? Tato otázka bude po celou dobu čtení provázet všechny čtenáře, kteří se do Svědectví modrých koní pustí. Autorka v této knize připravila dojemný příběh o životě ve stínu Berlínské zdi. Konečně se čtenářům dostává do rukou román z dob Studené války, a ne jako vždy z té 2. světové. Minulost si je potřeba připomínat, a právě onen vcelku nedávný život, kdy byla Evropa rozdělena Železnou oponou, zde autorka skvěle vyobrazila.

Sophie Hardach (zdroj)
Příběh nám vypráví samotná Ella, tedy nejstarší z třech dětí Valentinových. Právě ona jako malá holčička popisuje svůj život ve Východním Berlíně, který se jí nevědomky obrátil vzhůru nohama. Krom této retrospektivy tu však máme i přítomnost, ve které se Ella v dospělosti snaží najít svého mladšího bratra, který tehdy zmizel. Všechny informace se tu dozvídáme velmi postupně. Autorka nás totiž v podstatě nechává být Ellou, abychom s ní celý příběh dokázali bez problémů procítit. Aby však autorka celé vypravování ještě krapet zpestřila, v přítomném čase nalezne ještě pár kapitol Aarona. Muže, který je na stáži v německém archivu, kde by mohly být informace, které Ella hledá…

Tento osobitý a čtivý příběh autorka založila především na životě rodiny Valentinových. Není to tedy především založené na lásce, jako tomu v podobných románech bývá. Máme tu tedy hlavně příběh jedné rodiny, která odmítala nadále žít ve světě, v němž nemůžou být svobodní. Děj jako takový je nádherný. Autorka vše skvěle procítila a perfektně to podala čtenáři. Jenže ten překlad a chyby… Bohužel je tu spoustu překlepů, které nejdou této knize jen tak odpustit. Já si obyčejně něčeho takového nevšímám. Snažím se vždy vnímat především příběh, ale tady to nešlo. Byly zde totiž párkrát chyby i v datech, což rozhodně nebyl autorčin záměr. Když se tedy do knihy začtete párkrát se vám může stát, že budete dost zaskočeni slovem, které na vás z textu vykoukne, nebo si budete říkat, kdy se to tedy ta Ella narodila?

Obálka k příběhu sedí. Sice na někoho může působit krapet překombinovaně, ale mě se líbí. Barvy působí zašedle a celou svou atmosférou nám přebal dokáže přesně říct, co máme od děje očekávat.

A jaký je můj názor na tuto knihu? Z příběhu jako takového jsme nadšená. Líbilo se mi, že autorka především řešila tajemství minulosti a vyhnula se nadměrné romantice. Příběh tak působil daleko věrohodněji a bylo skvělé, že se čtenář může především soustředit na rodinný příběh a nemusela se zde přehnaně řešit zamilovanost hlavní hrdinky. Byla jsem také mile překvapena i celým tématem. Od té doby, co jsem totiž četla anotaci, uplynul už nějaký ten pátek a když jsem se do knihy pouštěla, očekávala jsem další román z 2. světové války. To téma Berlínské zdi mě moc mile překvapilo, a navíc mi poskytlo i vcelku obohacující informace. Až na ty překlepy jsem tedy z příběhu nadšená a doufám, že od autorky vyjde u nás v budoucnu i další kniha.

Svědectví modrých koní doporučuji všem, kteří mají rádi příběhy ze života inspirované nedávnou historii…

A teď už hodnocení!

    79%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ní chystáte? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Co říkáte na téma života ve stínu Berlínské zdi?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)



Mé velké díky za poskytnutí této knihy k recenzi patří nakladatelství Beta,
u nichž si Svědectví modrých koní můžete také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...