#5 Z knih na filmová plátna

(Ne)obyčejný kluk


Zdravím knihomolové!

Konečně vás po třech měsících vítám u dalšího porovnání knihy a filmu. Tentokrát jsem se pustila do žánru middle grade a sáhla jsem po knize (Ne)obyčejný kluk. Příběh můžeme znát pod anglickým názvem Wonder, který byl v originálu vydán roku 2015 a o dva roky později se dočkal filmové podoby s hvězdným obsazením. Tak se na něj můžeme jít podívat trochu podrobněji…


O čem příběh vypráví?

Ještě nikdy jsem nechodil do školy. Jsem sice naprosto normální kluk, ale doteď mě doma učila mamka. Od narození jsem si prošel spoustu operacemi. Na školní docházku tedy doteď nebyl čas. Jenže to se má změnit. Měl bych rovnou nastoupit na druhý stupeň. Těším se, ale zároveň mám ohromný strach. Na první pohled se totiž od ostatních dost liším, protože jsem se narodil se zdeformovaným obličejem. Dokážou mě spolužáci přijmout takového, jaký jsem, nebo se mě budou kvůli mému vzhledu stranit?

"Velikost ducha nespočívá v síle, ale v tom, jak je ta síla používaná."

Informace o knize

Autor: R. J. Palaciová

Originální název: Wonder

Rok vydání v originále: 2015

Žánr: Middle grade

Vydavatelství: Pikola

Počet stran: 320

Hlavní postavy: August Pullman, Via Pullman (Auggieho sestra), Isabel Pullman (matka), Nate Pullman (otec), Jack Will (spolužák), Julian (spolužák), Charlote (spolužačka), Summer (spolužačka), Miranda (nejlepší kamarádka Vii), pan Brown (učitel), pan Zadeck (ředitel školy), Justin (spolužák Vii)

Způsob vyprávění: Děj je vyprávěn ich-formou a autorka ho rozdělila na několik částí, ve kterých se střídají vypravěči. Krom hlavní postavy Auggieho příběh vypráví jeho sestra, její nejlepší kamarádka nebo třeba i Auggieho spolužáci.

"Vesmír se o všechna svá ptáčata postará."

(zdroj)
Informace o filmu

Režie: Stephen Chbosky

Scénář: Steve Conrad, Stephen Chbosky, Jack Thorne

Kamera: Don Burgess

Hudba: Marcelo Zarvos

Uvedení do kin v Americe: 17.11.2017

Herecké obsazení: Jacob Tremblay (August Pullman), Izabela Vidovic (Via Pullman), Julia Roberts (Isabel Pullman), Owen Wilson (Nate Pullman), Noah Jupe (Jack Will), Bryce Gheisar (Julian), Elle McKinnon (Charlotte), Millie Davis (Summer), Nadji Jeter (Justin), Danielle Rose Russell (Miranda), Mandy Patinkin (pan Hýždě), Daveed Diggs (pan Brown), Ali Liebert (učitelka chemie), Emma Tremblay, Kyle Breitkopf, Rachel Hayward, William Dickinson, Ben Ratner, Cameron Roberts, Rukiya Bernard, Sônia Braga, Nicole Oliver, Steve Bacic, Crystal Lowe, Gidget, Ty Consiglio, James A Hughes, Erika McKitrick, Lidya Jewett, Jason McKinnon, Andre Robinson, Jason Tremblay

"Nejdůležitější jsou naše činy. Je to mnohem důležitější, než co říkáme nebo jak sami vypadáme. Naše činy nás přežijí."

Rozdíl mezi knihou a filmem

Připadá mi až neuvěřitelné, jak se zde tvůrci držely knižní předlohy. Oba příběhy jsou totiž téměř totožné. Ano, v něčem se liší, ale to vůbec nevadí. Film má kolem hodiny a padesáti minut a režii se do něj podařilo vměstnat vše důležité. Mám dokonce takový pocit, že jsem i objevila důvod, proč tomu tak je. Četli jste, kdo film režíroval a je vám to jméno povědomé? O Stephenu Chbosky jsem už tento typ článku jednou psala. Je totiž autorem knihy Ten, kdo stojí v koutě a vzal si na starost i její filmovou podobu. Stephen dokáže příběhu vdechnout život, a to se mu podařilo i v případě (Ne)obyčejného kluka. Kniha zde totiž kapku zaostává a film ten příběh pozvedl úplně na novou úroveň.

Máme tu ukázku rodiny, která veškerou pozornost věnuje dítěti s vývojovou vadou. Rodiče od jeho narození takřka zapomínají na svou starší dceru, a i když jí to nikdy nevadilo, začíná být pro ni stále těžší dokázat se vyrovnat se svými problémy sama. Krom ukázky rodiny s postiženým dítětem tu máme také ukázku toho, jak dokáže být školní prostředí kruté, jak taková situace ovlivní spolužáky a jak by se k celé situaci mělo postavit vedení školy. Příběh je inspirativní a dokáže nás nejen psychicky rozebrat, ale také pohladit po duši. Kniha je určena dětem už od osmi let. Ovšem když zvážím styl autorčina psaní a mnohdy i dost špatný překlad, tak v tomto případě je rozhodně lepší film. Herecké obsazení a výkony jsou zde perfektní, takže takovýto večerní film pro rodinu je za mě v tomto případě lepší než kniha.


Celkový názor a shrnutí

Na rovinu musím přiznat, že jsem se s knížkou dost prala. Ten příběh je výstižně napsaný a ukazuje světu, že tělesně znevýhodněné dítě je úplně stejné jako jeho vrstevníci. Ovšem to neznamená, že to děti na škole pochopí a nenajdou se tací, kteří se budou namyšleností vyžívat v psychické šikaně. (Ne)obyčejný kluk v sobě ukrývá příběh, který si každý přebere podle svého. Záleží, jestli jste vy sami na první pohled nějak znevýhodnění, máte takového člověka v rodině, setkáváte se s někým podobným ve vašem okolí, nebo čtete knihu čistě ze zvědavosti. Já jsem ta první varianta a navrátit se prostřednictvím Auggieho na základní školu pro mě bylo utrpení. I když je ta kniha inspirativní, tak za sebe musím přiznat, že jsem se do jejího čtení nutila a jak už jste pochopili, nebylo to jen tím špatným překladem. Film mě však dostal a rozhodně jsem ho neviděla naposledy!

Příběh jako takový doporučuji všem, a především rodinám s dětmi kolem osmi let. Je důležité dětem ukázat, že tělesně postižené dítě je úplně normální jako oni. Někteří rodiče se takovému tématu vyhýbají, a to není správné. To, jak takového člověka později dokážete přijmout je vše založené na výchově a když nebudeme ukazovat dětem, že odlišnost je normální, nikam se ve světě neposuneme.

Znáte tento příběh? Četli jste knihu nebo viděli film? Pokud znáte obojí, co se vám líbilo více? Kniha nebo film?
Budu moc ráda, když mi váš názor napíšete do komentáře. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka

(zdroj)

Komentáře

  1. Kniha se mi moc líbila a film byl taky fakt dobry :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak přiznám se, že kniha i film je pro mě velká neznámá. Přitom to obsazení ve filmu je top. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač! Věřím, že se ti příběh bude líbit. :)

      Vymazat
  3. Zcela náhodou jsem nedávno viděla film a opravdu moc se mi líbil. Výkony i obsazení úžasné, byla jsem ráda, že jsem Owena Wilsona viděla konečně také ve vážnější roli. Určitě vyzkouším i knížku. Pěkná recenze. Budu se těšit na další. Zdraví Ivet (knizkyzpaloucku.blogspot.com).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidět Owena Wilsona v této roli byl nezvyk, ale Auggieho otce ztvárnil skvěle! Jsem ráda, že se film líbil. Doufám, že u tebe obstojí i kniha. :)

      Vymazat
  4. Na film se chystám, ale nejdřív bych si přece jen chtěla přečíst knihu :)
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat
  5. Nad touto knihou dost uvažuji. Zaujala mě svým námětem už dávno a tato nová obálka se mi moc líbí. Film jsem ještě taky neviděla. no jsem hrozná ostuda :-(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...