Tajný projekt ve jménu génia…

Inspekce


Autor: Josh Malerman

Originální název: Inspection

Žánr: Horor, psychologický thriller

Počet stran: 448

Vydavatelství: Fobos

Originální anotace: J studuje na škole hluboko v lesích daleko od zbytku světa.
J je jedním z pouhých šestadvaceti studentů, kteří do jednoho považují tajuplného zakladatele školy za svého otce. J nikdy nepoznal jinou rodinu než své vrstevníky. Ze studentů zde vychovávají geniální vědce. Chlapci neznají nic jiného než život ve škole, nic jiného totiž ani znát nesmějí.
J však má podezření, že tam venku, za modříny, něco je. Něco, co zakladatel školy nechce, aby viděli. Začíná klást otázky. Jaký je skutečný účel tohoto zařízení? Proč studenti nesmějí odejít? A jaká tajemství před nimi jejich otec skrývá?


"Génia rozptyluje opačné pohlaví.
Tak co s tím uděláte?
Vyženete opačné pohlaví.
A…
… sledujete…
… jak…
… génius…
… vzkvétá."

Jmenuji se J a žiji ve věži obklopené hustým lesem. Jsem jedním z abecedních chlapců. Rodíme se na stromech. Na počátku nás bylo 26. Teď už nás je však jen 24. Dva z nás totiž nebyli čistí, a tak museli do Rohu. T.A.T.A. nás prověřuje každým dnem při inspekci. Nemusíme se však ničeho bát. Učíme se, podporujeme naše zájmy a děláme přesně to, po čem T.A.T.A. touží. Nejsme totiž ničím a nikým rozptylováni a přesně o to šlo.

Nikdy jsem neměl zjisti, že je nějaké druhé pohlaví. To, že existují ženy, pro nás bylo zapovězené tajemství. Jenže pak se něco stalo. Začal jsem číst jednu doposud neznámou knihu a najednou jsem byl zmatený. A když je člověk zmatený, začne se ptát. Jenže otázky zde nejsou vítané.

"Chlapci jsou šťastní. Chlapci jsou zdraví. Chlapci jsou geniální. Ale chlapci už dlouho chlapci nezůstanou. A muži se ovládají mnohem hůř."

Nová kniha od autora Bird Boxu, která má ještě lepší námět a potenciál než onen zmiňovaný Bird Box. Tak přesně to je Inspekce. Příběh, který je svůj a nedá se s ničím srovnávat. Z počátku máte pocit, že čtete dystopii. Tak to ale není, vše se totiž odehrává v přítomnosti. Pak se z toho stává nečekaně psychologický thriller s nečekaně hororovým koncem. Najdeme tu zajímavý a skvěle zpracovaný námět na příběh, který si rozhodně zaslouží pozornost těch, kteří hledají něco originálního.

Josh Malerman (zdroj)
Děj je vyprávěn v er-formě a zavede nás nejen k abecedním chlapcům, ale také k T.A.T.A. a dalším důležitým postavám, které ovládají celý příběh. Vzhledem k tomu, že se chlapci jmenují pouze A, B, C atd, může se zdát, že se v ději hůře orientuje a čtenář tak může být při čtení zmatený. To se ale nestalo. Autor vás dokáže vždy zorientovat v ději a naprosto vás uchvátit příběhem, že se v něm rozhodně neztratíte. Dá se zde sice polemizovat nad tím, jestli náhodou jména neměla být vyskloňována, ale takhle jednoduše je to rozhodně lepší. A to jak pro orientaci, tak především z důvodu, že tím nebyl udělán žádný markantní zásah do textu při překladu.

Kniha je až překvapivě strhující. Sice vám může dát na počátku trochu zabrat, dokázat se vžít do autorova osobitého stylu vyprávění, ale stojí to za to. V okamžiku, kdy se do knihy začtete, tak vás nepustí a vy ji nebudete chtít do konce odložit. Autor dodává svým smyšleným příběhům život a přesně to se mu podařilo i zde. Postavy a celý tajemný výzkum za cílem vychování pravého génia s knihou ožívá natolik, že vám bude běhat mráz po zádech. Pokud se bojíte, že je kniha řazena do hororů a vy podobné žánry nečtete, tak tady se bát nemusíte. Není to tedy nic strašidelného, jen se vám autor dokáže natolik dostat do hlavy, že na příběh nedokážete přestat myslet.

Když jsem poprvé viděla obálku, tak jsem z ní až tak nadšená nebyla. O obálce předchozí autorovy knihy se dá přeci jen říct, že působí propracovaněji. Čekala jsem tedy něco podobného i zde. Po přečtení knihy mi však přebal perfektně sedí k příběhu a rozhodně bych ho neměnila! Jak se obálka líbí vám?

A co na knihu říkám já? Jsme nadšená! Uchvátilo mě to ještě více než Bird Box a já už teď moc doufám, že se brzy v Čechách dočkáme další autorovi knihy. Jeho styl psaní mě totiž nečekaně uchvátil. Baví mě, jak jsou jeho světy originální a skvěle zpracované. Líbila se mi zde myšlenka příběhu, celý vývoj a zakončení, které bylo finální třešničkou na dortu. Rozhodně knížku doporučuji. Slibuje totiž neobvyklí zážitek, na který ještě dlouhou dobu po dočtení nezapomeňte! Inspekci doporučuji všem, kteří hledají příběh s originálním námětem, který vás dostane.

A teď už hodnocení!

    98%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Který autorův příběh se vám zatím líbil víc? Bird Box nebo Inspekce?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete knihu Inspekce také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...