Kdyby princezny nosily kombinézy…

Skříň plná Diora

Autor:
Natasha Lester

Originální název: The Paris Secret

Žánr: Román pro ženy, 2. světová válka

Počet stran: 470

Vydavatelství: Metafora, Grada

Oficiální anotace: Skříň plná šatů od Diora, pětašedesát let staré tajemství a tři ženy, jejichž osudy spojila válka...
Módní restaurátorka Kat Jourdanová v domě milované babičky nachází schovaný šatník plný neocenitelných Diorových šatů. Pátrání po jejich původu odhaluje události staré více než šedesát pět let. Dotýká se nejen osudů pilotky, která v roce 1939 narukovala ke Královskému letectvu, ale i samotného návrháře Christiana Diora, který po válce v Paříži představil svou první extravagantní kolekci stylu New Look.

"Byli jsme jako mraky putující po obloze – náhodní přátelé, které svedla dohromady bouře a okolnosti."

Rok 1928 - Jen matka, sestra a já. Byly jsme odkázány jen samy na sebe. Se sestrou jsme nemanželské děti, kterým se jejich vrstevníci vždy stranili. Ale to mi nikdy nevadilo. Od dětství jsem se ráda procházela sama po plážích a užívala si moře. Matka věštila lidem budoucnost a sestra mezitím vymýšlela, čím se mi pomstí za to, že se jí moc nevěnuji. Tak vypadal náš život v Cornwallu. A pak se do města přistěhoval Nicholas. Kluk z New Yorku, který se rázem stal mým nejlepším přítelem…

Rok 2012 - Nikdy jsem si nemyslela, že se stanu konzervátorkou šatů. Ovšem láska k módě a osud tomu tak chtěl. Možná mě připravoval na to, co jednou objevím. Skříň plnou šatů od Diora, které přede mnou schovávala má babička…

"Ty nešiješ švy, ale vytváříš nový život."

Fiktivní příběh plný emocí, který je vystaven na reálných základech. Tak přesně to je kniha Skříň plná Diora od australské autorky Natashy Lester. Příběh, který je vyprávěn ve více časových linkách a ukáže nám životy lidí, jež si zaslouží v mnoha ohledech náš upřímný obdiv. Autorčin cituplný popis v nás tak už od samého začátku vyvolá vlnu emocí, která graduje až do konce. Máme tu hrůzy 2. světové války, jednotky RAF, tajné válečné organizace a nezdolnou sílu lásky a přátelství. Především tu však v hlavní roli nalézáme ženy, které se nevzdávaly, a ve světě ovládaném muži, bojovaly za rovnoprávnost a především za svobodu.

Děj nám je podávám v er-formě a už v prologu nás zasáhne takovou vahou, že se budeme obávat, co přijde dál. Ocitáme se zde hned u čtyř hlavních postav, které nás střídavě provází příběhem. V prologu například máme možnost poznat Margaux. První část je poté věnovaná desetileté Skye, se kterou trávíme velkou část jejího života, a především onu krutou stránku 2. světové války. Do přítomnosti nás pak zavede Kat. Ta je vtažena do víru plného krutých tajemství schovaných za oponou šatů od Diora. Veškeré osudy žen, které nám zde autorka představuje, nás od základů zasáhnou. Budeme s nimi soucítit, plakat, milovat a v závěru toužit, aby ten obávaný konec nikdy nepřišel.

Knihy spjaté s válečnou dobou jsou pro čtenáře vždy nesmírně náročné a ani Skříň plná Diora není výjimkou. Na ději lze navíc vidět, jakou práci si autorka dala s nalezením veškerých informací, na kterých příběh zakládala. Nacházíme tu tedy reálná fakta, která knize dodávají život, a o to víc dojemný, a bohužel i krutý, celý příběh je. Objevujeme zde nádherné myšlenky, které si toužíme zapamatovat. Především se však jedná o dokonalý celek, který by žádný čtenář milující válečné příběhy spjaté s přítomností, které v sobě ukrývají lásku, oddanost a boj za svobodu, neměl minout.

Bohužel knihy od této autorky se zatím u nás nikdy nedočkaly obálek, které by si zasloužily. Opět tu totiž můžeme vidět zas výrazný photoshop, který bije do očí. Barvy nejsou nijak šťastně zvolené a přebal se zkrátka k ději nehodí. V tomto případě by nakladatelství Metafora udělalo nejlépe, kdyby zakoupili jednu z původních obálek. Naštěstí však přebal neubírá na kvalitě příběhu, který nalézáme uvnitř.

Můj celkový názor na knihu není úplně plný pozitiv, ovšem těch detailů, které bych zde vytkla, není mnoho. Těch pár věcí, které už na mě byli zkrátka moc, se odehrálo v závěru, což vám však nemůžu vyzradit. Celkově mě však příběh zasáhl takovým způsobem, až si troufám tvrdit, že na něj jen tak nezapomenu. To, že autorka propojila příběh natolik s realitou, mě jednoduše zasáhlo. Navíc postavy jsou napsané tak, že si je nelze nezamilovat. Přirostou vám k srdci a vy už od prologu budete trnout hrůzou nad tím, co má následovat. Příběhů v tomto stylu, kdy se minulost proplétá s přítomností, jsem četla již mnoho, ale žádná kniha mě neuchvátila tolik, jako Skříň plná Diora. Když jsem četla před lety autorčinu Pařížskou švadlenu, kniha mě nijak extra nezasáhla. Bylo to skvělé čtení, ovšem za mě to v sobě ukrývalo spoustu „ale“… V tomto příběhu však nic takového nebylo a už teď vím, že si knihu přečtu v budoucnu minimálně ještě jednou.

Skříň plnou Diora doporučuji s čistým srdcem každé ženě, která má ráda romány propletené s příběhy z 2. světové války, miluje módu a touží se začíst do příběhu plného ženské síly a odhodlání.

A teď už hodnocení!

    97 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Jak se vám tento příběh líbil v porovnání s předchozí autorčinou knihou?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Metafora za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Pařížskou švadlenu jsem četla a byla jsem nadšená. Skříň plnou Diora zrovna začínám číst a už teď vím, že se mi bude líbit také. :) Jsem ráda, mi to tvá recenze potvrdila. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...