Život je hra, která se neobejde bez podvodů…

Stínové eso

Autor:
Amanda Foody

Série: Hra stínů 1.

Originální název: Ace of Shades

Žánr: YA fantasy

Počet stran: 421

Vydavatelství: King Cool

Oficiální anotace: Vítejte ve Městě hříchu, kde vládnou vlastníci kasin, gangy zamořují ulice a za každým stínem se skrývá tajemství.
Enne Salta byla vychována jako správná mladá dáma, a žádná taková dáma by dobrovolně nenavštívila New Reynes, takzvané Město hříchu. Když jí ale zmizí matka, Enne musí opustit svou dívčí školu – a svou pověst – aby mohla sledovat matčinu stopu do města, které nikdo neopustí nezměněn.
Vyděšená a opuštěná Enne má jen jedno jediné vodítko: jméno Levi Glaisyer. Naneštěstí Levi není ten gentleman, kterého očekávala – je to vládce ulice a podvodník. Také je jen jednu platbu od vyřešení jistého investičního podfuku, jenž rychle vychází najevo, takže se nemá čas zabývat cizím příběhem, který vede k nebezpečnému dvojímu životu. Enne mu nicméně nabízí kompenzaci, jež by mohla vyřešit všechny jeho problémy.
Pátrání je vede přes zářivá kasina, ilegální kabarety a do spárů nemilosrdné mafiánské dony. Zatímco Enne odhaluje neskutečná tajemství o své minulosti, Leviho nepřátelé je svírají a zatahují do zvrácené popravčí hry, kterou nelze vyhrát. Aby ho Enne vysvobodila, musí sama sebe ochránit před městem.
A bude muset hrát.

"Nikomu nevěř, pokud není zbytí."

Tím jediným a nejbližším člověkem, který tu pro mě vždy byl, je má matka. Jenže ona rázem zmizela a podle jejího posledního dopisu jsem jediná, kdo ji může najít. A právě proto jsem tady v New Reynes, na místě zvané Město hříchu. Byla jsem vychována jako pravá dáma. Čeká mě poslední rok na taneční škole a přesně s takovou grácií, jakou vyžaduje tanec, hodlám vystupovat i zde.

New Reynes si však vyžaduje své oběti a pokud se nepřizpůsobíte, můžete na to šeredně doplatit. Po prvních eskapádách od příjezdu, jsem odkázána na jediného člověka, který mi může podle dopisu mé matky pomoct. A jemu se zas hodí má nabízená finanční odměna… Když vám osud rozdá karty, nezbude vám nic jiného než hrát, protože když hrajete, znamená to, že jste stále naživu!

"Je-li touhou sláva, město ji změní v tragédii."

Strhující YA fantasy, kterému nechybí originalita, čtivost a poutavá zápletka. Tak přesně to je novinka Stínové eso od Amandy Foody. Jedná se o první díl z trilogie Hra stínů a už takto na začátku nám zde autorka připravila akci, která uchvátí každého, kdo hledá trochu temnější fantasy s atmosférou Šesti vran či Posledního čísla. Pokud jste tedy fanoušky alespoň jedné z těchto sérií a nepohrdnete příběhem plným gangů a podvodů, tak by vám tato kniha neměla uniknout.

I přestože je děj vyprávěn er-formou, tak se díky živým popisům skvěle čte. Autorka se zde ocitá u dvou hlavních postav, kterými je Enne a Levi. Sice sami nejsou vypravěči, ale i tak tu není problém, aby nám přirostli k srdci. Nejen hlavní dvojice, ale i mezi vedlejšími postavami si dokážeme najít své favority. Charakteristiku jednotlivců autorka popsala na jedničku. Postavy nás donutí se zasmát a zároveň nás dokážou i dojmout. Postavám zde tedy nechybí nic, co by nám mohlo zabránit, abychom si příběh užili. Vidíme tu totiž jejich vývoj a další díly jejich osobnosti určitě prohloubí.

Autorka přišla se skvělým nápadem, který dobře zpracovala a také neopomíná fantasy linku, která se tu postupně otevírá. Vytváří si zde skvělé zázemí pro další díly, které slibují ještě více zvratů, překvapení a samozřejmě tu nechybí ani nějaký ten náznak romantické linky. Ta se ovšem v tomto díle drží v podstatě při zemi, takže můžeme jen s vypětím očekávat, co nám autorka připraví dále. Objevuje tu detailní, avšak nijak nudné popisy prostředí, které jen prohloubí onu temnou atmosféru města hříchu a o to více nás vtáhnou do děje. Stínové eso je po dlouhé době nápadité fantasy, kterému nechybí spád, nápad, a hlavně se celé obešlo bez litrů krve, což bohužel v poslední době nebývá vůbec běžné.

Obálka knihy je úžasná. Zaujme na první pohled, nepotřebuje žádné obličeje a svou červenou barvou určitě na pultech knihkupectví dokáže zaujmout. Knihy Dobrovský mají sice dobrý tým, který tvoří skvělé originální obálky, ale v tomto případě je skvělé, že se drželi originálu a nešli do žádných experimentů.

A co se týká mého názoru, tak jste asi díky přemíře superlativ poznali, že moje nadšení z knihy je nad očekávání obrovské. Knihu moc doporučuje Míša (@tyrkysoveknihy), díky níž jsem si před rokem zamilovala Hříšné světce, takže jsem věřila, že Stínové eso bude díky ní sázka na jistotu. A nemýlila jsem se. Kniha mě okamžitě vtáhla do děje. Dokázala mě překvapit, zaujmout v těch správných místech a ty postavy jsou za mě na jedničku s hvězdičkou. Sice tu najdeme tak trochu jeden otřepaný kýč, ale s přihlédnutím na celé kouzlo světa, ve kterém se ocitáme, to vůbec nevadí. Já teď každopádně už nutně potřebuji pokračování, takže pokud vydržím do té doby, než se kniha přeloží do češtiny, bude to zázrak.

Stínové eso doporučuji všem čtenářům YA fantasy, kteří mají rádi Šest vran, většinou fandí záporákům a hledají příběh, kterému nechybí originalita, nápad, akce a zajímavé postavy.

A teď už hodnocení!

    93 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co si o ní myslíte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)

Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Stínové eso také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...