Unesené dítě, žena se ztrátou paměti a mrtvola zakopaná za stodolou…

Dívka beze jména

Autor:
Lisa Regan

Série: Jesie Quinnová 2.

Originální název: The Girl With No Name

Žánr: Kriminální thriller

Počet stran: 391

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Když detektiv Josie Quinnová dorazí na místo činu na okraji města Denton, je zděšená brutalitou útoku. Jeho oběť bojuje o život a novorozené dítě zmizelo.
Na jiném místě se snaží ukrýt krásná mladá žena. Vypadá to, že by mohla být Josiiným vodítkem k případu uneseného dítěte, ale záhadná žena neví, kdo je, kde se vzala ani čeho se tak bojí. Jisté je, že je vyděšená k smrti… Nebo je možné, že svou amnézii jen předstírá?
Je dívka beze jména svědkyně, podezřelá, nebo možná budoucí oběť?
Později Josie nachází indicie, které ji utvrzují v přesvědčení, že pohřešované novorozeně a neznámá žena mají něco společného, že ten, kdo je spojuje, je velice nebezpečný a že se jí případ začíná dotýkat velmi osobně.
Měla by Josie riskovat život dítěte, aby zachránila mnoho dalších? Nebo dokáže najít jiný způsob, jak zastavit nelítostného vraha?

"Někdy stačí, když správným lidem položíte správné otázky."

Rok a půl… Taková doba uplynula od případu mizejících dívek. Doteď naše stanice pod mým vedením šlapala jako hodinky. Jenže nečekaně tu máme nový velký případ. Takřka k smrti umlácená žena a její ztracené novorozeně se okamžitě stávají naší prioritou. To však není vše. Objevujeme také mladou ženu se ztrátou paměti, která celý případ ještě mnohem více komplikuje. A aby toho nebylo málo, vše ještě zhoršuje fakt, že se pro mě stal případ v mnoha ohledech až příliš osobní…

"Důkaz by získala během jednoho nebo dvou dnů. A mohla by získat ještě více usvědčující důkazy. Stále ale s jistotou nevěděla, co všechny ty náhody znamenají."

Už máte všechny knihy od Roberta Bryndzy přečtené a hledáte něco v podobném duchu? Pokud ano, tak vám můžu moc doporučit knihy od Lisy Regan. 24. března bude u Cosmopolisu vycházet již její druhá kniha ze série o Josie Quinnové, která se jmenuje Dívka beze jména. Jedná se o čtivou a odpočinkovou detektivní jednohubku, od které však nebudete moct odejít. Po Mizejících dívkách tu na nás tentokrát opět čeká napínavý případ, s jehož detaily si autorka skvěle pohrála.

Děj je opět vyprávěn třetí osobou a my se po celou dobu čtení ocitáme u Josie. Nemáme tu tedy žádné kapitoly z pohledu vraha či unesených lidí, jako tomu bylo minule. V tomto případě tedy řešíme případ se stejnými podklady, které jsou dostupné hlavní vyšetřovatelce a my můžeme jen s vypětím očekávat, kam se případ vyvíjí. Autorka vše posadila na bedra našim již známým postavám a objevíme tu pouze jen pár nováčků. Navíc se tu opět objevuje Josiina vtipná babička, kterou známe z předchozího dílu.

Na odlehčení nám knihu zpestřuje pár novinových článků, které příběh ještě více zamotají. Samozřejmě tím správným způsobem. :) Autorka do příběhu vložila spoustu detailů, s nimiž se dalo skvěle pohrát a přesně to i udělala. Všechny drobnosti, které tu máme, tvoří na konci perfektní celek plný překvapení. Jedná se o případ, který nás upoutá, zaujme a překvapí ještě více než první díl ze série. Kniha má nápad, dobré zpracování a sympatickou hlavní vyšetřovatelku se zajímavou minulostí, jejíž tajemství nám stále zůstává z části z kryto. Takže teď už jen doufat, že se u Grady dočkáme brzy i dalších dílů, abychom se o ní dozvěděli víc.

Obálka knihy skvěle sedí k předchozímu dílu. Máme tu v podstatě stejnou dívku, která jde lesem po cestě, jen tentokrát máme vše posazeno na jiných odstínech barvy. Ty se mě osobně líbí mnohem více než ta předchozí, takže já nemůžu být více spokojená.

Můj názor asi nebudu nijak protahovat. Příběh mě zkrátka bavil. Líbil se mi více než v prvním díle, byl překvapivější a nedokázala jsem zkrátka od knihy odejít. Bylo to čtivé, jednoduché, zároveň napínavé a jednoduše zajímavé. Mělo to sice nějakou tu chybu, ale celkové pojetí případu se mi moc líbilo, což je za mě u tohoto žánru podstatné. Takže spokojenost a velké doporučení.

Knihu jednoznačně doporučuji všem, kteří si už v prvním díle oblíbili Josie a zároveň mají rádi odpočinkové a nenáročné detektivky.

A teď už hodnocení!

    88 %

Znáte tuto sérii? Jak se vám líbil první díl? Chystáte se jít i do pokračování?
Budu ráda, když mi to dáte vědět do komentářů. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí PDF verze pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji předobjednat přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Skvělá recenze :) Vypadá to na stejně dobré čtení, jako byly Mizející dívky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám v plánu si ji pořídit. :) Mám i první díl, ale zatím jsem ho ještě nečetla.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...