Temná pravda ukrytá před zraky všech…

Vražda bez soucitu

Autor:
Catherine Shepherd

Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler 2.

Originální název: Nachtspiel

Žánr: Krimi thriller

Počet stran: 352

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Julia Schwarzová svou práci na pitevně miluje a se smrtí se umí vypořádat. Horší je to s nočními můrami, které ji v poslední době připravují o spánek. Soustředí se tedy raději na to, kdo mučil a zavraždil mladou policistku, kterou našli mrtvou v kufru jejího vlastního auta.
Komisař Kessler nejdříve hledá vraha mezi dealery drog, kterým byla na stopě. Předpokládaný pachatel ale skončí pod koly vlaku a začnou se objevovat nové oběti.
Když Julia konečně pochopí, jak spolu jednotlivé stopy souvisejí, dojde jí, že uvízla v síti manipulací a intrik nevypočitatelného sériového vraha.

"Rád si hraje, hlavně v noci. Jeho hry ale končí smrtí."

I tragédie nás dokážou nasměrovat tím správným směrem a zvolit si obor, nad kterým bychom nikdy nepřemýšleli. A tak nějak to bylo u mě. Toužila jsem po spravedlnosti, a tak jsem se stala forenzní patoložkou. S mrtvými jsem se naučila pracovat bez obtíží. Snažím si nebrat nic k tělu a vše vnímat jako obyčejnou práci. Někteří však berou věci zbrkle do vlastních rukou. Chtějí spravedlnosti dosáhnout po svém. Jenže to může skončit smrtí. A jak se ukazuje, jedna mladá zavražděná policistka, je jen jednou nití z celé pavučiny lstí, za kterou stojí neznámý sériový vrah…

"Ovládáme rozum v bdělém stavu, ale jakmile usneme, jsme bezbranní vůči svým nočním můrám."

Německý krimi thriller v hlavní roli s forenzní patoložkou a komisařem, kteří se společně snaží dosáhnout spravedlnosti. Tak to je druhý díl ze série Julia Schwarzová a Florian Kessler od autorky vystupující pod pseudonymem Catherine Shepherd. I přestože se jedná o odpočinkový příběh, rozhodně to není kniha pro slabší povahy. Autorka nám tu tentokrát připravila případ plný stalkingu, sexuálního násilí a dost se zde věnuje také pedofilii. Ve Vraždě bez soucitu se tedy připravte na velkou dávku dramatu, které budete toužit rozluštit během jednoho dne.

Stejně jako v předchozím díle, tak i tentokrát je příběh vyprávěn třetí osobou. Dostáváme se tak do přítomnosti Julie, komisaře Kesslera a mnoha dalších postav, které jsou spjaty s případem. Ovšem kdyby zde autorka pár postav ubrala, udělala by lépe. To skákání z postavy na postavu, které dělá knihu čtivější, však trochu ruší od soustředění. Postavy jsou však jinak zajímavé a autorka se nebojí naplno proniknout do zvrácené mysli násilníků, díky čemuž příběh získává mrazivější atmosféru. A co se týká hlavní forenzní patoložky, tak v tomto díle ještě mnohem více pronikneme do její minulosti, která v sobě ukývá jednu ohromnou tragédii.

Autorka se nebojí zacházet do detailů. Dokáže nás svým vypravováním naplno zaujmout, zvednout nám žaludek a vyvolat v nás pocit beznaděje. Děj rychle plyne. Špatně se od něj odhází a zároveň v nás dokáže vyvolat takovou nechuť, že knihu budeme muset alespoň na několik minut odložit. Jenže zvědavost nám nedovolí odejít od ní nadlouho. Můžeme se navíc snad už brzy těšit i na další díl z této série, kterému už nakladatelství Cosmopolis poctivě vybírá obálku. A pokud jsou mé informace správné, tak tato série má v originále celkem pět dílu, tak uvidíme, kolika se dočkáme u nás.

Obálky této série se zatím dají zařadit mezi povedené. Sice moc nevystihují děj, ale osobně mě zaujaly o trochu více než ty předchozí, takže jsem spokojená. Jak se prozatím české obálky líbí vám?

Můj názor na knihu je dost pozitivní. Osobně mě tedy více zaujal případ v prvním díle, především díky informacím o mayské kultuře. Ani tentokrát však příběh nebyl vůbec špatný a rozhodně dokáže zaujmout. Bylo to čtivé, napínavé, akční a děj mě dokázal svým závěrem překvapit, takže spokojenost a doporučení.

Vraždu bez soucitu doporučuji čtenářům jednoduchých detektivních thrillerů, kteří se rádi naplno ponoří do případu a hledají příběh, ve kterém dostává velký prostor forenzní patologie.

A teď už hodnocení!

    71 %

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Který díl se vám prozatím líbil více?
Budu ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

Oblíbené články...