Tajuplná cesta plná nástrah pokračuje…

Cesta za krvavým ohněm

Autor:
Terry Brooks

Série: Shannarův temný odkaz 2.

Originální název: Bloodfire Quest

Žánr: Fantasy

Počet stran: 396

Vydavatelství: Fobos

Oficiální anotace: Výprava po stopách ztracených kamenů elfeínů zavedla vůdkyni Řádu druidů a její stoupence do pekelné dimenze, kde jsou vězněna ta nejhorší monstra ze Čtyřzemí.
Během pátrání po mocných talismanech, které můžou zachránit jejich svět, musí naši hrdinové čelit těžkým zkouškám, od bezútěšného pátrání po unesených druzích a nelítostného boje proti obludným predátorům po zoufalý útěk před monstry.
Tato kniha je druhým dílem nové trilogie ze světa Shannary, který nadchne staré i nové příznivce.
Knih Terryho Brookse se prodalo přes 50 milionů výtisků po celém světě. Série Shannara se stala předlohou populárního seriálu Letopisy rodu Shannara.

„Pokud jste nečetli Terryho Brookse, nečetli jste fantasy.“
– Christopher Paolini

Hledání ztracených elfeínů pokračuje a s tím i další nebezpečné dobrodružství, které pro nás Čtyřzemí připravilo. Veškeré nástrahy monster jsou však ještě závažnější. Ellycrys znovu umírá, kvůli čemuž hranice držící démony v zajetí polevuje. Vše tedy vyžaduje daleko větší obezřetnost než doposud. Je před námi nová výzva vyžadující si své oběti. Síly zla narůstají na síle a jen my je můžeme zastavit…

"Svědomitě ji následoval a přitom si říkal, že takhle to bude až do konce, že ji vždy dovolí, aby ho vedla, i když to jednoho dne bude na smrt."

Popsat tuto knihu jinak než slovem zmatek snad ani nejde…Druhý díl Shannarova temného odkazu od Terryho Bookse zajisté očekávali všichni jeho zarytí fanoušci. Jeho příběhy plné elfů, druidů, skřetů a dalších nadpřirozených bytostí se staly srdcovou záležitostí pro všechny fanoušky knih nesoucích se na vlnách příběhů od Tolkiena. Autor doposud vždy dokázal svými bujnými popisy vtrhnout čtenáře do akce. Ovšem Cestě za krvavým ohněm bohužel chybí vše, co bylo doteď v jeho knihách samozřejmostí…

Děj je jako vždy vyprávěn er-formou a my se tu navracíme k postavám, jež jsme na konci předchozího dílu opustily. Jenže zorientovat se ve všech postavám je dost náročné. Autor nám sem nedal moc berliček, o které by se čtenář mohl opřít, pokud už předchozí díl četl před nějakou dobou. V pomalu každé kapitole navíc autor skáče z jedné postavy na druhou. Tím pádem bohužel ztrácíme v mnohých momentech přehled o tom, co se vlastně děje. Když se totiž začneme vžívat do některé z postav, autor nás vhodí zas k někomu jinému.

Najdeme tu navíc tolik akce, že to působí ještě zmateněji. Autor se totiž vždy vše rozhodne utnout v tom nejnapínavějším momentu a vrátí nás tam až za 40 stran, kdy už rozjíždí další akci s někým jiným a my ztrácíme přehled o celém příběhu. Chybí zde originalita a nápad, který autor ukazoval dříve. V této knize dokonce začal vykrádat sám sebe a dost tu opakuje to, co se událo v jeho dřívějších knihách. Kniha bohužel dost působí jako výplňkový díl z této trilogie, což jen prohlubuje zklamání ze série.

K obálce asi není potřeba nic dodávat. K předchozímu dílu krásně ladí a určitě je jednou z těch nejpozitivnějších věcí, na celé knize. První díl u mě sice obálkou vyhrává, ale ani tato není vůbec špatná.

Už jste asi pochopily, že u čtení této knihy se ke mně dostavilo ohromné zklamání. Doteď pro mě byly autorovy knihy sázkou na jistotu, jenže to se mi nevyplatilo. Děj mě totiž natolik zklamal, že jsem ho po 100 stranách chtěla odložit a už se ke knize nevracet. Knize chyběly mé milované popisy prostředí, které mě vždy u autora tak uchvátily. Jenže tady jsem si i říkala, jestli to Terry Brooks vůbec napsal. Teď se jen ještě musím rozhodnout, jestli to s knihou vzdám, nebo se odvážím jít i do závěru této trilogie.

Pokud patříte mezi pomalejší čtenáře, kteří mají rádi dobrodružné fantasy a nevadí vám velké množství postav, kniha se vám bude líbit. Po prvním dílu vás však v tomto případě čeká nějaké to zklamání…

A teď už hodnocení!

    45 %

Znáte tuto sérii? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste už četli tento díl, jak se vám líbil? Kterou knihu ze Čtyřzemí máte zatím nejraději?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Cesta za krvavým ohněm také pořídit.

Komentáře

Oblíbené články...