Bohové a kacíři stojící proti sobě v bitvě o nadvládu…

Hříšní světci


Autor: Emily A. Duncan

Série: Magie temná a svatá 1.

Originální název: Wicked Saints

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 384

Vydavatelství: King Cool

Oficiální anotace: Naďa žije v klášteře skrytém vysoko v horách a její život je vlastně k uzoufání nudný... nebýt toho, že v její zemi zrovna zuří válka a ona je zřejmě jediná, kdo může zvrátit její průběh a zachránit svou zem. Naďa je totiž nadaná zvláštní mocí – dokáže hovořit s bohy a oni plní její přání.
Jednoho dne však na klášter zaútočí nepřátelský oddíl a Nadin život se od základů změní. Je nucena opustit svůj domov a své přátele a spojit síly s těmi, o nichž by ještě před pár dny přísahala, že je při prvním setkání zabije.
Temná gotická fantasy přináší příběh dívky, netvora s temným tajemstvím a prince, jehož život se ocitne v ohrožení kvůli nekalým dvorním intrikám.

"Je těžké žít s vědomím, že velmi pravděpodobně zemřeš hroznou smrtí. Ale nemůžu změnit to, kým jsem. To, co mě potkalo, je požehnání, ne kletba."

Celý život jsem doposud strávila v klášteře. Byla jsem zde vychována a vždy jsem se řídila pokyny Bohů. Klášter sloužil jako mé útočiště a zároveň úkryt. Ve světe zuří už přes sto let válka a já jsem jediná, kdo může zachránit naši zem. Nesmím se však dostat do rukou kacířů provozujících krvavou magii. Znamenalo by to totiž mou smrt a konec veškeré naděje navrátit sílu boží do Tranavie.

Na náš však zaútočí tranavské královo vojsko v čele s Nejvyšším princem, který je skvělý krvemág. Snažila jsem se zabránit tomu, aby ovládli klášter, ale ani s propůjčenou silou od Bohů se mi to nepovedlo. Musela jsem tedy nedobrovolně utéct, abych se nedostala do rukou samotnému princi. Na útěku však narazím na skupinu, se kterou bychom si za normálních okolností šli po krku. Ovšem i ze zarytých nepřátel se mohou stát spojenci, když mají proti sobě stejného nepřítele…

"Údělem oceli je projít žárem bitvy."

Temná až gotická fantasy inspirovaná slovanskou kulturou, která ve vás vyvolá jeden pocit překvapení za druhým. Tak lze jednoduše popsat první díl z plánované trilogie Magie temná a svatá od Emily A. Duncan. Hříšní světci jsou dehberoucím, temným fantasy, které stále spadá do YA literatury a rozhodně by ho neměli minout ti, kteří už mají dost podobných příběhů plných princezen, elfů, vlkodlaků a upírů. Tato kniha nás totiž zavede do úplně nového světa, jehož magii díky živým popisům podlehneme.

Emily A. Duncan  (zdroj)
Autorka se nám rozhodla příběh podat v er-formě a ocitá se u dvou hlavních postav, kterými jsou Naďa a Serafín. Máme zde tedy možnost příběh zažít prostřednictvím dívky vyvolené Bohy a prince, který je příznivcem temné a krvavé magie kacířů. Tento dvojí pohled na celý svět je skvělý. Dává nám tak možnost prozkoumat univerzum dvěma odlišnými úhly pohledu a nahlédnout na celý svět s více informacemi, než co bychom se mohli dozvědět pouze od jedné postavy. Co se týká mužských postav, tak zde není problém najít si svého oblíbence. Ovšem s Naďou je to trochu těžší. Vypěstovat si k ní nějaký pozitivní vztah může chvíli trvat. Někdy navíc můžete mít problém s jejím jednání, které může poztrácet logiku. Když si k ní však najdete nějaké to pouto, je skvělé sledovat, jak se mimo klášter mění a dospívá.

Hlavními postavami je vyvolená dívka, netvor a princ… Co si budeme nalhávat. Zní to hodně fádně a přímo z toho dýchá romantický trojúhelník, ale nic takového zde naštěstí není. Z hlavních postav kvůli jejich postavení dýchá nějaké to klišé, ale žádné jiné v příběhu nenajdete. Hříšní světci jsou autorčiným debutem, u něhož máte pocit, že takový příběh musela napsat autorka, která za sebou už nějakou tu fantasy má. Celý svět, který zde najdeme je totiž do detailů propracovaný a děj dává smysl. Konec vám zlomí srdce a donutí vás nevěřícně kroutit hlavou. Kdyby se někomu povedlo tuto knihu zpracovat jako film nebo seriál, definitivně by si to našlo mnoho fanoušků. Tato kniha díky svému originálnímu, zajímavému a nesmírně poutavému světu rozhodně stojí za pozornost.

Obálka působí jednoduše, a přitom v sobě ukrývá mnoho detailů. Město, které zde máme v sobě ukrývá slovanskou architekturu, a to je skvělé. Líbí se mi to bílé pozadí, které působí, jak zmačkaný papír. Přebal se tedy k ději hodí, a navíc má i nádherně zpracovaný hřbet, který ve mně evokuje police plné knih v zámeckých knihovnách.

A jak tuto knihu hodnotím já? Od děje jsem toho očekávala hodně, ale že mě až tak upoutá a bude mě každou chvílí překvapovat, tak to rozhodně ne. S postavou Nadi jsem se pořádně sžila až od středu knihy, ale od prvního momentu jsem podlehla kouzlu Malachiáše, tedy onoho netvora. Tak trochu jsem v něm viděla Manon Černozobou ze Skleněného trůnu a takové temné postavy já zkrátka můžu. Serafín, princ, byl pro mě tak trochu záhadou, ale ten příběh, který si zde pro něj autorka vymyslela, mě nepřestával mile překvapovat. Bavilo mě, co všechno zde autorka stvořila a jak každé části děje dokázala svými slovy vdechnout život. Jediné mínus této knihy, které mi ze začátku dost vadilo, je překlad jmen. Ty jsou v mnohých případech až nesmyslně počešťované. Autorka si dala tu práci, aby z jejich jmen dýchala ruská kultu a ta zde byla překladem bohužel dost zabita. Jinak jsou však Hříšní světci skvělým příběhem, který můžu jen doporučit.

Pokud rádi objevujete nové fantasy světy, máte rádi temnou magii, příběh plný intrik, nečekaných aliancí a dechberoucích zvratů, tak se rozhodně podívejte po knize Hříšní světci!

A teď už hodnocení!

    94%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co si o ní myslíte? Kdo se stal vaší nejoblíbenější postavou?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Hříšní světci také pořídit.

Komentáře

  1. Tuhle knihu jsem poslední dobou viděla snad všude! :D Jsem ráda, že tě tolik nadchla, píšu si ji na seznam!
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...