Detektivní povídky o lordu Johnovi...

Lord John a Ďáblovy ruce


Autor: Diana Gabaldon

Série: Lord John Grey (doprovodné povídky)

Originální název: Lord John and the Hand of Devils

Žánr: Historické povídky, detektivní, román

Počet stran: 328

Vydavatelství: Edice Knihy Omega

Oficiální anotace: Diana Gabaldon, autorka série Cizinka, která se dostala na čelní příčky žebříčku bestsellerů New York Times, přináší tři fascinující příběhy o válce, intrikách a špionáži, v nichž vystupuje jedna z jejích nejpopulárnějších postav: lord John Grey.
V povídce Lord John a Klub pekelného ohně zahlédne lord John ve dveřích klubu pro gentlemany neznámého muže – a rozruší ho zoufalá prosba, aby se setkali v soukromí. To je impulz, který lorda Johna zavede do bludiště politické proradnosti a do rukou nebezpečného zhýralého utajeného spolku. V novele Lord John a sukuba se angličtí vojáci, kteří bojují v Prusku, děsí smrtícího stvoření, které se zjevuje v noci. Lord John je povolán, aby celou záležitost prošetřil, a brzy si uvědomí, že ze všech přízraků, které člověka straší, není žádný děsivější než ten, který vychází přímo z lidského srdce. V novele Lord John a přízrak vojáka se lord John náhle ocitá uprostřed vyšetřování záhadného výbuchu děla na bitevním poli. To ho nakonec přinutí, aby se utkal s vlastními přízraky – a zdrcující možností, že mezi důstojníky ozbrojených sil Jeho Veličenstva se ukrývá zrádce.

"Přehnanou touhou po moci padli andělé.
Přehnanou touhou po vědění padl člověk."

Diana Gabaldon (zdroj)
Diana Gabaldon. Autorka známá svou sérii Cizinka, kterou okouzlila čtenářky románů z celého světa. Ovšem nepíše pouze romány, ale i detektivní příběhy o lordu Johnovi. Postavě, která se v samotné Cizince mnohokrát vyskytla. O této postavě už vyšly tři samostatné detektivní příběhy – Lord John a Důvěrná záležitost, Lord John a Bratrstvo čepele, Lord John a Skotský vězeň. Tentokrát však v rukou můžeme držet knihu tří povídek, která nese název Lord John a Ďáblovy ruce.

Jako první se nám představí ten nejkratší, ale také nejčtivější příběh s názvem Lord John a Klub pekelného ohně. Tato povídka se odehrává ještě před tím, než se lord John dočkal svého prvního vlastního románu… Dále následuje Lord John a Sukuba. Tady se autorka pustila nejen do klasické detektivní zápletky, ale přidala sem nádech fantasy. Tentokrát děj časově spadá do období mezi prvním a druhým dílem série Lord John… A nakonec si můžeme přečíst povídku Lord John a Přízrak vojáka, která se odehrává po skončení druhého románu lorda Johna.

Tyto povídky se dají číst však prakticky kdykoli. Děj totiž neprozrazuje nic ze samotných románů. Vše je vyprávěno ve čtivé er-formě. Diana zde opět nezahálela se svými bujarými popisy. Sice tu neměla tolik prostoru jako ve svých klasických sáhodlouhých románech, ale stále dokázala vše nádherně popsat. Lze si však každou jednotlivou povídku lehce představit delší. Hned by byl příběh lepší, kdyby autorka mohla vše daleko více rozvinout tak, jak jsme od ní zvyklí.

Postava lorda Johna,
kterého v seriálu hraje David Berry (zdroj)
Hlavní postava lorda Johna je perfektní. Opět nezklamal v žádné situaci a vše dokázal vyřešit. Jen je trochu škoda, že mu zde autorka nedopřála nějakou tu romantickou linku. Celkově to jsou ale milé, historické, detektivní příběhy, které jsou však na autorčin standart lehce průměrné… Jako velké plus lze ale jednoznačně považovat autorčiny poznámky k jednotlivým povídkám, které nám pomůžou se v knize orientovat a vše krásně doplňují.

Obálka knihy je krásná. Opět skvěle sedí k předchozím dílům ze série a v knihovně vypadá nádherně. V tomto případě jsem vážně ráda, že Dobrovský k této sérii nepředělává obálky a nechává tyto. Mně se dokonce líbí ještě o krapet více než přebaly k Cizince…

A jaký je můj názor na knihu? Popravě jsem od toho očekávala víc. Já mám Dianu jakožto spisovatelku hrozně ráda a tady zkrátka chyběly ty její dlouhé popisy, které tak obdivuji. Rozhodně ale nelituji, že jsem si knihu přečetla. Sice to považuji za nejslabší autorčin výkon, ale lorda Johna zbožňuji, a tak jsem za další jeho příběhy jen vděčná. Ovšem nejvíce mě mrzí, že mu tu nedopřála nějaký ten románek… Ale co se dá dělat, třeba příště.

Lorda Johna a Ďáblovy ruce doporučuji nejen všem milovníkům lorda Johna, ale také i série Cizinka, protože i v této knize přeci nemohli chybět vzpomínky na Jamie Frasera…

A teď už hodnocení!

    72%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte? Jaký máte názor na Dianu a její povídkové knihy?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Lord John a Ďáblovy ruce také pořídit.

Komentáře

  1. Lorda Johna i Cizinku miluju a na tuhle povídkovou knihu se chystám. (už na mě čeká doma) Počítala jsem s tím, že bude slabší - přeci jenom povídky... :) I tak se na ní ale moc těším. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...