Osud bývá zrádný…

Spoutávač


Autor: Sebastien de Castell

Série: Divotvůrce 4.

Originální název: Soulbinder

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 440

Vydavatelství: Egmont

Oficiální anotace: Kellen a jeho vražedný kočkoveverčák Reichis jsou sami na cestě a pátrají po tajemném mnišském klášteře známém jako Ebenové opatství. Je to místo, které nezasvěcenci nikdy nemohou najít, a Kellen začíná být zoufalý. Mniši v Ebenovém opatství totiž údajně vědí o černém stínu víc než kdo jiný, a dokonce ho prý umějí i léčit.
Potom se však stane něco, co Kellena a Reichise rozdělí. Kellen poprvé čelí světu sám a pronikne do stínové magie mnohem hlouběji, než se kdy odvažoval tušit.

"Cesta není jenom cíl, chlapče.
Cesta je to, kým jsi a kým se chceš stát."

Jsem psanec. Jan’tep, který musel utéct od vlastního lidu. Dokonce byl na mě vypsán i magický zatykač. A důvod? Nesu znamení černého stínu a pokud nenajdu lék, bude mě to stát život. Já se ale nevzdám. Udělám vše pro to, abych se vyléčil. Teď jsme se dokonce s Reichisem vydali do pouště, abychom našli Ebenové opatství…

Cesta po Zlaté stezce však není vůbec snadná. Došla nám voda, jídlo, a to bych nebyl já, abych i na tak pustém místě neskončil v nějakém maléru. Teď jde však o to přežít, takže se nesmím vzdát!

"Lidé hovoří očima, chlapče. Neuvědomují si to, ale hovoří.
Musíš se jen naučit odezírat, to je celé."

Spoutávač, čtvrtý díl ze série Divotvůrce, kterou si většina čtenářů od první knihy naprosto zamilovala. I nyní nám příběh nabízí mnoho informací o černém stínu. Máme tu poutavý start a skvělý konec plný akce. Jenže ten střed… Bohužel, tady kniha dost stagnuje a pomalu nic se tu neděje. Tak trochu to působí, jak kdyby autor jen nesmyslně protahoval část, která mohla být poloviční a pro čtenáře tak více akční. Proč to udělal?

Sebastien de Castell (zdroj)
Příběh opět vypráví hlavní hrdina Kellen, který se tentokrát ocitá v naprosto cizím prostředí úplně sám. A tady podle mě nastává ten největší problém… Představte si, že byste četli Harryho Pottera a z ničeho nic by u něj nebyl Ron a Hermiona. To by asi moc záživné a vtipné nebylo, co myslíte? A přesně tak to je i s Kellenem, když u něj není Reichis a Ferius… Děj poztrácí tu čtivost, vtip a tunu mouder, které ději dodávají. Když je totiž na scéně jen Kellen působí tu dost utahaně a po pár stranách stěžování dokáže Kellenovo neustálé "kňourání" lézt pěkně na nervy. Máme tu však nové postavy, které děj trochu zachraňují…

Spoutávač byl tedy prozatím tím nejhorším dílem ze série, ale musíme doufat, že zbylé dva díly budou stejně skvělé, jako jsou ty předcházející. Kdyby v této knížce autor zkrátil ten střed, rozhodně by kniha byla čtivější. Spoutávač tedy sice není tak záživný jako předchozí díly, ale stále je to milé čtení, které své čtenáře dokáže i nečekaně dohnat k slzám.

Obálka je opět nádherná a skvěle ladí k předchozím dílům. Moc se mi líbí, jak je na každém díle vidět, jak se rozrůstá Kellenův černý stín. Ty titulní strany, které připomínají karty, skvěle sedí k ději a rozhodně jsou tak jedněmi z nejnápadnějších obálek v mé knihovně.

A co na knihu říkám já? Bohužel jsem zklamaná, ale to jste už nejspíš pochopili. Očekávala jsem od knihy zkrátka daleko víc. Nebylo to však vůbec špatné v porovnání s jinými sériemi. Jen Sebastien rozhodně dokáže víc. Díky tomuto dílu jsem ale zjistila, že mi Kellen není zas tak sympatický, jak jsem si myslela. Já teď jen budu doufat, že zbylé dva díly se vrátí kvalitou k těm předchozím, a tak utahaný děj už v žádné zbylé knize z této série nebude.

Spoutávač je sice slabší díl, ale celou sérii můžu stále doporučit všem, kteří hledají odpočinkovou fantasy z originálního světa triků a kouzel.

A teď už hodnocení!

    78%

Znáte tuto sérii? Četli jste už všechny díly, které u nás vyšly? Který příběh z Divotvůrce zatím máte nejraději? Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Já se docela na tuhle sérii těším, i když mě mrzí, že čtvrtý díl je slabší... :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem doposud první tři a ten čtvrtý na mě netrpělivě čeká na poličce. Příští týden bych se k němu měla dostat. Každopádně sama mám nejraději asi první a pak třetí díl. Dost se bojím toho, co se ve čtyřce stane, takže knihu odkládám... ale už na ni uzrál čas

    OdpovědětVymazat
  3. Mě snad tahle série s každým dalším dílem baví čím dál víc :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...