Příběh lásky, která přišla v tu nejméně vhodnou, ale přesto dokonalou dobu…

Poslední velký den


Autor: Tammy Robinson

Originální název: Photos of You

Žánr: Román pro ženy

Počet stran: 328

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Ava Greenová má před sebou posledních pár měsíců života, ačkoliv jí ještě nebylo třicet. V den svých 28. narozenin se dozví zprávu, kterou nechce slyšet nikdo z nás – že smrt je blízko. Rakovina, o níž si myslela, že ji před třemi roky překonala, je zpět. Tentokrát ale v konečné, nevyléčitelné podobě. Po počátečním šoku se Ava rozhodne nemarnit ani minutu z těch, co jí zbývají. O jedné věci sní už od doby, kdy byla malou holčičkou – vdát se.
Její přátelé a rodina napnou síly a rozhodnou se, že jí uspořádají svatbu snů. Její poslední velký den, oslavu života. Velkolepé přípravy začínají. Jejím příběhem, příběhem ženy, která umírá a chce si splnit jednoduchý sen, začíná žít celá země a všichni se spojí, aby její poslední velký den byl nezapomenutelný. Během reportáží pro ženský časopis, který celou cestu ke svatbě dokumentuje, se seznámí s fotografem Jamesem. A najednou oba objeví bolestnou pravdu – totiž, že nikdy není pozdě potkat životní lásku.

"Jsem hvězdný prach. Stačí na mě pořádně fouknout a rozletím se."

Když jdete jen na obyčejnou kontrolu k lékaři a dozvíte se tu nejhorší možnou prognózu… Už jednou jsem s rakovinou bojovala. A tehdy jsem nad ní vyhrála! Stálo mě to veškeré síly, ale už kvůli rodičům a přátelům jsem svůj boj nemohla vzdát. Jenže teď? Doktor mi sdělil, že mám opět rakovinu, ovšem tentokrát v nevyléčitelné formě. Kolik mám před sebou času? Asi rok života? Má vůbec cenu se o něco snažit?

Je mi jen 28 let. Ještě nic jsem pořádně nezažila. Chtěla jsem cestovat, ale takhle to nejde. Nikdy nebudu mít děti. Nikdy se nevdám a nebudu mít svatbu, kterou jsem si už v dětství vysnila. Ovšem proč bych tu svatbu nemohla mít? Když něco chcete, musíte si za tím jít! A když máte jen omezený čas jako já, proč tu slávu nepojmout trochu jinak… Sice nemám snoubence ani přítele, ale k čemu bych ho potřebovala? Má svatba bude oslavou života a zároveň jeho konce! Jenže když jsem tohle všechno plánovala, netušila jsem, že čím blíže budu smrti, tím více budu někoho milovat…

"Láska bolí. Pořádně. Když skončí, dokáže vám přivodit tak hlubokou citovou bolest, že ležíte schoulení do klubíčka na podlaze, lapáte po dechu a jsem přesvědčení, že vám samou agónií a žalem pukne srdce."

Příběh, o němž už od samého začátku víte, jak skončí, ale stejně vás jeho závěr dokáže rozebrat na maličké kousky. To je kniha Poslední velký den od autorky YA příběhu Normálně jiní, která se tentokrát rozhodla pustit do románu pro ženy. Děj vás donutí přemýšlet a doslova vás uvězní ve vlastní hlavě. Autorka vás nejen přivede k přemýšlení nad životem, ale také se zmíní o důležitosti preventivních prohlídek a nad tím, jak je důležité znát a vnímat své vlastní tělo. Cosmopolis tedy nevydal jen další odpočinkový román, ale především knihu, která se vám zaryje pod kůži a jen tak vás nepustí…

Tammy Robinson (zdroj)
Vypravěčkou celého příběhu je samotná Ava, která se už podruhé potýká s rakovinou, ale tentokrát ví, že se její život blíží ke konci. Můžeme tedy vnímat její beznaděj, bolest, ale i touhu po životě a lásce, která však v jejím stavu není vůbec jednoduchá. Veškeré postavy, které zde autorka vymyslela jsou stejně jako v její předchozí knize ohromně sympatické a od prvního okamžiku vám přirostou k srdci. Je tedy těžké číst příběh, jehož konec v podstatě od samého začátku znáte a v žádném případě ho nechcete. Do knihy se tedy rozhodně nepouštějte, pokud máte nějakou pochmurnější náladu, jinak se po dočtení ocitnete v hodně velké depresi.

Když si přečtete anotaci, můžete si říct, že je to jen další kniha o rakovině a lásce, a že to už nechcete. Ovšem to byste udělali velkou chybu. Tohle je ten nejlépe napsaný román o ženě s rakovinou, jaký se mi kdy dostal do rukou. Najdete zde podrobnosti o nemoci. Citlivě a reálně popsané situace, při jejichž psaní si autorka zajisté musela zjistit mnohé informace. Navíc zde není žádná přehnaná romantická linka, nad kterou budete protáčet oči přeslazeností. Celý vztah je nádherně popsaný a lehce mu uvěříte. Kniha je plná nádherných myšlenek, ke kterým se budete chtít vracet. Nečekejte tu žádné překvapivé zvraty, ale především momenty, u kterých budete potřebovat mít po ruce neustále kapesníky.

Přebal knihy je nádherný. Pokud se nemýlím, tak tentokrát ho mají celý na svědomí čeští grafici a vážně se povedl. Jsem moc ráda, že Cosmopolis neodkoupil přebal ze zahraničí, který se ke knize nehodí tolik jako ten náš. A navíc je kniha od autorky opět v paperbacku, takže na léto ideální čtení do kabelky.

A co na knihu říkám já? Když jsem se do příběhu pouštěla, říkala jsem si, že není možné, aby autorka příběhem o rakovině překonala svou předchozí knihu. Dokonce se mi do tohoto příběhu ani tolik nechtělo, ale věděla jsem, že autorka píše krásně čtivě, takže jsem do knihy nakonec šla. A dobře jsem udělala! Autorka mě nepřestávala překvapovat. Děj mě bavil od začátku do konce. Příběh se mi zaryl pod kůži, nutím mě přemýšlet o vlastním chování a o tom, jak je důležité užívat si každý den naplno. Kniha mě psychicky hodně vysála, ale dokázala mi toho i hodně předat, takže pokud nad ní váháte, jděte do ní! Vážně je to nádherný příběh, který si zaslouží pozornost čtenářů.

Poslední velký den doporučuji každému, kdo hledá dojemný román s nádhernými popisy, poutavým příběhem, sympatickými postavami a dokonalými myšlenkami, které vás donutí přemýšlet a mnohdy si i poplakat.

A teď už hodnocení!

    93%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chytáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Četli jste předchozí příběh od autorky? Jaký na její tvorbu máte názor?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Krásná recenze 😊 Zrovna včera jsem dočetla příběh o rakovině. Byl to tedy spíše příběh po rakovině. Kniha se jmenuje Stejně je život krásný a hodně se mi líbila. I já jsem si, stejně jako ty, uvědomila, že bych měla žít naplno. Nezabývat se tím, co bylo a netrápit se tím, co bude. Důležitá je přítomnost 😊

    OdpovědětVymazat
  2. No teda. To je poměrně vysoké hodnocení! Knížce ale přeci jen vyhnu, protože nemám ráda téma rakoviny. Příliš mě zraňuje a připomíná mi, co máme v rodině. Každopádně skvělá recenze :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  3. Na knihu se chystám a po tvé recenzi se na ní moc těším. Obálka je fakt krásná!

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...