Kanibal, jehož fanoušek se rozhodne pokračovat v jeho činech…

Kanibal z Nine Elms


Autor: Robert Bryndza

Série: Kate Marshallová 1.

Originální název: Nine Elms

Žánr: Detektivka, světová literatura

Počet stran: 464

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, i když přitom sama málem zemřela.
Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, když se minulost začne vracet. E-mail s žádostí o pomoc ji vtáhne nejen do právě probíhajícího vyšetřování vražd mladých dívek. Jejich modus operandi nebezpečně připomíná případ, který před patnácti lety vyřešila.
Nevrací se jen vzpomínky. Vrah napodobitel chce dokončit započatou práci… A tak se i Kate musí vrátit k vyšetřování, aby dokončila tu svoji – chytit dalšího sériového vraha.

"Jestliže chcete studovat kriminologii, budete muset sestoupit z výšin a ušpinit se tím nejhorším, co v sobě lidstvo má."

Rok 1995, čas, ve kterém má policejní kariéra rostla. Dostalo se mi dokonce takové cti, že jsem mohla s těmi nejlepšími pracovat na závažném případu sériového vraha. Média si ho tehdy pojmenovala jako Kanibala z Nine Elms. Jeho násilnost a krutost neměla mezí, a mně se ho tehdy podařilo dopadnout.

Nyní už nepracuji u policie. Od nečekaného dopadení Kanibala z Nine Elms, jsem si prošla snad všemi druhy krize. Rozhodla jsem se, že své pracovní znalosti předám dál, a tak jsem začala vyučovat kriminologii. Jenže v okamžiku, kdy se všechno uklidnilo, se objevuje Fanoušek. Nový sériový vrah, který dokonale napodobuje mou největší noční můru, Kanibala z Nine Elms. Kdo to jen může být?

"Opět se ke slovu hlásil ten věčný souboj, kdy cítila, že je matkou, ale zároveň touží po kariéře."

Čtivé, poutavé a až nečekaně drastické… Právě tím se vyznačuje Kanibal z Nine Elms. Příběh z nové detektivní série Kate Marshallová od bestsellerového autora Roberta Bryndzy, kterého asi každý zná díky Erice Fosterové a jejímu vyšetřování. Nyní zde máme v hlavní roli bývalou policistku, která začala neplánovaně poskytovat služby soukromého detektiva. Děj se tedy většinu času neodehrává na policejní stanici, ale především v terénu či u Kate doma.

Robert Bryndza (zdroj)
Jak už můžeme být od autora zvyklí, tak i tentokrát je příběh vyprávěn er-formou. Máme tu úplně nové charaktery, jejichž pohnuté osudy čtenáře zaujmou. Stejně jako Erice, tak i Kate naložil autor tak složitou minulost, že nás její postava okamžitě pohltí a vtáhne do děje. Tentokrát však většina důležitých okamžiků není vyprávěna retrospektivně. Na začátku knihy totiž strávíme dost času v roce 1995 a až později se přesouváme do přítomnosti. Řeší se zde tedy celkem dva případy sériových vrahů, a dokonce i hledání pohřešované osoby z roku 1990. Pokud byste se tedy báli nudy, tak na tu zde rozhodně nenarazíte.

Cosmopolis přichází s touto knihou akorát včas. Příběh vychází 5. listopadu a pokud už teď hledáte Vánoční dárky, tak tato kniha bude skvělým dárkem pro fanoušky Roberta Bryndzy. Ovšem nedoporučuji to dávat člověku, se kterým ty svátky budete chtít strávit. Příběh je totiž tak poutavý a návykový, že v okamžiku, kdy knihu otevřete, ji nebudete chtít zavřít. Děj je totiž nesmírně akční už od samého začátku. Příběh je však také až nečekaně perverzní a nechutný, takže neočekávejte poklidné pohádky, jako tomu bylo u prvního dílu ze série o Erice Fosterové.

Obálka se povedla. Je jednoduchá, hezky výrazná a určitě zaujme svou cílovou skupinu čtenářů. Jen kdyby tam byl místo nože uzel, kterým se Kanibal z Nine Elms vyznačuje, bylo by to mnohem lepší a výstižnější. Jinak však oproti obálce nic nemám a už se moc těším, jak mi bude zdobit knihovnu.

A co na knihu říkám já? Jsem nadšená, ale to se asi není čemu divit. Autor se nám tentokrát předvedl v úplně jiném světle. Když jsem knihu začala číst, ani se mi nechtělo věřit, že něco tak nechutného a perverzního dokáže Robert Bryndza napsat. Po překonání počátečního šoku to však pro mě byla taková jízda, že jsem knihu nedokázala odložit. Bylo to perfektní! Kniha mě nesmírně bavila a můžeme zde krásně vidět, kam se autor od minule dokázal posunout. Dokonce jsem ani jednoznačně nedokázala odhalit Fanouška, za což jsem hodně ráda. Nemůže tedy udělat nic jiného, než vám knihu z čistého srdce doporučit!

Kanibala z Nine Elms potřebují rozhodně všichni fanoušci série o Erice Fosterové a samotného Roberta Bryndzy! Ovšem pokud patříte mezi ty, kterým přišla Dívka v ledu nudná a jednotvárná, tak dejte šanci Kanibalovi. Tady si totiž jednoznačně přijdou na své i ti, kteří mají rádi drastičtější scénáře detektivek.

A teď už hodnocení!

    92%

Už jste tuto knihu zaregistrovali? Těšíte se na její vydání? Máte rádi detektivky od Roberta Bryndzy? Co říkáte na to, že přichází s novou detektivní sérií? Také doufáte v to, že bude v budoucnu ještě pokračovat Erika Fosterová?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knížku bych chtěla moc poděkovat Barče z Cosmopolisu, která mi umožnila si příběh přečíst ještě před vydáním,
abych vám mohla co nejdříve naservírovat tuto recenzi na Kanibala z Nine Elms.

Komentáře

  1. Od autora jsem nic nečetla, ale tahle kniha vypadá opravdu lákavě :)
    Sběratelka knih (http://kath-the-bookworm.blogspot.com/)

    OdpovědětVymazat
  2. Ou jé. Nová Bryndzova série je perfektní příležitost jak se seznámit s jeho tvorbou. Jeho slavnou sérii jsem totiž nečetla (je hrozně těžké naskočit na první díl tolika dílné série :-(), ale na tuhle se asi vrhnu. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow! Tak to musím mít. Miluju knihy, kde je hlavní detektivkou žena. :) Díky moc za tip!

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...