Chceš odhalit vraha? Staň se jeho myslí!

V mysli vraha


Autor: Mike Omer

Série: Zoe Bentleyová 1.

Originální název: The Killer's Mind

Žánr: Detektivní thriller

Počet stran: 344

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Chicago. Tři ženy byly nalezeny uškrcené, nabalzamované a naaranžované v pózách, jako by byly živé. K případu je přizvána horlivá a sebevědomá forenzní psycholožka Zoe Bentleyová a podivínský speciální agent FBI Tatum Gray. Zoe se musí pokusit pochopit vrahovu motivaci, aby ho policie dokázala najít dřív, než zemřou další ženy. Během vyšetřování sama dostává podezřelé anonymní zásilky. Nikomu o nich neřekne, jejich obsah ale odkazuje k příšerným zločinům z minulosti. Z lovce se stává kořist a z minulosti děsivá přítomnost...

"Zavěsil a počítal do deseti. Pak počítal až do devětatřiceti, protože jenom do deseti to nestačilo. Bylo třeba Marvinovi vysvětlit rizika, jenže děda byl paličatý jako mezek."

Proč jsem se stala forenzní psycholožkou? To je dlouhá historie, ke které se ještě vrátíme. Pro začátek vám ale stačí vědět, že to mělo spojitost s něčím z mého dětství. Díky něčemu mě tehdy zaujala práce profilovačů FBI. Být klasickým policistou mě nikdy nelákalo tolik, jako zkoumat mysl vraha a na základě toho objevit pachatele.

Nedávno byl k nám na oddělení převelen agent FBI Tatum Gray. Společně s ním jsem začala vyšetřovat sériového vraha, který své oběti nabalzamuje a poté naaranžuje na veřejných místech tak, že vypadají jako živé. Zjistit důvod jeho jednání a především samotnou totožnost vraha, nebude nic jednoduchého. A jako by nebylo už teď všechno dost obtížné, začne se připomínat má minulost, která může vše ohromně zhoršit…

"Díval se na porcelánovou podlahu sprchy a sledoval, jak v odtoku mizí zpěněná voda zrůžovělá krví. Bylo na tom něco hypnotizující – průsvitné bílé, růžové a červené bublinky se tísnily u tmavého otvoru a jedna po druhé do něj vplouvaly."

Vrah, který své oběti balzamuje? Skvělý nápad na krimi thriller, kterého se autor zhostil dokonale! V knize V mysli vraha, kterou nedávno vydalo nakladatelství Cosmopolis, najdete dokonalý příběh, který vám bude brát dech a zároveň si u něj krásně odpočinete. Jedná se o první díl z nové detektivní série o forenzní psycholožce Zoe Bentleyové. Ano, možná si říkáte, další detektivní série? Proč? Ale věřte mi, že postava Zoe potřebuje sérii, jelikož nám toho může ještě spoustu nabídnout.

Mike Omer (zdroj)
Děj je vyprávěn er-formou a autor nám zde poskytl nejen náhled k vyšetřování případu, ale i k samotnému vrahovy, jedné z jeho obětí a také nálezci jednoho těla. Je skvělé, že díky tomu máme náhled na případ očima pomalu všech a děj tak působí až neskutečně reálně. Postavy Zoe a Tatuma, u kterých strávíme nejvíce času, jsou nesmírně vtipní, zajímaví, sympatičtí a dokáží nás i v těch nečekaných momentech rozesmát. Ani jeden z nich si moc nepotrpí na pravidlech, takže vyšetřování mimo jejich pravomoc je pro ně na denním pořádku.

Krom vyšetřování aktuálního případu tu autor řeší i minulost Zoe. Dostáváme se tedy v retrospektivě do jejího dospívání, kdy se v jejím okolí objevil sériový vrah. A právě tato minulost dělá celý příběh mnohem zajímavější. Díky tomu děj neztrácí na akci, je plný nečekaných zvratů a neustále nás při čtení provází napětí… Abych však nechválila jen minulost, tak ani hlavní případ není něco očividného, co by čtenář odhadl už na prvních padesáti stranách. Autor si u svých čtenářů dokáže udržet pozornost a celý příběh je navíc tak neuvěřitelně čtivý, že po konci budete nutně potřebovat pokračování!

Obálka je vydařená a v porovnání s originálem jí nejde co vytknout. Možná jen to, že nepůsobí tak děsivě, jak ta americká, ze které mi pomalu běhá mráz po zádech. Český přebal je takový mírumilovnější, ale možná i právě díky tomu vás pak dokáže kniha ještě více překvapit.

Detektivní thriller, který má hlavu a patu, řeší se zde dětství hlavní hrdinky a do toho případ, který vás dokáže pohltit. V mysli vraha splnilo veškerá má očekávání. Především tedy i polovinu z nich předčilo. Zkrátka jsem z knihy nadšená. Věřila jsem všemu, co autor napsal a po tom konci potřebuji okamžitě další díl! Navíc ty postavy mi perfektně sedli. Bavil mě sarkazmus Zoe a dědeček Tatuma mě vždy tak rozesmál, že mi zvedl náladu na několik dní dopředu. Už aby tedy vyšlo pokračování a já mohla společně s vyšetřovateli řešit další případ, kde se snad opět bude zkoumat vrahova mysl.

Tuto knihu tedy doporučuji všem, kteří mají rádi krimi thrillery, u nichž si odpočinou, ale autor je při čtení dokáže držet v neustálém napětí a dokáže je překvapit.

A teď už hodnocení!

    96%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji už četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi váš názor napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Moc hezky napsaná recenze :) O knize jsem ještě neslyšela, ale docela mě zaujala :)
    Sběratelka.knih

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...