Nepodceňuj znamení…

V zajetí vlčích máků



Autor: Monika Digtyar

Žánr: YA, román, fantasy

Počet stran: 344

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Anežka vede život jako každý maturant. Ne tak docela obyčejně žije i její nový soused. Jejich cesty se kříží až příliš často, někdy i s bolestivými následky. Je to jenom náhoda? Kromě toho poletuje ve vzduchu spousta otazníků. Kde Viktor, který si nechává říkat Falko, přišel k jizvě táhnoucí se napříč jeho tváří? Proč žije jen se svým strýcem? Co dělají a kam tak často mizí? A hlavně, jaké tajemství se ti dva snaží za každou cenu udržet za dveřmi svého drahého domu? Napínavý příběh, ve kterém se snoubí láska, nebezpečí a tajemno, kde nejde rozlišit dobré od špatného a hrdinové nezachraňují svět, ale jen sami sebe!


"Život mi rozdal karty a já hraju jen s tím, co mi přišlo. A mezitím mizerným součtem bylo i jedno eso, který tam nemělo co dělat, ale mám ho. Je to moje jediná, prokletá výhoda, nic víc nemám, a proto ji musím využít."

Už mi zbývají jen poslední týdny střední. Hodlám si je pořádně užít. Nic mi nezabrání v tom, abych trávila čas se svými přáteli. Jenže se tu objeví Falko. Kluk, který se se svým strýcem nedávno nastěhoval do domu vedle našeho. Je jak chodící otazník. Vyvolává ve mně obrovské množství otázek, které mě k němu táhnou.

Neustále na sebe narážíme. Nemá smysl se od něho držet dál. Ovšem kdybych věděla, co mě čeká, raději jsem se mu měla vyhnout. Dostala jsem se totiž na nebezpečnou cestu, která mě může stát život. Mafie si nevybírá, ale květy vlčích máků nás třeba zavedou tím správným směrem…

"Kdybych to měl k něčemu přirovnat, bylo by to asi takhle:
Stál jsem nad propastí a mohl se klidně otočit a odejít.
Jenže já skočil."

Nedávno vyšly u nakladatelství Cosmopolis čtyři knihy z jejich nové YA edice. Dračí oheň už jsem vám zde představovala a teď přichází na řadu i V zajetí vlčích máků. Tato kniha je takovou romantikou, která se dá stylem psaní připodobnit k Lence Lanczové. Ovšem máme tu krom romantiky i lehkou detektivní zápletku a drobek fantasy. Na debut je tato kniha vydařená, ale stále tu jsou věci, na nichž se ještě dalo pracovat…

Dominika Digtyar (zdroj)
Příběh vypráví hlavní hrdinka Anežka a pár závěrů jejích kapitol doplní vyprávěním i samotný Falko. Postavy působí sympaticky. Jsou milé, Falko je ohromně záhadný a Anežka správně praštěná. Děj je díky jejímu vypravování čtivý a stejně jako ona, tak i my budeme chtít objevit záhady, které Falko skrývá. Jejich vzájemné chování je sice dost předvídatelné, ale pokud hledáte jen nějaké lehké čtení například na léto, tak tento jejich příběh, který se právě o letních prázdninách odehrává, je milou volbou.

Děj v sobě ukrývá dost YA ohraných scén. Například jak už jste pochopili, tu máme záhadného kluka, který je snad ve všech YA románech. Dokonce Falko i Anežka mají dost složité dětství, což je snad v každé druhé knize. Ale někdy takové příběhy nejsou na škodu, jen je lepší nečíst je po sobě. Co tu však bylo na škodu, tak to je malé množství informací o jedné takzvané nemoci a o povolání Falka a jeho strýce. Kdyby to autorka více rozvinula a více své čtenáře do celého jejich světa zasvětila, příběh by působil věrohodněji a čtenáři by si ho dokázali lépe představit.

Obálka knihy k příběhu skvěle sedí. Ten význam vlčích máků dodává příběhu perfektní detail, který zkrátka patří na obálku. Navíc je pěkné, jak se ty vlčí máky rozpíjí a nejsou zcela dokonalé. Ani život není dokonalý a ty vlčí máky jsou pro příběh skvělým poznávacím znamením.

Jaký je můj názor na knihu? Popravdě jsem dost zklamaná. Od knihy jsem měla obrovská očekávání, ale bohužel. Začátek děje mě ohromně bavil, ale od zbytku jsem očekávala mnohem víc. Ta vlna tajemství, která byla kolem Falka mi sedla, a to vysvětlení mi přišlo geniální. Jen mi tu chyběly podrobnosti a nějaký lepší popis, který by mě díky jeho tajemství dokázal více vtáhnout do příběhu. Působilo to na mě zkrátka plytce a druhá polovina knihy mě doslova nebavila. A ta zápletka ke konci? Asi bych se bez ní obešla, ale chápu, že se to zde autorka snažila nějak vygradovat. Jen to na mě působila přehnaně a lehce krkolomně…

V zajetí vlčích máků doporučuji nenáročným čtenářům, kteří hledají romantický příběh z letních prázdnin se špetkou fantasy, u něhož si odpočinou.

A teď už hodnocení!

    61%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ní chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte? Četli jste některou knihu z YA edice od Cosmopolisu?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Skvělá recenze :)No je to škoda, že kniha nesplnila všechna očekávání a je to jen průměrná YA. Já ji docela chtěla vyzkoušet, ale ještě uvidím, jestli na ni bude vůbec čas v přívalu nesutále nového čtení :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tahle kniha mě vůbec nezaujala. Romanťárny nečtu od základní školy, kdy jsem hodně četla Lenku Lanczovou. Ale obálku má kniha opravdu hezkou :)

    OdpovědětVymazat
  3. Z této YA série od Cosmopolis jsem nečetla myslím nic. Ale je to tím, že mě úplně tento žánr nebere. Tedy až na pár opravdu dobrých výjimek :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...