Nečekaně propojené události…

Náledí


Autor: Carin Gerhardsen

Originální název: Det som göms i snö

Žánr: Thriller, severské krimi

Počet stran: 376

Vydavatelství: Metafora, Grada

Oficiální anotace: Milenecký pár udržující mimomanželský poměr nasedne do auta a jede na odlehlé místo. Mladou ženu v nesnázích nečekaně sveze neznámý muž. Kdosi se po zasněžených silnicích řítí moc rychle. Všichni projedou kolem stejné skalní strže. Ale jen jeden někoho smete ze silnice, jen jeden někoho nechá zemřít. Na začátku se vzájemně neznali, nyní je spojuje stupňující se spirála násilí, a ačkoli ani jeden z nich neví všechno, přesto někdo ví dost na to, aby mohl odvyprávět celý příběh. Náledí je nepředvídatelný thriller, kde nic není tak, jak to na první pohled vypadá. Vina, nenávist a destrukce ženou příběh vpřed a kdesi v dálce čeká euforie z pomsty.

"Protože lidi, co čtou, mají bohatší život. Nikdy se nenudí. A zpravidla se umí do ostatních lépe vcítit."

Perfektně napsaný severský thriller, ze kterého vás bude mrazit. To je kniha Náledí, která vyšla koncem předchozího roku u nakladatelství Metafora. Do příběhu je nejlepší jít s úplnou nevědomostí, proto jsem si v tomto případě odpustila psaní vlastní anotace, abych vám zbytečně neprozrazovala děj. Pokud je vám jméno Carin Gerhardsen povědomé, možná se vám do rukou dostala již dříve některá autorčina kniha. Carin totiž napsala pětidílnou Hammarbyjskou sérii, která však českým čtenářům není tolik známá. Ovšem po přečtení Náledí mi určitě dáte zapravdu, že si autorka zaslouží daleko větší pozornost, než tomu bylo doposud.

Carin Gerhardsen (zdroj)
Kniha je psaná v er-formě a autorka nám zde dokazuje, jak čtivě a poutavě dokáže psát. Ve vypravování skáče spisovatelka dost často mezi postavami a poskytuje nám tak náhled na děj z mnoha úhlů pohledů. I přesto velké střídání postav se však v knize skvěle orientuje. Vůbec to není na škodu a celému příběhu to dodává skvělou dramatičnost. Autorka si navíc pohrála nejen s celým příběhem, ale především i každou osobou do těch nejmenších detailů a poskytuje nám tak příběh s postavami až z nečekaně rozsáhlých společenských vrstev.

Od začátku je děj díky stále novým a novým informacím jeden velký zvrat za druhým. Je však potřeba dávat při čtení pozor, aby vám náhodou neunikl nějaký detail či spojitost jedné osoby s druhou. I přes menší náročnost je to však stále ohromně čtivé. Navíc jsou zde krátké kapitoly, které se čtou pomalu sami a kniha tak plyne až neuvěřitelnou rychlostí. Jedná se také přesně o ten typ knihy, která na vás díky tomu, že se odehrává v zimně, právě v tomto období zaujme mnohem více, než kdybyste ji četli v létě. Takže pokud vás kniha zaujala, rozhodně nad její koupí neotálejte dlouho, abyste ji stihli přečíst ještě než skončí zima.

Obálka se ke knize skvěle hodí. Ten les, uprostřed namrzlá cesta a tuna sněhu, kterou mi u nás asi jen tak neuvidíme. Navíc ten popraskaný detail v názvu… Já jsem s přebalem spokojená. Co na něj říkáte vy?

Celá kniha pro mě byla jedním velkým překvapením. Rozhodně jsem nečekala, že se mi příběh až tak zaryje pod kůži. Bylo to skvělé! Bavily mě zde ty nečekané zvraty a hlavně momenty, které mě dokázaly obrovsky překvapit. Jediné, co mi zde vadilo, byl závěr. Ten se totiž nesl ve stejné rovině jako zbytek knihy a mrzelo mě, že autorka nepřišla ještě s něčím propracovanějším a překvapivějším. Ovšem zas mě upoutalo to, že se autorka nebála příběh vyprávět ve dvou časových úrovních a navíc jsem přidala i pár novinových článků, které celý příběh skvěle obohatily.

Náledí doporučuji všem, kteří hledají mrazivý thriller se skvěle promyšleným dějem, který je plný zvratů, ale zároveň to nepůsobí jako přehnaně akční americká detektivka.

A teď už hodnocení!

    89%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Četli jste už dříve některou autorčinu knihu? Pokud ano, jak se vám líbí styl jejího psaní?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Metafora za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Na náledí se chystám také. Přiznám se, že autorku neznám, i když zmiňuješ její knižní sérii. Asi to šlo nějak mimo mě. Ale to nevadí.

    Jsem na ni natěšená teď ještě více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji také až do Náledí neznala, ale po dočtení přemýšlím, že bych se k jejím předchozím knihám vrátila. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...