Příběh o důvěře člověka a psa…

Volání divočiny


Autor: Jack London

Oficiální název: The Call of the Wild

Žánr: Román, dobrodružná literatura

Počet stran: 232

Vydavatelství: Leda

Oficiální anotace: Inteligentní a sebevědomý Buck, kříženec bernardýna a skotské ovčačky, si žije v rodině kalifornského soudce královsky – jenže v časech zlaté horečky je po silných psech sháňka, a zloděj Bucka zašantročí překupníkovi, který dodává psy na Daleký sever. V souboji se surovcem vybaveným těžkou holí nemá pes naději: je sice poražen, v duši ale nepodlehne.
Když psímu spřežení jednou dojdou síly a bezcitný, tupý majitel Bucka zmlátí do bezvědomí, zálesák Thornton surovce zažene, poklekne vedle psa a drsnýma, laskavýma rukama hledá příznaky zlomených kostí… rozvíjí se hluboké, oboustranné přátelství a láska mezi člověkem a psem. Kolik nebezpečných dobrodružství spolu zažijí! Přejde několik jar a oni najdou mělké ložisko v širokém údolí, kde se jim zlato ukazuje jako povlak žluťoučkého másla po celém dnu rýžovací pánve – to už se ale blíží nejkrutější událost, která Bucka ve společenství lidí postihla. A pouto k člověku se láme…

"Čím víc o Flíčkovi přemýšlím, tím pevněji jsem přesvědčen, že jsou na tomto světe věci, které se vymykají vědeckému poznání. Flíčka nelze vysvětlit na žádném vědeckém základě."

Byl jsem předurčen stát se vůdcem své rodiny. Měl jsem nahradit mého otce, cílevědomého bernardýna, který však už stárne. Já jsem ovšem plný sil a připraven po něm převzít ochranu naší rodiny. Jsem tím nejlepším možným zástupcem. Jenže v době zlaté horečky bylo po takových psech, jako jsem já, sháňka…

Unesli mě z mého vlastního domova. Odvezli mě hodně daleko. Nemohl jsem utéct. Snažil jsem se, ale nebylo mi to nic platné. Brali na mě klacky. Nutili mě jít až na okraj svých sil. Musel jsem bojovat, abych si získal nějaké postavení ve smečce, ve které jsem se ocitl. Jenže surovost jednoho člověka mě dovedla až do bezvědomí. Ale v ten okamžik se u mě objevil Thornton…

"Objevil se tu všude jakýsi život odlišný od toho, který tu panoval v létě. Už se nedovídal o té skutečnosti oním zvláštním, tajemným smyslem. Teď o ní ptáci štěbetali a veverky žvatlaly, sám vánek o ní přišeptával."

Vztahy lidí a psů mohou být různé. Nejde však zapomenout, že pes vám, i přestože je němé stvoření, dokáže neuvěřitelný způsobem opětovat svou lásku. Ovšem tak jsou na to i záporné pocity. Kniha Volání divočiny v sobě ukrývá srdceryvný příběh psa Bucka, jehož bojovná duše i přes všechna utrpení nezapomněla věřit v lidskou lásku. Tato kniha se dá rozhodně považovat za klasiku. Autor sice za žádné své literární dílo nikdy neobdržel žádnou cenu, ovšem jeho nezapomenutelné příběhy si získaly srdce mnoha čtenářů.

Jack London (zdroj)
Krom závěrečné kapitoly, která je vyprávěna nečekaně ich-formou, je celé vyprávění v er-formě. Knihu máme rozdělenou na dvě části. V té první se vypravěč celou dobu ocitá v přítomnosti Bucka a popisuje nám veškeré útrapy a světlé momenty jeho života po únosu z domova. Druhá část nás poté zavede hned do několika krátkých povídek z Aljašky. Celá kniha je krásně čtivá, ovšem v první části tu máme dlouhá souvětí, která v mnohých případech lehce kazí prožitek z děje.

Po celou dobu čtení druhé části jsem se nedokázala zbavit pocitu, že si příběh Bucka zasloužil nějaké rozšíření. Máme tu dopodrobna popsanou Buckovu cestu, ovšem v okamžiku, kdy se ho ujal Thornton, příběh pomalu končí. Jejich život nejspíše bude rozšířen ve filmu, který šel před několika dny do kin a v hlavní roli zde můžeme narazit na Harrisona Forda. Ovšem film není kniha. Rozhodně by zde více čtenářů uvítalo, kdyby autor v knize více popsal jejich společný život. Bez oněch doprovodných povídek, které sice ději dodávají své kouzlo, by se kniha obešla. Mohl by to být tedy mnohem lepší příběh, kdyby autor ony povídky vyškrtl a více se věnoval Buckovi s Thorntonem. I tak je to však milý příběh, u kterého je jedno v kolika letech se do ní pustíte, pokaždé si z něj totiž můžete odnést něco nového.

Obálka knihy je nádherná! Jak už to tak většinou u klasiky vydané nakladatelstvím Leda bývá, i tentokrát se její tvorby ujala firma Tomski&Polanski a dopadlo to skvěle! Brzy navíc vyjde u Ledy další kniha Jacka Londona Tulák po hvězdách a obálku měli na starosti opět v Tomski&Polanski, takže se máme na co těšit.

Co na knihu říkám? Volání divočiny je velkou jednohubkou, takže jsem nad ní strávila přibližně polovinu dne. Kniha mě bavila, ale přeci jen k ní mám pár výhrad. Rozhodně jsem zde očekávala více společného dobrodružství Bucka a Thortona. Bylo zde sice pár popisků jejich zážitků, ale s přihlédnutím na anotaci jsem od toho jednoznačně očekávala víc. Navíc se mi i chvílemi hůře vžívalo do děje, a i přes všechny dojemné pasáže ve mně kniha nedokázala moc dobře vyvolat jakékoli emoce. Jsem totiž člověk, který odmítá číst cokoli, kdy hlavní roli hraje zvíře, jelikož jsem schopná se rozbrečet z maličkostí, ale u Volání divočiny jsem neuronila ani slzu. Stále jsem však ráda, že jsem se do knihy pustila. Autor píše zajímavě, a i když jsem jeho stylu psaní zatím moc nepřišla na chuť, tak se rozhodně ráda pustím do Tuláka po hvězdách, kde má být hlavním tématem reinkarnace.

Volání divočiny by neměli minout žádní milovníci knih, kteří mají rádi dobrodružné příběhy z divočiny a milují psy. Navíc je to svými 230 stránkami skvělý dárek i pro nečtenáře.

A teď už hodnocení!

    71%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi vaše názory napíšete do komentářů. :)


Za tuto knihu bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství Leda,
na jejichž internetových stránkách si knihu Volání divočiny můžete pořídit.

Komentáře

  1. O tejto knihe som veľa počula a rada by som si ju prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku jsem četla už dávno, ještě než jsem objevila YA :D Ale ta nová obálka se tedy povedla :)
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...