Tajemství dýmu démonů…

Zloději dýmu


Autor: Sally Green

Série: Zloději dýmu 1.

Originální název: The Book Thieves

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 416

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Princezna, zrádce, lovkyně a zloděj. Čtyři hrdinové mají v rukou osud světa. Čtyři národy stojí na pokraji konfliktu.
V Brigantsku se princezna Catherine připravuje na politické manželství bez kapky lásky, které pro ni chystá její krutý a ambiciózní otec. V Calidoru touží zhrzený sluha March po pomstě knížeti, který zradil jeho lid. V Pitorii cestuje lehkomyslný Edyon od města k městu a krade přitom jednu cetku za druhou, jen pro ten závratný pocit. A na pusté Severní planině při lovu démonů utíká třináctiletá Tash o holý život. Každý je jiný, a přesto je něco spojuje. Všem osud rozdal karty, se kterými hrát nechtějí, a oni z nich musí dostat to nejlepší.
Všechno se mění. Spojenectví se přelévají a rozpadají, staré jistoty tříští a životy našich hrdinů i všech kolem nich se obrací naruby. Jejich budoucnost je neoddělitelně propojena nepředvídatelnými vlivy magie a války. Kdo povstane a kdo padne? Komu se podaří vybojovat si své místo v životě?

"Tohle není oslava lásky. Je to smlouva. Přinejlepším utužení spojenectví dvou zemí. Přinejhorším obchod."

Pomsta, nový život, láska, politická postavení, bohatství… Přesně tyto věci nás v našem životě vedli dál. Všichni jsme cizinci, ale náš osud pro nás připravil cestu, která nás mnohdy zavede stejným směrem. Život je nevyzpytatelný. Je jedno jestli jste princeznou, vojákem, zrádcem, lovkyní či zlodějem. Zem, kterou obklopuje Brigantské moře, si nevybírá, jak těžké břemeno na vás uvalí. Jedno je však jisté. Vše má nějakou spojitost s dýmem démonů…

"Nejsi čestný, ale kosti mluví jen pravdu. Nelžou. Nekradou."

Kniha Zloději dýmu byla neuvěřitelně vychvalovaná už od svého vydání. Ovšem vážně stojí za to, abyste si jí přečetli? Rozhodně ano! Tento poutavý příběh, ve kterém se stále něco děje, by se dal přirovnat k takové Hře o trůny pro mladší čtenáře. Příběh vás uchvátí už od samého začátku. Nejenže tu jsou sympatické postavy, ale především krásně propracované zvraty. To vše se navíc odehrává v poutavém a originálním světě, kterému ihned podlehneme.

Sally Green (zdroj)
Děj je vyprávěn čtivou er-formou. Vypravěč se zde střídavě ocitá u hlavních postav, které jsou, jak už samotná obálka napovídá, princezna, zloděj, voják, lovkyně a zrádce. Máme tu tedy rozsáhlé pole působnosti. Každý z nich je originální a nesmírně zajímavou postavou, bez kterého by děj ztrácel podstatnou část. Nejde si zde vybrat jen jednoho oblíbence. Každý vám přiroste k srdci, a to ať svou bezbřehou upřímností, odhodláním, nebo i nekalými úmysly. Krom hlavních pěti postav tu samozřejmě máme i spoustu dalších charakterů, které více či méně ovlivňují vývoj celého příběhu.

Autorka zde naštěstí věnuje nějaký ten čas na seznamování, takže pak nemáme problém se v knize a jejích postavách vyznat. I samotné seznamování je psané čtivou formou bez zbytečného prodlužování. Kapitoly jsou věnované vždy jedné z pěti hlavních postav a každá má svou malou ilustraci, která ji vystihuje. Onu ilustraci najdeme vždy na začátku jejich kapitoly a perfektně to tak oživuje vnitřek knihy. Na začátku dokonce najdeme i mapu, která se při neustálém putování v tomto příběhu vážně hodí. Krom dobré grafiky a strhujícího příběhu tu však najdeme také vlastní nářečí, se kterým si autorka dala tu práci a každou zemi tak ukázala čtenáři mnohem reálněji.

Obálka této knihy je nádherná! Hodí se k samotnému příběhu, perfektně vyobrazuje dým démonů, a navíc její růžová ořízka jen podtrhuje tu bílou obálku. Barevné ořízky zkrátka dělají své, a i když mám osobně raději tmavé knihy, tak tato svým přebalem patří mezi ty nejkrásnější, které mám ve své knihovně.

Konečně jsem si na tento příběh našla čas a byla to tedy neuvěřitelná jízda! Já patřím mezi velké fanoušky autorčiny předchozí série Half Bad, ale tady musím uznat, že je vidět, jak se autorka ve svém psaní neuvěřitelně posunula dopředu. Všechny postavy, které zde jsou mě naprosto uchvátili. Bavilo mě sledovat jejich vývoj, veškerá pravidla celého světa a nemůžu se dočkat, až budu v příběhu pokračovat. Zloději dýmu jsou prvním dílem z trilogie a jak znám autorku, tak si pro své čtenáře rozhodně překvapí dechberoucí závěr!

Příběh by neměli minout fanoušci YA fantasy, kteří hledají fascinující svět s originálním dějem plným akce.

A teď už hodnocení!

    91%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Komentáře

  1. Povrchně se přiznám k tomu, že první co mě na knize zaujalo byla krásná obálka. :)) Vypadá to ale, že i obsah stojí za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to úplně stejně! :)) Ale samozřejmě ta obálka vynikla díky skvělé fotografii!
      Nekonečná knihovna

      Vymazat
    2. Máte mé velké doporučení! Vážně je to skvělý příběh. :) A děkuju za pochvalu fotky! <3

      Vymazat
  2. Osobně jsem teda z knihy zdaleka tolik nadšená nebyla, ale přece jen se chystám na druhý díl :)
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...