Život skončí, ale vzpomínky zůstanou…

Krása, která přetrvá


Autor: Ashley Woodfolk

Originální název: The Beauty That Remains

Žánr: YA, román

Počet stran: 320

Vydavatelství: Slovart, #BOOKLAB

Oficiální anotace: Krásně smutný román nejen o vyrovnávání se s žalem a ztrátou blízkých, ale také o tom, co přetrvá navždy.
Autumn vždy přesně věděla, kým je – talentovanou umělkyní a věrnou kamarádkou. Shay charakterizovaly dvě věci: pouto s její sestrou dvojčetem a láska k hudbě. A Logana zas milostný život inspiroval ke skládání zamilovaných písní. Když ale každého z nich potká nějaká tragédie, hudba už najednou nestačí. Shay třeba píše blogy o hudbě a snaží se nesesypat. Autumn zase posílá zprávy, přestože ví, že na ně už nikdy nikdo neodpoví.
Navzdory smutku, který prožívají, je právě hudba něčím, co by je mohlo opět spojit – tím krásným, co zůstává.

"Říká se, že mrtví, kteří mají nevyřízené záležitosti s živými, se stanou duchy. Že jejich duch zůstává tady, nebo zkrátka někde a že nemohou odpočívat v klidu, dokud neudělají to, co udělat potřebují. Ale nikdo nikdy nemluví o živých, kteří mají nevyřízené záležitosti s mrtvými. Kam se podějí a jak vůbec ještě někdy najdou klid?"

Věděli jsme, kdo jsme. Každý z nás svůj život miloval. Jenže pak přišla rána. Rána ze ztráty někoho blízkého. Každý z nás přišel o někoho, koho miloval. Mohla za to nemoc, nehoda, sebevražda… Ztratili jsme sestru, nejlepší kamarádku, první opravdovou lásku. Přišli jsme o ty nejbližší. Jenže jak máme teď bez nich žít?

Hudba! Hudba je to, co nám zůstalo. Je to naše naděje, že vše zas bude lepší. Nebude to stejné. To bez nich ani nemůže být. Ovšem stále tu máme náš život. Něco, čeho si musíme vážit a za co musíme bojovat…

"Začnu hledat naše společné fotky, ze kterých jsem se před měsícem odtagoval. Můj mobil je jako stroj času. Můj palec je klíčem."

Deprese ze ztráty blízkého. To je hlavní téma, které čtenáře provází knihou Krása, která přetrvá od Ashley Woodfolk. Tento příběh nás zavede ke třem dospívajícím, kteří se stále snaží vzpamatovat ze smrti jejich vrstevníků. Máme tu celkem tři životy, které pojí láska k hudbě, a právě ona ztráta. Každého z nich opustil někdo jiný, jenže ať už to bylo zapříčiněno nemocí, nehodou, či vlastním rozhodnutím, úmrtí člověka, kterého milujeme, bolí stále stejně. A právě příběh o vyrovnání se ze ztráty nám zde autorka vypráví.

Ashley Woodfolk (zdroj)
Knihou nás provází tři hlavní hrdinové příběhu, kteří se střídají ve vypravování. Jako první se zde ocitáme u Autumm, která své vyprávění vždy směřuje ke své nejlepší kamarádce, která už s ní bohužel není. Pak se seznamujeme s Loganem. Frontmanem známé kapely, která se však jeho chybou rozpadla. Jeho části vyprávění jsou těmi nejzajímavějšími. On sám není žádný svatoušek a poté, co se dozví, že zemřela jeho první a jediná láska, začne mít vážný problém s alkoholem. A nakonec tu máme Shay. Ta po zákeřné nemoci ztratila své dvojče. Její příběh se tedy může zdát tím nejsrdceryvnějším…

Od každého trochu, ale nic pořádně. To je asi ten nejjednodušší popis této knihy. Děj je nápaditý a je skvělé, jak autorka vše propojila se sociálními sítěmi, ale je ohromná škoda, že si s tím neporadila lépe. U této knihy by bylo úplně nejlepší, kdyby autorka vzala pouze jednu postavu a pořádně se věnovala jen jejímu příběhu. V okamžiku, kdy se zde totiž vžijeme do jedné postavy, se vyprávění ujme někdo jiný. To neustále střídání vyprávějících zde bohužel vadí. Téma hudby, které zde najdeme, působí zajímavě. Jenže tato kniha toho v sobě ukrývá tolik, že je to jen na škodu, jelikož zde není nic, co by působilo celistvě. Od všeho tu najdeme trochu a konec knihy, kde by mělo vše zapadnout na to správné místo, tu působí akorát uspěchaně.

Obálka knihy je nádherná! Je to takový kaleidoskop barev a emocí, který se k tomuto příběhu hodí. Jen je zde při horším osvětlením krapet hůře čitelný název knihy, ovšem v knihkupectví knihu díky tak pestrobarevné obálce krásně najdete.

Co na tuto knihu říkám já? Když se mi kniha dostala do rukou, neuvěřitelně jsem se na ni těšila. Uchvátila mě její obálka a anotace slibovala poutavý příběh plný emocí. Na začátku čtení mě zaujalo, že je příběh propojený hodně se sociálními sítěmi. Mít zde totiž ukázanou poslední fotografii, kterou před svou smrtí někdo zveřejní, vám až nažene husí kůži. Jenže pak jsem se snažila začíst do příběhu, a to pomalu nešlo. Četlo se to sice rychle, ale to neustálé skákání z postavy do postavy, které mi obyčejně nevadí, této knize nesmírně uškodilo. Navíc mě zde chování postav v mnohých případech tak vytáčelo, že byli na facku. Kniha mě zaujala námětem, ale jak už jsem psala dříve, kdyby se zde autorka pořádně věnovala jen jedné postavě, udělala by mnohem lépe. Tady rozhodně platí to pořekadlo, že méně je někdy více…

Krásu, která přetrvá doporučuji těm, kteří hledají nenáročný příběh o ztrátě, přátelství a o hledání té pravé touhy začít znovu žít.

A teď už hodnocení!

    61%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi vaše názory napíšete do komentáře. :)


Za zaslání knihy moc děkuji nakladatelství Slovart,
u nichž si Krása, která přetrvá můžete pořídit i vy.

Komentáře

Oblíbené články...