Filosofie šťastného umírání…

Šťastní a mrtví


Autor: Mark Edwards

Originální název: The Lucky Ones

Žánr: Krimi thriller

Počet stran: 384

Vydavatelství: Baronet

Oficiální anotace: Ta žena ležela na zádech, ruce u boků, nohy natažené, jako by už spočívala v rakvi. Nevidoucí oči upírala vzhůru, koutky mrtvých úst se zvedaly, jako by se smála. Vyšetřovatelé měli okamžitě jasno: znovu zaútočil sériový vrah, kterého bulvár překřtil na Shropshirskou zmiji. Všechny jeho oběti vypadaly, jako by opustily svět v nejšťastnější chvíli svého života.
Nedaleko odtamtud začal nový život Ben Hofland. V ospalé vesničce, kde se narodil a kam se teď po rozvodu vrátil s jedenáctiletým synem, konečně našel práci. Jako by se pro něj i pro Ollieho všechno začalo obracet k lepšímu. Poprvé za pár měsíců se Ben cítí doopravdy šťastný… Ale neví, že jeho a Ollieho někdo sleduje. Někdo, kdo pro Bena nechce nic než štěstí. Štěstí… a smrt.

"Umění dobře žít a umění dobře umřít jedno jsou."

Shropshirský štír. Sériový vrah, jehož oběti vypadají, jako by při odchodu zažívali ty nejlepší chvíle svého života. To je poznávací znamení vraha, který poslední týdny děsí naše okolí…

Nedaleko poslední zavražděné se nachází můj nový domov. Se svým synem jsem se nedávno přestěhoval do městečka, kde jsem se narodil. Po všech příšernostech začínáme znovu. Ollie začal chodit do nové školy. Já si konečně našel novou práci. Oba naše životy jsou najednou nějakým zázrakem lepší než kdy dřív. Konečně začínám být opravdu šťastný!

"Imogenina kočka, šedý mourek zvaný Rošťák, čekal v chodbě, když vyšla z koupelny zabalená v ručníku. Měl už devět let a užíval si důchod po kariéře drsné pouliční kočky v hrozivých zahradách jižního Londýna."

Krimi thriller s hlubší myšlenkou, sympatickými postavami a překvapivými zvraty, díky kterým vás kniha bude bavit až do samotného konce. To je příběh Šťastní a mrtví od Marka Edwardse, od kterého u nás minulý rok vyšla kniha Pronásledovaní. Tato jeho novinka své čtenáře vtáhne nejen poutavým dějem, ale i svou filosofií o šťastném umírání. Právě tuto myšlenku nám autor v knize postupně poodhaluje a po dočtení ve vás zanechá ještě spoustu otázek, nad kterými budete čas od času uvažovat.

Mark Edwards (zdroj)
Děj je vyprávěn více způsoby. Máme tu část v ich-formě, kterou vypráví hlavní mužská postava, Ben. Dalším vypravěčem je samotný vrah, to autor také ponechal v ich-formě a pro lepší orientaci je text dán do kurzívy. Nakonec tu ale máme tu největší část, která je vyprávěna er-formou a v níž se dozvídáme o detailech vyšetřování celého případu Shropshirského štíra. Právě celé toto vypravování působí dohromady dost zmateně a pořádně se začíst může být z počátku velký problém. Jsou tu však zajímavé postavy, které nás budou nutit se ke knize vracet a v okamžiku, kdy si na autorovo lehce chaotické vyprávění zvyknete, knihu nebudete chtít odložit.

Příběh je zajímavý, čtivý a překvapující. Máme tu zápletku, kterou jen tak neodhalíme a nečekané zvraty. To tvoří dohromady vcelku originální a pěkný thriller, na který budete po dočtení ještě dlouho vzpomínat. Autorovy se povedl závěr. Není vůbec přitažený za vlasy, nepůsobí přehnaně a dá se mu věřit, což v poslední době u krimi thrillerů nebývá, a to je špatně. Takže už jen za samotný závěr, vám knihu doporučuji.

Obálka knihy se hodně podobá té zahraniční, ale troufám si tvrdit, že tato je o krapet lepší. Navíc se mi líbí, že je baronet sladil i s autorovou předchozí knihou, a to i přestože se nejedná o sérii, ale pouze o standalone. Přebal také příběhu dodává tu správnou atmosféru a hodí se k ději…

A co na knížku říkám já? Mně se příběh líbil. Moc jsem toho od něj nečekala, takže splnil má očekávání a já si ho užívala. Sice jsem se do něj nemohla delší dobu začíst, kvůli stylu vypravování, ale právě to knihu dokázalo pěkně odlišit od ostatních. Začínám ale zjišťovat, že jsem spíše fanoušek psycho thrillerů než krimi thrillerů, takže kdyby tu krom té filosofie o umírání bylo ještě něco navíc, co se týká lidské mentality, byla bych spokojená ještě víc. Přečtení každopádně nelituji a jsem ráda, že jsem objevila zas nového autora thrillerů, od kterého si v budoucnu ráda přečtu něco dalšího.

Knihu Šťastní a mrtví doporučuji všem, kteří mají rádi standalone krimi thrillery, chtějí si u knihy odpočinout, ale zároveň hledají detektivku s hlubší myšlenkou.

A teď už hodnocení!

    85%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila?
Budu moc ráda, když mi vaše názory napíšete do komentáře. :)

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Baronet, u kterých si knihu Šťastní a mrtví můžete pořídit.


Komentáře

  1. Knihu si určitě přidám na seznam, zní to jako docela dobrá kniha. :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  2. Bože! Tak kniha zní velmi dobře, mrknu se po ní! ❤️

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...