Příběh dvou odvážných dívek, které od sebe dělí několik staletí…

Furyborn


Autor: Claire Legrand

Série: Empirium 1.

Originální název: Furyborn

Žánr: NA, fantasy

Počet stran: 520

Vydavatelství: King Cool

Oficiální anotace: Furyborn je první díl bestsellerové trilogie Empirium. Neuvěřitelně originální fantasy, které by vám rozhodně nemělo uniknout, vypráví příběh dvou nezávislých mladých žen, které od sebe dělí celá století a které mají moc zachránit svůj svět. A nebo ho zničit.
Když útočníci přepadnou jejího nejlepšího přítele, Rielle Dardenne riskuje všechno, aby ho zachránila. Aby prokázala, že je jednou z prorokovaných královen - královny světla a královny krve - musí jako královna Slunce podstoupit sedm magických, elementárních zkoušek. O tisíc let později je královna Rielle pro Elianu Ferracoru jen pohádkou. Do momentu než se sama zaplete do kosmické války a než se jejich příběhy navzájem propletou.

"Když noc nekonečně temná je,
když boj se prohraje,
když je krev je vše, co ti před očima tkví,
tak výhod slunce očekávej s nadějí."

Rielle
Hlavně být nenápadná. To byl od dětství můj jediný a největší úkol. Můj otec o všem věděl, ale království se to nemohlo dozvědět. Znamenalo by to totiž můj konec. To, co se stalo, když mi bylo pouhých pět let, nemůžu dopustit. Ale proč být stále zavřená? Chci také zažít svobodu. Jenže právě v onen okamžik svobody mého nejlepšího přítele napadnou asasíni. A právě v ten moment svou moc všech sedmi živelných kouzel prozradím světu. Teď mám na výběr jen dvě možnosti. Buď splním všechny zkoušky a stanu se Sluneční královnou, nebo zemřu…

Eliana
Děs Orlinu. Tak to jsem já. Lovkyně odměn. Nedotknutelná. Neporazitelná. Žiji v době nástrah a intrik, kdy příběhy o královně Rielle jsou jen pouhými legendami, které tak rád vypráví můj mladší bratr. Vše se mi daří, ale jen do okamžiku, než má matka zmizí a já se připojím k veliteli rebelů, kterého jsem však měla za úkol zabít…

"Kdesi uvnitř ní se otevřela temná kapsa, ze které se začala hrnout nejistota a zloba, jež pomalu vytlačovaly klid a mír, které předtím přinesla noc."

Příběh s nesmírně poutavým úvodem, který si zamilujete. To je Furyborn! NA fantasy, které vás strhne ze židle a vy se budete těšit na každou volnou chvíli, kterou budete moct s touto velmi očekávanou novinkou strávit. Nejdete tu originální svět, odvážné hlavní hrdinky, magii a asasíny. Pokud jste tedy milovníky fantasy, tak tohle potřebujete! Navíc jsou zde andělé, kteří ale nejsou ti andělé, jež známe z YA románků hrajících si na fantasy. Tento svět zkrátka musíte poznat!

Claire Legrand (zdroj)
Příběhem nás provází dvě dějové linky. Vyprávění v er-formě nás tedy zavede k Rielle a Elianě. Obě jsou úplně jiné, takže si svou oblíbenkyni najde snad každý čtenář. Pokud například máte rádi Celaenu ze Skleněného trůnu, okamžitě si zamilujete Elianu a její kapitoly. Pokud ale nemusíte sarkastickou hlavní hrdinku, která pro nadávku nejde daleko a ráda tasí svůj meč, tak vám bude rozhodně sympatičtější Rielle. Její kapitoly jsou sice dost předvídatelné, jelikož toho o ní víme dost z prologu a z kapitol Eliany, ale i tady nechyběla akce a napětí… Co se týká ostatních postav, tak zde jich je tak akorát, aby se v nich dalo dobře orientovat. Z počátku si na ně musíte sice trochu zvyknou, stejně jakou na úplně nový svět, ale pokud jste na podobné knihy zvyklí, nebude vám to dělat problém.

Možná jste se z počátku zarazili, že se jedná o NA a ne YA. Proč tomu tak je? Ten důvod je dost stejný, jako se sérií ACOTAR. Najdeme tu totiž několik sexuálních scén, ve kterých autorka rozhodně nešetří popisy a celá kniha by se skvěle obešla i bez nich, ale co se dá dělat… Jak už jsem zmiňovala, tak příběhu nechybí akce a napětí. Jsou zde postavy, které vám přirostou k srdci, některé budete nenávidět a velká většina vám bude připadat podezřelá. Po dočtení navíc budete mít spoustu otázek. Furyborn je přeci jen první díl trilogie Empirium a autorka nás do celého příběhu zatím jen uvedla, takže se můžeme těšit na pokračování. Můžeme tedy zatím jen doufat, že se autorce podaří na naše otázky v dalším díle zodpovědět a my se ho snad v Čechách brzy dočkáme!

Obálka knihy je krásná! Té nejde vážně nic vytknout. Jsem ráda, že Dobrovský odkoupil práva na tento originální přebal, jelikož veškeré detaily, které jsou na obálce, se k ději skvěle hodí. Ten meč, dva druhy korun… No prostě paráda!

A co na tuto knihu říkám já? Já jsem od příběhu raději nic neočekávala. Nesmírně jsem se totiž bála, že budu zklamaná. Ale teď? Panebože, to bylo skvělé! Už od první kapitoly mě děj nesmírně chytl a já chtěla jen číst a číst. Sice jsem knihu četla trochu delší dobu, ale užívala jsem si každou větu a vždy jsem se těšila, až budu mít alespoň chvilku čas, abych mohla jít dál číst. Bavily mě veškeré charaktery, které autorka do knihy vložila. U každé kapitoly Eliany jsem si přála, aby její příběh nekončil a děj se už odehrával jen u ní. Zkrátka to byla paráda! Tohle je přesně takové fantasy, které mám ráda, a které chci číst. Sice tu byla v postavě Eliany podobnost s Celaenou ze Skleněného trůnu, ale vůbec mi to nevadilo. Spíše naopak. Jsem za to byla ráda, jelikož mi její postava od prvního momentu sedla a možná i právě díky ní jsem z příběhu tak nadšená. I když ten samotný svět a ti originální andělé byli taky dokonalí! Jedna část na konci pro mě sice už byla trochu moc, ale zas jsem zvědavá, jak si s tím autorka poradí dál a jak to čtenářům vysvětlí… Každopádně já už mám teď pocit, že mi jen tři díly nebudou stačit a jako trilogie to pro mě bude krátké. :))

Furyborn doporučuji každému, kdo hledá fantasy příběh z nového světa s odvážnými hlavními hrdinkami, napínavými scénami a sympatickými postavami, na které bude po dočtení ještě dlouho vzpomínat.

A teď už hodnocení!

    91%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte? Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)



Já bych za tuto knihu chtěla moc poděkovat knihám Dobrovský a obzvláště pak Kateřině,
která si na mě vzpomněla a zaslala mi recenzí výtisk ještě před oficiálním vydáním.
U Dobrovského příběh Furyborn můžete pořídit i vy.

Komentáře

  1. Super recenze. Já knihu nečetla a popravdě mi nějak unikla, ale vypadá opravdu dobře. Navíc po přečtení tvé recenze mám chuť hned si ji běžet koupit. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně běž! Je to vážně boží a já se už nemůžu dočkat dalšího dílu! <3

      Vymazat
  2. Jsem na straně 350, je to pro mě jedna z nejočekávanějších knih letoška, asi nejočekávanější fantasy a jsem zatím naprosto nadšená. Jen jsem myslela, jak teď budu mít čas číst a ono ho je nějak míň, takže ještě nemám dočteno... ale neskutečně mě to baví. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já ani nemyslela, že se do knihy pustím, ale když mi přišla a holky z Dobrovského ji na Instagramu tak vychvalovaly, musela jsem se do ní pustit. A jsem nadšená! :) Jsem zvědavá, co na ní po dočtení řekneš ty. :)

      Vymazat
  3. Pořád nad Furyborn přemýšlím. Na jednu stranu to zní lákavě, jenže se to propaguje všude stylem "ještě lepší než Maas" a jak se znám, k takovým boomům se dostanu někdy v roce 2021... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jako první musím napsat, že to rozhodně není jako Maasová. Je to skvělý, ale Sarah je Sarah. :) Každopádně i tak ti Furyborn doporučuji! A když to začneš číst až v roce 2021, tak nejspíš budeš mít už všechny díly a nebudeš muset čekat, což je dost velká výhoda. XD

      Vymazat
  4. Ty jo. Knihu jsem chtěla s čistým svědomím přeskočit, ale ty jsi mě na ní docela nalákala! :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  5. Tak na tuto knihu se opravdu hodně těším! Doufám, že se k ní také brzy dostanu, protože po přečtení tvé recenze se na ni těším dvojnásob :) A ACOTAR je má oblíbená série, tak jsem zvědavááá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě tak navnadila. Věřím, že pokud se stejně jako já vžiješ do celého světa, knihu si oblíbíš. :) Ale spíše než k ACOTARu bych to připodobnila ke Skleněnému trůnu kvůli podobnosti hlavních hrdinek. :))

      Vymazat
  6. Ja ti neviem, ja som z tohto taká nejaká...čo ja viem, popravde ma Furyborn moc neláka :D A hlavne po tých zahraničných recenziach a keď som si čítala čo tam iným vadí a čo vadieva mne v knihách, celkom som si istá že by sa mi nepáčila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, ale zas chápu, že ne každý příběh je pro všechny. :)

      Vymazat
  7. Krásná recenze! Tahle kniha mě moc láká! Snad se k ní brzo dostanu ❤️ Moc se mi líbí obálka.

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  8. Stále si nejsem jistá, jestli se do téhle knihy pustit, recenze jsou dost rozporuplné... Uvidím, třeba na ni někdy budu mít náladu :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...