Kouzelná moc, která se ti může vymstít…

Dar


Autor:  Clara Benedict

Série: Aura 1.

Originální název: Die Gabe

Žánr: YA, fantasy

Počet stran: 344

Vydavatelství: King Cool

Oficiální anotace: Čtyři kamarádky si užívají svých mladých a nezávazných životů. Šestnáctiletá Hana, stejně jako její kamarádky, prožívá své první milostné románky. Zamiluje se do osmnáctiletého Jana, který o ni zprvu nejeví žádný zájem. Ale pak se přihodí něco nevysvětlitelného. Z vyvolávání duchů se stane hrůzostrašný zážitek, po kterém už nebude nic jako dřív.
Hana objeví svou tajemnou sílu. Nějakým nevysvětlitelným způsobem dokáže manipulovat nejen věcmi, ale i lidmi. Bohužel jí tato síla nepřináší jen pozitiva, ale i spoustu komplikací, jak ve vztahu s nejlepší kamarádkou Vivi, tak i s Janem, se kterým se stále více sbližují. S každým jejich setkáním roste nejen její zájem o Jana, ale i nejistota.
Proč se Jan chová tak protikladně? Chvílemi je milý a něžný, pak zase agresivní a distancovaný. Jeho nestabilita jí nahání strach, byl to totiž právě on, kterému svěřila své tajemství o síle. O síle, které má i své stinné stránky. Jan na celou situaci reaguje až moc klidně. Byla to snad chyba, že důvěřovala právě jemu?

Myslíte si, že o svém životě a světě víte vše. Ale co když se mýlíte?

Jednoho večera jsme se s kamarádkami chystaly do naší oblíbené hospůdky a jak už to tak bývá zvykem, některým z nás trvalo daleko déle se připravit. Lara zas vyprávěla ty své strašidelné historky, abychom si zkrátily dlouhou chvíli. Tentokrát dokonce přišla s nápadem, že budeme vyvolávat duchy. A ono se to svým způsobem povedlo. Někdo nám ťukáním odpověděl. Určitě to ale musela být náhoda. Jenže nebyla jediná…

Jako kdybych ty divné věci přivolávala. Vše kolem mě najednou začne fungovat přesně tak, jak si přeji. Zjišťuji, že dokážu pomocí mysli ovládat věci, ale nejen ty. Dokonce můžu přikázat i lidem, co chci, aby udělali. Celá tahle moc je ohromně děsivá. Naštěstí je tu ale Jan. Kluk, který se mi už nějakou dobu líbí a já doufám, že si mě snad brzy všimne i on.

"Po přečtení této knihy možná nerozeznáte realitu od fikce…"
- Der Spiegel

První díl z německé YA fantasy trilogie, který vás zavede do našeho světa, v němž je však možné pomocí mysli ovládat věci a lidské činy. To je kniha Dar, která slibuje strhující příběh pro mladé čtenářky. Ovšem přiznejme si to narovinu. Děj je jedno velké klišé, jehož zpracování naprosto zabilo jakýkoli dobrý námět, který autorka z počátku v knize nakousla. A ty postavy? Věřte mi, že nechcete, aby si mladá generace brala z jejich jednání příklad.

Clara Benedict (zdroj)
Příběh vypráví hlavní hrdinka Hana a celý děj tak působí nečekaně čtivě. Jenže její postava je tak naivní, sobecká, namyšlená a natolik nesympatická, že si na konci knihy oddechnete, že už to její vypravování máte za sebou. Ani její kamarádky nejsou nijak zvlášť sympatické. Tak trochu celá jejich parta působí jako levná kopie namyšlených kamarádek ze střední z nějakého podprůměrného amerického filmu. A hlavní "mužská" postava? Tak o tom je škoda mluvit…

Jediné, co této knize chybělo, aby to bylo vážně jedno velké klišé, je romantický trojúhelník. Ale stále v ruce držíme jen první díl z trilogie, takže co není, může být… Teď už by to však vážně chtělo napsat o knize něco pozitivního. Věřte mi, že já se snažím na něco vzpomenout, ale jediné, co mě napadá, je čtivost a nápad na celý fantasy svět, který zde autorka tak trochu rozvinula. Jenže to je stále hodně málo.

Tato obálka je na knize asi to nejhezčí. Je daleko lepší než originální a určitě nejednoho čtenáře donutí se po ní v knihkupectví podívat. Sice mi moc k příběhu jako takovému nesedí, ale určitě se najde někdo, komu bude přebal i příběh k sobě perfektně ladit.

A co na knihu říkám já? Mám pocit, že jsem se v poslední době dala hlavně na kritiku a že už v recenzích zapomínám chválit. Ale tohle ani chválit nejde. Já se na příběh ohromně těšila. Nedoufala jsem v nic převratného. Jen jsem chtěla příběh, u něhož vypnu a naberu síly na další čtení. Jenže tohle bylo jedno velké zklamání. Autorka jakýkoli dobrý námět, který příběh měl, naprosto zazdila a vše ještě dokonale pohřbila postavami, které do příběhu vložila. Já si stojím za tím, že jakýkoli YA příběh by měl čtenáři něco předat, a to i když se jedná o fantasy. Ovšem co vám předá taková kniha, ve které šestnáctileté holky popíjejí víno na litry?! Chovejte se nezodpovědně a pijte alkohol bez ohledu na to, že ještě nejste plnoleté? Tohle za mě autorka vážně přehnala a mohla se tomu vyhnout…

Ráda bych knihu na závěr někomu doporučila, jako to dělám vždy, ale tohle mi moje svědomí nedovolí… Jedině pokud si chcete přečíst, jak se nemá psát kniha. Tohle je totiž přesný příklad toho, jak by YA fantasy nemělo vypadat.

A teď už hodnocení!

    41%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete váš názor na celý příběh.
Vážně mě moc zajímají vaše názory, takže se neváhejte ozvat. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Dar také pořídit.

Komentáře

  1. Výborně napsaná recenze :) Pro mě dost užitečná,protože se knihu právě chystám rozečíst.Nečekám nic zázračného, tak snad nebudu tolik zklamaná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá kniha, knihy od německých autorů čtu málo kdy.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také knihy od německých autorů moc nečtu, ale ráda po nich čas od času sáhnu, když mě zaujmou. Jen tohle asi byla trochu chyba. :(

      Vymazat
  3. Souhlasím s tvým hodnocením. Mně ještě ke všemu připadal příšerný překlad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Ten překlad byl chvílemi dost krkolomný, ale zas mi to nevadilo tolik jako to ostatní...

      Vymazat
    2. Mně to vadilo hrozně. Chvilkama jsem byla u čtení až naštvaná a to se mi fakt nestává.

      Vymazat
    3. To věřím, tak snad se tomu překladatel v příští knize vyvaruje...

      Vymazat
  4. Než jsem se dočetla, o čem kniha je, myslela jsem si, že se jedná o nějaké vyprávění o životě :D Nevím vůbec proč, ale ta obálka na mě tak působila. Každopádně děkuji za skvělou recenzi, která byla negativní a díky tobě ji vynechám :.)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...