1. část deníků Robokata…

Výpadek systémů


Autor: Martha Wells

Série: Z deníků Robokata 1.

Originální název: All Systems Red

Žánr: Sci-fi, světová literatura

Počet stran: 160

Vydavatelství: Fobos

Oficiální anotace: V budoucnosti, která je ovládána technologickými korporacemi, musí být všechny vesmírné mise podpořeny a placeny všemocnou Společností. Výzkumné týmy jsou doprovázeny bezpečnostními androidy, které ovládá Společnost. Nicméně, pokud je svět budoucnosti založen na faktu, že vždy v soutěžích vyhrává nejnižší možná cena, bezpečnost nebude hlavní prioritou.
Na vzdálené planetě pracuje tým vědců na povrchových průzkumech za bedlivého dohledu Společnosti. Ta má na místě droida, který ovšem hackoval vlastní systém, nabyl vědomí a nyní se identifikuje jako Vrahokat, byť zatím relativně v tichosti. Zatím pouze pohrdá svými lidskými stvořiteli a jediné co si opravdu přeje, je tiché místo daleko od lidí, kde by mohl přemýšlet nad svou vlastní existencí. Nicméně jeho plány jsou narušeny, když zmizí druhá z probíhajících misích. Tým vědců a Vrahokat musí zjistit pravdu. Vydávají se tedy na cestu...

"Nevýhodou brnění je, že si rychle zvyknete na možnost ztmavit si hledí. Proto nejsem zvyklí kontrolovat výraz svého obličeje. Obávám se, že v tomto okamžiku se z něho dala vyčíst panika a čirá hrůza."

Podrobné zkoumání veškerých planet a postupné kolonizace vesmíru. Tím se zabývá dnešní svět. Já jsem byl nedávno nově přidělen do výzkumného týmu, který mám chránit. Jsem android, který byl od svého stvoření určen k zabíjení. Mohl bych být skvělý vražedný stroj, jenže já jsem se tak trochu rozhodl vzbouřit proti vlastnímu systému…

Místo vymýšlení zabijáckých taktik raději trávím svůj volný čas sledováním seriálu, kterého mám ve své paměti několik set dílů. Sice si říkám Robokat, ale copak je poslouchání veškerých rozkazů a chování se podle určité šablony vždy to nejlepší řešení?

"Nechci, aby mi někdo říkal, co mám chtít, a rozhodoval za mě."

Hledáte knihu, kterou potěšíte přítele? Nebo chcete něco netradičního, co byste mohli zahrnou do letní výzvy #tojanectu, kterou pořádají Knihy Dobrovský? Kniha Výpadek systémů, je skvělou volbou! Jedná se o první díl z tetralogie Z deníků Robokata, která nás svým prvním dílem krásně seznamuje s budoucím světem. Kniha má pouhých 150 stran, takže je to skvělá jednohubka k vodě. Celý příběh přečtete za tři hodiny a nejenže si u něj odpočinete, ale nečekaně vám dokáže vykouzlit i úsměv na tváři.

Martha Wells (zdroj)
Děj vypráví sám Robokat, což je samo o sobě dost neobvyklé. Nebo jste už četli příběh, který by vyprávěl robot? I přestože se jedná o androida, dokáže na vás působit až nečekaně lidsky. Pobaví vás, rozesmutní a stoprocentně si zamilujete jeho závislost na seriálech. Dostává se do situací, ve kterých musí ochránit svou posádku a je schopen za ni nasadit svůj život a mi tak jeho očima můžeme studovat lidské reakce nad jeho chováním.

Dalo by se říct, že tím, jak je to krátké, působí příběh celkově dost plitce a jako by byl o ničem. Jenže tu máme ukázáno, jaké je to odpoutat se od šablony, kterou si pro vás připravili druzí. Vidíme tu, co s vámi dokáží udělat předsudky a tím i tento sci-fi příběh dokáže čtenáři něco předat. Máme tu tedy až nečekanou hloubku myšlenek, a to je na této knize to nejvíc překvapivé.

Obálka knihy je pěkná. K příběhu se hodí, dokáže ve čtenáři vyvolat tu správnou atmosféru a krom žen dokáže zajisté zaujmout i muže, které bych tipovala jako hlavní čtenáře této série.

A jaký je můj názor na knihu? Musím přiznat, že jsem od příběhu očekávala plno akce, bojů, krve, napětí a zvratů, což to se nestalo. Trochu to na mě působilo jako pohádka, i když ta to nebyla. Rozhodně jsem tedy od knihy očekávala víc. Ovšem jejího přečtení i tak nelituji. Robokat mě totiž dokázal pobavit a moc jsem si užívala ty jeho lidské momenty. I díky tomu, jak to bylo krátké, jsem knihu přečetla jedním dechem, vůbec jsem se do ní nenutila a ráda si v budoucnu přečtu i pokračování. Druhý díl vychází 14.10. a já jsem zvědavá, co autorka opět vymyslí…

Knihu doporučuji těm, kteří hledají krátký příběh z budoucnosti, ve kterém hraje hlavní roli robot.

A teď už hodnocení!

    64%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Výpadek systémů také pořídit.

Komentáře

  1. taky jsem po knize koukala, ale vidim, ze to neni zrovna velky hit, tak ji nejspis vynecham... prumernych pribehu uz mam dost :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...