Počátek příběhu Bledé dcery…

Nikdynoc


Autor: Jay Kristoff

Série: Nikdynoc 1.

Originální název: Nevernight

Žánr: Fantasy, NA

Počet stran: 448

Vydavatelství: CooBoo

Oficiální anotace: Dcera popraveného zrádce Mia Corverová se ukrývá ve městě postaveném z kostí mrtvého titána. Vydává se na cestu, aby se stala učednicí nejobávanějšího a nejtajemnějšího sdružení vrahů v celé zemi – Rudé církvi. I když vyniká v použití jedů a zbraní, nemůže ji to zachránit před spiknutím, které se na ni v temnotě chystá. Dokáže ho odhalit včas, než ji dostihne, a pomstít se těm, kteří můžou za smrt jejího otce?


"Nikdy neustupuj. Nikdy se neboj. A nikdy, nikdy nezapomeň."

Touha po pomstě. Právě ta mě žene dál… Když jsem byla malá, popravili mého otce za zradu. V důsledku toho později zajali mou matku a mladšího brášku. Já jim jako jediná utekla a té strašlivé nikdynoci jsem potkala svého oddaného přítele, pana Laskavého. Díky němu nikdy nemám strach. Je to můj stínový kumpán, který se živí mým strachem.

Od všech těch hrůz uplynulo už šest let. Podařilo se mi získat výcvik, abych se mohla pokusit získat místo mezi učenci toho nejobávanějšího sdružení vrahů. Rudá církev, to je můj cíl. Najít to místo však nebude jednoduché. Nikdo neví, kde se Rudá církev nachází. Ovšem udržet se v ní jako její učenec bude ještě náročnější. Musím přežít a uspět abych se stala Čepelí a pomstila svou rodinu. Jenže do toho musím ustát všechny překážky, které si pro mě temnota připravila…

"Po několika minutách však začalo být zjevné, že Tric nemá na nějaké učení náladu. Když Mia udělala chybu, vrčel jako vlk s kocovinou, křičel na ni při každém špatném kroku, a nakonec ji svým mečem poranil předloktí, až jí začala téct krev."

Poutavý začátek, trochu pomalejší rozjezd, ale pak neskutečná jízda, která vám nedovolí knihu odložit a jejíž konec vám naprosto vyrazí dech. Právě to je Nikdynoc. Příběh, který vás svým strhujícím a originálním světem naprosto dostane! Krom jedné maličkosti ukryté v poznámkách pod čarou tento příběh nemá chybu. A i ty poznámky pod čarou nejsou tak hrozné. Sice vás ze začátku dokáží pěkně naštvat a ruší vás od prožitku děje, ale když si v jejich čtení najdete systém a zvyknete si na ně, nedokážete si bez nich knihu představit, jelikož jí dodávají své kouzlo.

Vypravěč příběhu krásně komunikuje se čtenáři. Celé knize navíc dodává vtip a jeho sarkastické poznámky nemají chybu. Najdeme tu dokonalé postavy. Není tu žádná hlavní hrdinka, kterou byste toužili profackovat. Mia je nesmírně sympatická, a i ostatní postavy vás pohltí a vy s nimi budete naplno prožívat jejich příběh plný nečekaných zvratů. Autor má nádherně živé popisy, takže nebudete mít problém se do děje vžít. Jsou tu stínová zvířata živící se strachem, v nichž nacházíte ty nejlepší přátele na celý život. A právě to je pan Laskavý, kterého si zamilujete stejně jako kočkoveveráka v sérii Divotvůrce.

Příběh ve vás dokáže vyvolat veškeré pocity. Společně s postavami ucítíte bolest, zradu, touhu, lásku, radost, smutek a stejně jako hlavní hrdinka Mia budete chtít pomstít všechny, které má ráda. Autor se však s ničím nepáře. Tím pádem tu máme spoustu vulgarismů, erotických scén, surového násilí a litry prolité krve. Rozhodně bych to tedy nezařadila mezi Young Adult literaturu, ale spíše mezi tu New Adult. Ovšem tyto scény vůbec nezabrání tomu, aby byl příběh naprosto skvělý. Spíše naopak tomu pomáhají a dělají vše mnohem reálnější. V porovnání s Jayem Kristoffem se Maasová může jít klouzat. Jsou tu navíc i perfektní přirovnání, které dokáží čtenáři vždy vykouzlit úsměv na tváři. Dokáží vám však také zvednout žaludek. Aneb ať žije autorova otevřenost, která dodává knize ještě větší šťávu!

Kniha má v originálu dvě verze obálky a já jsem vážně ráda, že CooBoo odkoupilo práva právě na tuto. Když se na ní podíváte podrobněji, jsou na ní krásně vykreslené detaily všeho, co je pro příběh důležité. Navíc je jednoduchá a zpředu černou s bílou doplňuje pouze červená, což je podle mě asi ta nejlepší kombinace.

A teď přichází na řadu můj názor… Už jste asi pochopili, že jsem se do knihy naprosto zamilovala. Už teď po prvním díle si říkám, proč je to pouze trilogie?! Já totiž budu potřebovat víc dílů než jen pouhé tři. Máte to tak také někdo? Já se už nemůžu dočkat pokračování, protože tohle je kniha, kterou nechcete odložit a po přečtení byste se do ní nejraději pustili znovu. Já ve fantasy zbožňuji dlouhé a podrobné popisy, díky kterým si dokážete představit každý kamínek, a právě to Jay umí dokonale! Mám pocit, že z mého pomyslného žebříčku právě sesadil Sarah J. Maas a obsadil u mě druhé místo. Dokonce se i tak trochu dotahuje na Cassandru Clare a to je u mě co říct. :) Tento příběh mě zkrátka dostal, a to takovým způsobem, že jsem uronila i pár slz a měla sto chutí autorovy vynadat za to, co tam provedl. Vážně, tohle si musíte přečíst!

Nikdynoc doporučuji všem milovníkům fantasy z originálního světa, které vás svými živými popisy naprosto uchvátí. Tohle je zkrátka příběh, kterému podlehnete nejen kvůli dokonalé zápletce, ale také díky šarmu pana Laskavého.

A teď už hodnocení!

    95%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ní chystáte? Pokud jste ji četli, co na ní říkáte? Také vás ten příběh natolik uchvátil?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentáře. :)


Komentáře

  1. Ještě jsem snad neviděla negativní názor :D Mám ji na poličce, snad se k ní dostanu ještě před Humbookem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, já také ne. XD Rozhodně se do ní pusť co nejdříve! Zvlášť pokud máš náladu na nápadité fantasy, které je stejně tak milé jako surové. :))

      Vymazat
    2. Já už pár záporných názorů četla... A souhlasím s nimi...

      Vymazat
  2. Miluju ji! Nemůžu se dočkat, až si ji přečtu znova :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě to bylo neskutečné zklamání :-(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...